Test: Slangvagnar

Konsument

Test: Slangvagnar

Det är tungt att släpa runt på vattenkannor. Med en portabel slangvagn kan du flytta med dig vattnet till trädgårdens alla hörn.

• 5 september, 2013

Så testade vi:

Vi drog ut samt rullade upp en slang upprepade gånger. Hjulen är testade på varierande underlag och övriga funktioner som ställbart handtag, infällbar vev med mera är utvärderade. Vi har betyg-satt kvalitet, konstruktion, funktioner, användar-vänlighet samt prisvärde. Måtten anges i hxbxd när handtagen är uppfällda på högsta läge. Den angivna vikten är utan slang. Maxbetyget är 5.

Test: Slangvagnar
BÄST I TEST
Tillverkare/modell: Wolf-garten WS 80 Z
Pris: 1 000 kr
Material: Stål, plastdetaljer
Maxkapacitet slang: 80 m 1/2″ eller 50 m 3/4″
Vikt: 6,2 kg
Mått: 92x50x52 cm
Tillbehör: Kompletta slangkopplingar för vanliga bevattningssystem
Omdöme: Rejäl med förzinkade ytor, gedigna detaljerna, likaså hjul och vev. Fungerar utmärkt både när slangen dras ut och rullas upp. Modellen står stadigt. Lättarbetad vev men slangen måste justeras för hand för att hamna jämnt. Litet minus för skrangliga hjul.
Betyg: 4/5
Test: Slangvagnar

Tillverkare/modell: Biltema 14042
Pris: 180 kr
Material: Plast, ståldetaljer
Maxkapacitet slang: 60 m 1/2″
Vikt: 2,2 kg
Mått: 83x49x42 cm
Tillbehör: Inga kopplingar medföljer
Omdöme:Instabila hjul. Materialvalet får endast godkänt. Låg och saknar ställbart handtag. Svårnådd koppling inne i rullen. Slangen måste justeras för hand. När slangen rullas upp är det bäst att sätta en fot på vagnen så att den inte lyfter från marken.
Betyg: 2/5
Test: Slangvagnar

Tillverkare/modell: Einhell BG-HR 60
Pris: 150 kr
Material: Plast, ståldetaljer
Maxkapacitet slang: 60 m 1/2″ eller 35 m 3/4″
Vikt: 2,3 kg
Mått: 85x43x47 cm
Tillbehör: Inga kopplingar medföljer
Omdöme:kompakt format, står stadigt. Ställbart handtag men högsta läget räcker inte för den som är lång. Smidig vev men slangen måste justeras för hand. Vagnen följer med när slangen dras ut. Vid upprullningen behöver vagnen stödhjälp. Har förvaringslåda.
Betyg: 2/5
Test: Slangvagnar

Tillverkare/modell: Claber AL silver 8977
Pris: 450 kr
Material: Plast, ståldetaljer
Maxkapacitet slang: 70 m 1/2″ eller 60 m 3/4″
Vikt: 2,5 kg
Mått: 86x50x42 cm
Tillbehör: 1 koppling medföljer
Omdöme: Kompakta, små hjul som rullar bra. Veven fungerar bra men sitter för lågt. Handtaget går ej att justera men har praktisk slanghållare. Smidigt att rulla ut, även att rulla upp går bra men då behöver vagnen stödjas. För att få slangen jämnt över rullen behöver du hjälpa till.
Betyg: 3/5
Test: Slangvagnar

Tillverkare/modell: Gardena Classic 60 TS
Pris: 660 kr
Material: Plast, ståldetaljer
Maxkapacitet slang: 60 m 1/2″, 50 m 5/8″ eller 35 m 3/4″
Vikt: 3,5 kg
Mått: 100x40x46 cm
Tillbehör: 3 kopplingar + sprinklerstav
Omdöme: Gedigen vagn. Framåtlutande konstruktion – bra när slangen dras ut. Ställbart handtag, fällbar vev gör den kompakt i hopfällt läge. Gummerat handtag ger skönt grepp. Hjulen rullar bra. Slangen måste justeras för hand. Hjulens kvalitet matchar inte resten av vagnen.
Betyg: 4/5
Test: Slangvagnar

Tillverkare/modell: Hozelock Prop 2460
Pris: 900 kr
Material: Stål, plastdetaljer
Maxkapacitet slang: 90 m 1/2″, 75 m 5/8″ eller 50 m 3/4″
Vikt: 4,8 kg
Mått: 90x53x48 cm
Tillbehör: 2 snabbkopplingar
Omdöme: Hög kvalitet. Problemfritt att dra ut sladden men vinglar vid upprullning. Ställbart, vadderat handtag med en lägsta position som gör vagnen smidig att förvara. Praktisk slanghållare. Lättarbetad vev men slangen får justeras med handen. Instabilitet drar ner betyget.
Betyg: 4/5
Test: Slangvagnar

Tillverkare/modell: Gardena Comfort Easyroll plus
Pris: 1 070 kr
Material: Plast, ståldetaljer
Maxkapacitet slang: 50 m 1/2″, 30 m 5/8″ eller 20 m 3/4″
Vikt: 7,4 kg
Mått: 109x52x59 cm
Tillbehör: 4 kopplingar + sprinklerpistol
Omdöme: Bra kvalitet men svårstyrd och tippar lätt bakåt. Bra med högt placerad vev. aknar ställbart handtag men har fällbart vevhandtag, förvaringslåda och slangförare, vilket vindar upp slangen jämnt och bra. Trögt att dra ut sladden.
Betyg: 3/5
Test: Slangvagnar

Tillverkare/modell: Perrot DB
Pris: 5 000 kr
Material: Stål, gummidäck
Maxkapacitet slang: 100 m 1″
Vikt: 24 kg
Mått: 103x73x85 cm
Tillbehör: Svivel och klokopplingar
Omdöme:Rejäl. Luftgummidäck ger bra grepp. Ben framtill håller modellen på plats. Lättarbetat vev som dock sitter lågt och låter en del. För att få slangen jämnt behövs en justerande hand. tar stor plats vid förvaring. Högt pris men en långsiktig investering.
Betyg: 2/5

Ett stort problem med slangvagnarna överlag är att det ofta krävs en fot eller hand för att stabilisera när slangen rullas upp eller dras ut. I vårt test är det endast Wolf-garten och Perrot som klarar dessa moment utan handpåläggning. En annan återkommande svaghet är hjulens kvalitet. Gardenas dyrare vagn samt Perrot håller måttet.

Mest användarvänlig

Testvinnaren Wolf-garten är en enkel vagn utan särskilda extrafunktioner men med hög användarvänlighet. Den gedigna modellen från Perrot sticker ut med sin industriella design och passar den stora gården men priset är högt. Vill du ha bekvämligheter som högt sittande vev, slangförare som fördelar slangen jämnt på rullen samt förvaringslåda är Gardena Comfort Easyroll plus modellen för dig. 

Av Susan Dymling/Wiseguide
Scroll to Top