Återvunnet med lantlig charm

Hemma hos

Återvunnet med lantlig charm

Här och var en designikon, men mest finurligt återbruk. Hemma hos familjen Björk-Maske har husets utrivna fönster flyttat inomhus. "Använt och begagnat är snyggare" menar Patrick och Cecilia.

• 4 september, 2013

Här bor

Återvunnet med lantlig charm

Namn: Patrick Maske och Cecilia Björk med tvillingsönerna Siam och Kali, (fortfarande i Cecilias mage när reportaget gjordes).

Jobbar med: Patrick är konstnär, Cecilia kläddesigner och konstnär.
Huset: En ombyggd sommarstuga i Skälderviken, byggd 1932. Boyta 70 kvm.

3 frågor till Patrik och Cecilia

Vad har ni lärt er under renoveringen?
– Att man ska skynda långsamt och gärna lägga lite extra pengar på viktiga detaljer, som till exempel   strömbrytare. De gör mycket för helhetsintrycket. Bra belysning och fint golv gör i övrigt hela rummet!

Vilken del av huset är ni mest nöjda med?
– Vardagsrummet, för att det är så stort och öppet. Upp till nock är det cirka fem meter.

Varifrån hämtar ni inspiration till inredningen?
– Mest från inredningstidningar. Ett annat bra tips är att titta på husannonser på Hemnet, där hittar man många exempel på hur andra har gjort.

Patrick hade länge varit på jakt efter ett sommarställe, ett mindre hus vid havet. Något som ekonomin klarade av. Cecilia, nya flickvännen, följde med på olika visningar och efter att bara ha känt varandra i tre månader ”blev de med hus”.
– Jag visste att det var vårt så fort jag hittade det på nätet, säger Patrick.
– Det var trappan upp till verandan som jag fastnade för, att man kunde se havet, säger Cecilia.
Nu har familjen Björk-Maske haft huset i Skälderviken i tre år. Av den gula sommarstugan har det blivit ett vitmålat åretrunthus fullt av spännande detaljer. Tidig försommar blommar prästkragar, lupiner, klöverblom, pioner, rosor och förgätmigej i den vildvuxna trädgården.
– Vi älskar ogräs, skrattar Cecilia och låter förstå att en del haft synpunkter.
– Men det är så här det ska se ut, säger Patrick. Inget konstgjort tuktat.
Mitt i grönskan hittar man prov på modern skulpturkonst och design. På en gammaldags emaljskylt kan man läsa ”Klitterstugan”. Så har huset alltid hetat.

 

Rev ner innerväggar

Boytan på 70 kvadratmeter var ursprungligen inredd med fyra rum och kök. Prång och väggar gjorde bostaden mörk. Nu har Cecilia och Patrick öppnat upp med fler fönster och färre innerväggar. Ett jättestort allrum och ett pyttelitet sovrum är det som familjen förfogar över.
– Redan första dagen började vi riva. Virket var så färskt och fint och trots att det är så gammalt luktade det gran i hela huset, säger Patrick.
Varken han eller Cecilia har haft hus tidigare. Redan från början visste de ändå hur de ville ha det. Någon arkitekt behövdes inte.
– Vi tog en bit vindpapp och skissade tillsammans: Här har vi köket, här har vi rummet, vilka väggar ska bort? Var ska toaletten ligga? Vi sprang runt och satte oss på en hink på olika ställen och kände efter: Är det här rätt?
Medan huset sakta tog form bodde de i Cecilias etta i Helsingborg. Under ett helt år ägnade Patrick all sin vakna tid åt att bygga på huset, tillsammans med anlitade hantverkare.
Alla fönster är utbytta mot treglas och har fått nya fönsterbänkar.
– Vi planerade att köpa fossilsten till fönsterbänkarna, men det blev för dyrt så jag göt egna i betong.
De gamla fönstren har man sparat för att kunna använda till ljusinsläpp mellan rummen.

– En del tycker fönstren är fula, eftersom de inte är skrapade och målade, men vi tycker att den naturliga patinan är vackrast.
Det vita dominerar hela huset, men köksdelen går i grått och strömbrytare och eluttag är svarta.
– Vi var på auktion och skulle köpa gamla strömbrytare. Men så pratade vi med vårt försäkringsbolag och så sprack den idén. I stället valde vi nytillverkade i gammal stil, berättar Cecilia.

 

Fick välja bort möbler

Både Patrick och Cecilia gillar enkla, råa material. Dörrmattan är gjord av galvaniserad plåt från en ventiltrumma, vedkorgen av ett gammalt däck och den skavda, emaljerade hinken på yttertrappan har stått på ett utedass. Använt och begagnat är helt enkelt snyggare och billigare, tycker de.
– Ytterdörren i massiv teak hittade vi på annons. Den har suttit i ett gammalt, fint hus. Ny skulle den ha kostat 50 000!
Problemet eller fördelen – det beror på hur man ser på det – är att Patrick är sakletare och dessutom samlar på arkitektmöbler.
– Jag fick ett ultimatum av Cecilia: om vi skulle bo ihop var jag tvungen att göra mig av med allt som inte var bekvämt att sitta i.
– Men jag har gjort en del undantag, skrattar Cecilia.
Vid husköpet fanns det en öppen spis med mycket krusiduller i ett av rummen. Eftersom den inte riktigt passade in i det nya tänket ritade Patrick och Cecilia en egen och anlitade en murare. Från en inredningstidning fick man idén att förvara ved i murstocken.
– Om vi ska kunna bo här hela livet måste vi bygga ut, säger Patrick och berättar målande om ett nytt stort sovrum med glasdörrar ut mot terrassen och sovrum till barnen.
Cecilia instämmer, för flytta ska de inte göra i första taget.
– Det här kommer alltid att vara vårt drömhus.

Av Marie Corneliusson Foto Lena Öritsland
Scroll to Top