Så fixar och förnyar du dina loppisfynd

Fixa

Så fixar och förnyar du dina loppisfynd

Roligt, personligt, budgetsmart och ekosnällt. Varför köpa nytt när du kan piffa upp loppisfynd eller sådant som du redan finns därhemma?

• 24 september, 2013

 Så fixar och förnyar du dina loppisfynd

Annika Kampmann

Visst kan man förnya sin inredning med hjälp av en tjock plånbok. Men den riktigt trendige tackar nej till slit och släng och låter fantasi och återbruk sätta stilen. Remake är ordet för dagen.

Hus & Hem gav stylisten Annika Kampmann uppdraget att inreda med hjälp av saker köpta på loppis, färg, tyg och nya detaljer. Resultatet blev en personlig mix av nytt och gammalt och många oväntade, trendiga och roliga lösningar där invanda begrepp ställs på huvudet. Se bilderna i bildspelet ovan.

 

Remake-tips av Annika:

1. Hitta ny funktion
Hitta ditt barnasinne och se saker med nya ögon. En vidbrättad hatt kan bli din nya lampa. Gamla kameror är inte bara snygga, de kan få agera bokstöd också. Ett soffbord måste inte se ut som ett soffbord, några gamla omlackerade koffertar staplade på varandra blir både snyggt och praktiskt.
Rama in och gör en tavla av en gammal vacker sidenscarf. Låt dina finaste smycken komma fram ur smyckeskrinet och häng dem på väggen i stället.

2. Trolla med tyg
Hittar du inte drömkudden? Kolla i garderoben i stället, eller i second handaffären.
Kanske hänger där en klänning i det perfekta tyget som matchar soffan. Att sy ett kuddfodral är det enklaste projekt du kan ge dig på. Framåt hösten kan du göra samma sak med en avlagd stickad tröja. Lär dig hur på
husohem.se/sykuddfodral

3. Förnya med färg
Allt går att måla, stort som smått. En samling udda prydnadsföremål blir fina i grupp om du ger dem ny, trendig färgskala. Måla för hand eller snabbfixa med färg på sprejburk. Allra enklast, men lite dyrare än att måla själv förstås, är att lämna in dina prylar för lackering.

4. Tänk på detaljerna
Kanske behövs bara det där lilla, lilla extra för att ge din gamla möbel nytt liv. Den enkla tamburmajoren uppgraderar du med läder lindat runt stången.
Loppisporslinet kan piffas upp med målade handtag och öron. Den gamla byrån får ett helt nytt uttryck om du byter handtag.

5. Addera halvfabrikat
Nu finns det smarta lösningar även för den som inte är superhändig eller har tid att fixa själv. Flera företag satsar på lite lyxigare detaljer för den som vill förnya en möbel som redan finns hemma. Du kan hitta nya ben till fåtöljen, beslag till byrån eller kanske till och med dörrar till det gamla skåpet

Av Annika Kampmann Foto Karl Anderson
Scroll to Top