Tips till husköparen

Konsument

Tips till husköparen

Står man precis i begrepp att göra verklighet av sina husbyggar-drömmar kan resan kännas lång. Här kommer några ord på vägen.

• 13 september, 2013

Tips till husköparen
Ett hus i 2 plan lämnar större ytor för trädgård och uteplats.

1. Välj rätt modell
Gör inte missen att bli förälskad i en viss hustyp för att sedan försöka hitta en tomt som passar. Börja i stället med tomten, och utgå från de planbestämmelser som gäller för den vid valet av hus. Summera vilka behov som finns
vad gäller yta och funktioner och stäm av med ekonomin. Fundera också över hur huset kan bli hållbart och användbart i ett längre tidsperspektiv, speciellt vad gäller energiåtgången.

2. Var ska huset stå?
Förr placerades gärna husen på tomtens högsta punkt, vilket gav torra grundförhållanden och lämnade resten av trädgården fri att odla på. Nu för tiden är det kanske inte lika nödvändigt med plats för potatislandet, i stället prioriteras en eller flera uteplatser och parkering för bilen. Ett bra nutida råd är därför att hitta tomtens vackraste punkt och sedan inte lägga huset där, utan i stället reservera den ytan för en uteplats. Det är också viktigt att förhålla sig till solens gång så att det nya huset inte skuggar träd-gården mer än nödvändigt.

3. Ett eller två plan?
Tomtens storlek påverkar i högsta grad valet av hustyp. Enplanshus tar mycket yta av trädgården, vilket kan göra dem omöjliga på en liten tomt. 1 ½- och 2-planshus skuggar omgivningen och måste placeras med omsorg för att inte skapa mörka och otrivsamma zoner intill huset. Inomhus har enplanshuset fördelen att man slipper trappan, men huset kan också kännas öde och utspritt med långt att gå till de olika rummen.

4. När tomten sluttar
En kuperad tomt är en tillgång som det gäller att ta till vara på bästa sätt. Med naturens hjälp bildas ”rum” och nivåskillnader som gör tomten levande och betydligt roligare än en platt trädgårdstomt. Spräng därför inte berg i onödan! Nivåskillnaderna kan i stället användas för att skapa ett unikt hus. Många av typhusfabrikanterna har möjlighet att anpassa sina hus ganska långtgående efter kundens önskemål. Eller anlita en arkitekt, som kan få ut det mesta av en spännande tomt.

5. Smälta in eller sticka ut?
När man bygger ett hus har man ett ansvar för omgivningen som sträcker sig långt utanför tomtgränsen. Ett område, där husen håller sig inom samma stilområde och färgskala blir betydligt mer harmoniskt och trevligt att leva i än ett där varje husbyggare envetet hävdar rätten till sin egen stil. Då kvittar det hur förtjust man är
i New Englandstil, nyfunkis eller faluröda stugor – blir det för brokigt faller helheten isär.

Av Maria Blom Foto A-Hus
Scroll to Top