Pimpa ditt partytält

Trädgård

Pimpa ditt partytält

Bjud till sommarkalas i det gröna! Skapa ett personligt och somrigt medelhavsrum med ett enkelt partytält och en mix av loppisprylar.

• 26 juni, 2013

Tips till budgetfesten!

1. Inbjudan. Spara på brevkostnad, skicka digitala inbjudningskort.
2. Mixa gästerna. Tänk spretigt! Blanda människor som inte tidigare har någon relation till varandra.
3. Låt ungdomarna servera. Fråga dina egna eller grannens tonåringar om de vill servera för en slant.
4. Enkel mat. Plockmat är alltid bra: bröd, sallad, oliver, flingsalt och skinka.
5. Mixa porslin, glas och bestick i olika färger och mönster.
6. En plastmatta höjer klassen på festen och så skyddar man gräsmattan och skorna vid dansen.
7. Belysning. Inred med ljusslingor och värme i tältet så slipper ni avsluta festen alldeles för tidigt.
8. Dekorera med växter. Strö blommor över bordet, lägg dem som en grönskande löpare över bordsskivans mitt eller placera ut en och en i olika flaskor och nätta vaser. Eller välj gröna växter i stället: murgröna som slingrar sig mellan tallrikarna.
9. Terakottakrukor med rosmarin, basilika, timjan, oregano, salvia, timjan, basilika och röda pelargoner höjer medelhavskänslan.

Studentfest, födelsedagskalas eller bröllop i trädgården. Nu dukar vi upp till sommarens kalas! Med ett partytält behöver du inte oroa dig för vädret, tältet ger skydd mot både regn och sol. Och med lite fantasi och en mix av udda loppisfynd kan du förvandla ett tråkigt plasttält till ett personligt uterum för både små och stora kalas. Rummet kan dessutom fungera som familjens lekfulla lusthus hela sommaren.
Stylisten och inredaren Lotta Hogrell har inrett ett mobilt rum med medelhavskänsla i trädgården. Ett uterum som doftar av rosmarin och lavendel och får oss att drömma om både citrusträd och olivlundar.

Lotta, varför ett uterum?
– Har man inte plats för fest hemma är det perfekt med ett extrarum, ett mobilt uterum i trädgården. Och det är alltid bra att gardera sig för regnstänk i vårt svenska klimat.
– Fördelen med ett tält är att man kan inreda med både kuddar och mattor. För att få bort den plastiga känslan, kan du klistra på applikationer på väggarna som fjärilar eller ränder. Ja, man kan till och med måla tältet.

Berätta hur du tänkte?
– Jag valde ett medelhavstema med avslappnad semesterkänsla i mitt uterum. Medelhavet är något vi alla drömmer om, området har växter som olivträd och lavendel som är ganska tåliga och den turkosblå färgen förknippas med sommaren.
– Men jag kunde lika gärna valt ett Marrakechinspirerat tema, eller ett sensommarrum med signalrött bord och kräftburar i taket.

Hur börjar man inreda?
– Börja med att tänka ut vilket tema du vill ha, bestäm sedan vilka färger du vill använda. Loppis är en skattkista om man vill hitta udda roliga inredningsdetaljer. Man kan också måla om prylar för att få en enhetlig stil. Fråga den lokala pizzarestaurangen om de har stora kon-servburkar som du kan använda till blomkrukor. Duka med udda tallrikar och glas och håll ihop dukningen med enhetliga servetter.

Pimpa ditt partytält
Stylisten Lotta Hogrell är nöjd med sitt medelhavsrum.
Pimpa ditt partytält
Ljusslinga från Granit.
Pimpa ditt partytält
Pelargoner i enkla konservburkar ger den rätta sommarkänslan.
Pimpa ditt partytält
En Thonet-inspirerad stol hittad för en billig slant på loppis. Under bordet ligger en tålig plastmatta.
Pimpa ditt partytält
En fågelbur med leksaksfåglar blir fint som dekoration.
Pimpa ditt partytält
Lavendel i kruka är ett enkelt och snabbt sätt att få blomsterprakt.
Pimpa ditt partytält
Det slitna ekbordet har fått strykningar med en ljusgrön färg Alcro S0907-B80G. Över bordet hänger en bom från en gammal rigg, som fungerar fint som hängare för dekoration och blommor. Klisterdekaler med vackra fjärilar gör tältet mer personligt.
Pimpa ditt partytält
Partytält i polyester med takduk, 3×3 m, 399 kr. Vägg utan fönster 2×3 m, 99 kr. Vägg med fönster 2×3 m, 129 kr, Rusta. Enkla lampor i slinga, 10 lampor, 7 meter, 449 kr, Granit. Just den här modellen finns inte längre i produktion, men Rusta har liknande modeller.
Pimpa ditt partytält
En vägg i tältet täcktes med vass som målades vit. Vassmatta, h 1,4 m, l 3 m, 280 kr/st, Ekologiska byggvaruhuset. Mot väggen kanotpaddlar.
Av Ann-Kristin Rönnerbäck Styling Lotta Hogrell Foto Peter Carlsson
Scroll to Top