Färgstarkt bakom eterniten

Hemma hos

Färgstarkt bakom eterniten

Grafiska designern och bloggaren Sofia Leanders tycker att man ska våga prova. Nu har familjens 20-talshus i eternit fått wasabigrönt hallgolv och ett tulpanrosa vardagsrum.

• 7 oktober, 2013

Här bor

Färgstarkt bakom eterniten

Namn: Sofia Leanders och Per Kleven med barnen Herman, 5 år, Signe, 3 år, och Douglas, 1 år.
Gör: Sofia är grafisk formgivare och driver en webbshop. Per är systemutvecklare med eget företag.
Huset: Villa från 1920-talet i två plan, med en boyta på 115 kvm. Huset ligger i Knåda, nära Edsbyn
i Hälsingland.

När Sofia och Per bestämde sig för att slå till på ett 20-talshus i Knåda, en liten ort utanför Edsbyn i Hälsingland, slöts en cirkel. Sofia kom tillbaka till den plats där hon började sitt liv, eller rättare sagt 100 meter ifrån bondgården där hon en gång växte upp.
– Här har jag sålt majblommor, tiggt godis och pallat äpplen, skrattar hon när hon presenterar det eternitklädda huset på den högt belägna tomten.
Huset köptes 2008, och var då ”lika trist inuti som utanpå”, men fullt beboeligt. Tanken var först att bara fräscha till det invändigt, och lägga krutet på kök, bad och tvättstuga. Men plötsligt var de i gång med hela huset och renoverade under sex månader innan de flyttade in. När sonen Herman fyllde ett år kunde familjen bjuda in till första festen i huset.
– Det var så roligt att få ställa till kalas och en underbar känsla att få duka upp kakorna på den egendesignade köksbänken, säger Sofia.

 

Målade golvet rosa

Med en begränsad boyta på 115 kvadratmeter, och en familj på numera fem personer, har förvaringslösningarna stått i fokus för inredningen.
– Jag har lagt ner mycket arbete på att förvara saker på snyggt sätt, berättar Sofia.
Hon gissar själv att yrkesrollen som grafisk formgivare har präglat hemmets färgsättning, med vit bas, svarta detaljer och två starka accentfärger.
– Vissa kallar vårt hem stilrent, men det kan jag inte hålla med om att det skulle vara. Jag tänker att de nog menar ”genomfört”.
Under hela renoveringsarbetet har Sofias pappa varit bollplank och stöttepelare, när Per varit på jobbet.
– Utan pappa hade det aldrig gått, säger hon. Men han är också den mest traditionellt tänkande och jag har fått stångas ordentligt för att få igenom vissa förslag.
Till det otraditionella räknar hon bland annat kökets svarta glasmosaik, och den mörka, slitna trappan som bevarades som kontrast mot allt det vita och nya.
– Nu är det just de detaljerna jag gillar allra mest, konstaterar hon nöjt.
Det rosa vardagsrumsgolvet, däremot, diskuterades varken med pappa eller Per. Det målade Sofia i största hemlighet under två kvällar en helg när Per var borta och hennes mamma passade barnen. Som tur var tyckte Per att resultatet blev riktigt bra.

Andra exempel på modet att tänka annorlunda är duschdraperierna som blivit gardiner i barnens sovrum, väggskåpen från Ikea som blivit sittbänk i köket och sänggaveln som är byggd av ett gammalt ladugårdsgolv.

 

Vill ha fasad i New England-stil

Målet med renoveringen var att göra allt så billigt som möjligt.  Sofia och Per har själva gett sig i kast med att riva, snickra och måla, trots att de inte är några proffs. Allt handlar om att våga, menar de. Våga prova, våga göra fel – och göra om.
– Om du ska renovera, köp riktiga verktyg! Varje gång jag tyckte att ett verktyg var dyrt, jämförde jag med hur mycket det skulle kosta att anlita en hantverkare för att göra jobbet. Då kändes det genast mycket bättre, säger Sofia.
Att fokusera på ett projekt eller rum i taget, är en strategi som många husrenoverare försöker hålla sig till. Men Sofia och Per fann en fördel med att göra i ordning hela huset samtidigt.
–  När tårarna brände över ett misslyckat projekt gick jag bara någon annanstans och gjorde något annat, tills jag var redo att riva och göra om mitt tidigare misstag, förklarar Sofia.
Den konstruktiva inställningen får hon kanske nytta av snart igen. Familjen planerar nämligen för en rejäl utbyggnad. Egna rum till barnen står högt på önskelistan, liksom en arbetsstudio till Sofia. Visionen är ett hus i New England-stil med liggande vit träpanel, svart tak och en karakteristisk veranda längs hela framsidan.
– Jag kan redan höra gnisslet från vår hammock, säger Sofia. 

Av Anna Mård Foto Karin Foberg
Scroll to Top