Färgstarkt hus med vy över Ven

Hemma hos

Färgstarkt hus med vy över Ven

På utsidan: Ett traditionellt gathus från 1800-talet. På insidan: En vitamininjektion för ögat med egenartad inredning och kulört konst. Ingrid Svensson är inte rädd för att låta färgerna och fantasin flöda.

• 13 juni, 2013

Här bor:

Färgstarkt hus med vy över Ven

Namn: Ingrid Svensson med hunden Selma. Döttrarna Amanda, 24 år, och Mathilda, 26 år, är numera utflugna. Mamma Hjördis, 81 år, bor vägg i vägg i samma hus.
Jobbar med: Ingrid är konstvetare och driver butikerna Karla Konsthantverk i Helsingborg samt Hos Ingrid hemma i Borstahusen.
Huset: Det gamla gathuset, som byggdes i slutet på 1800-talet, är en fristående byggnad på cirka 80 kvm.
I dag har det växt ihop med de andra husen längs gatan. Ingrid renoverade, byggde till och flyttade in 2001.

Ingrids tankar om färg

” Färg ger hemmet liv och lust!
” Starka, klara färger piggar upp medan pasteller är mesiga.
” Brunt och svart i mer än små doser är tungt och drar ner en till marken.
” Vitt kan fungera bra som kontrast till de glada färgerna.
” Varje färg fyller en funktion.

Färgstarkt hus med vy över Ven
Ingrid bor i den lite lägre delen av det vita huset, medan mamma Hjördis bor i den tillbyggda delen som gjordes på 70-talet. Nära, men ändå var och en för sig.
Färgstarkt hus med vy över Ven
Från vardagsrummet stiger man rakt ut på den vindskyddade innergården genom glasade dubbeldörrar.
Färgstarkt hus med vy över Ven
Välkommen in genom den blå dörren!
Färgstarkt hus med vy över Ven
Redan i hallen möts man av starka färger. Det rutiga golvet bryter av.
Färgstarkt hus med vy över Ven
Hallen ger ett varmt välkomnande. Den smala trappan har specialbyggts av en båt- byggare i byn, som också fick in en garderob under trappstegen. Takfjärilar av Elin Forslund. Golv av svart gummimatta, Ruugs.se.
Färgstarkt hus med vy över Ven
Det lilla köket saknar väggskåp över arbetsbänken, där ett stort fönster ger utsikt över innergården. På motsatt sida finns en hel vägg med högskåp, som ger gott om förvaring. Köksinredning, Marbodal. Fläkt, Thermex. Mosaik, Bisazza. Oljelampor i keramik av Nilla Holmin.
Färgstarkt hus med vy över Ven
När fyndchansen yppade sig på en Danmarksresa slog Ingrid till och köpte ”Sjuan”-stolen i alla tillgängliga färger. Lampa ”FL/Y”, Kartell. Grafiska blad med färgstarka ränder av Erik H Olson. Trearmad ljusstake, Dan Wolgers. Flaska med ljushållare, Göran Aulin. Tavla i blandteknik, till höger, konstnär Elba Damast.
Färgstarkt hus med vy över Ven
Retrogruppen i skinn och teak fick Ingrid med huset, liksom golvlampan. Blå soffa, arvegods. Röd matta och soffbord, båda från Ikea. Tomtepall ”Attila”, Kartell. Flygande drakskulptur av Åsa Canbäck.
Färgstarkt hus med vy över Ven
Snurrfåtölj ”Svanen”, design Arne Jacobsen. På bänken syns olika hant-verksalster: En glasurna av Kajsa Towner-Dahl, hästskulptur av Åsa Canbäck och dödskalle av Ludvig Löfgren för Kosta Boda. Gult emaljerat kors på golvet, konstnär Barbro Grandelius. Fjärilar av rakubränd keramik, Maggie Mårtensson.
Färgstarkt hus med vy över Ven
I Ingrids sovrum ryms precis en säng, en byrå och en garderob. Men det finns gott om plats för färg! Duvblått, rött, grönt, lila och gladrandigt. Byrå ”Malibu”, Mio. Matta och hängare på väggen, Ikea.
Färgstarkt hus med vy över Ven
Ovan: Ett trädäck av sibirisk lärk gör uteplatsen till en förlängning av huset. Klängväxter, träd, rabatter och buskar sköter sig i stort sett själva. Resten odlas i krukor.
Färgstarkt hus med vy över Ven
Utanför entrén är det fri utsikt över Öresund och Ven. Den vackra grinden är ritad av mamma Hjördis och specialsnickrad på 70-talet.
Färgstarkt hus med vy över Ven
På 1800-talet var det fiskare och arbetare som bodde i de små, enkla gathusen. Originaldelen av huset är numera butik. Ingrids mamma bor i en del som byggdes till under 70-talet. Ingrid bor i den del som byggdes ut mot innergården 2001. Entrén vetter mot väster.

Den lilla byn Borstahusen består i princip av tre parallella gator – övre, nedre och mellangatan. Ingrid Svenssons charmiga stenhus från 1800-talet ligger på den nedre gatan. Det enda som skiljer huset från Öresunds vatten är en bit gräsmatta, själva gatan och badstranden. Ingenting står i vägen för den makalösa utsikten över vattnet och den lilla ön Ven.
Men vänder man på det så står heller ingenting i vägen för vädrets makter. De salta vindarna från havet har fritt spelrum och frestar hårt på de små husen. Alla material bryts ner snabbare: Metallen rostar, virke ruttnar och putsen sprängs sönder. 
– Det är ett ständigt underhållsarbete för att hålla det i skick. Men det är smällar man får ta, säger Ingrid glatt.
– Jag älskar havet och känner mig så lyckligt lottad som får leva med allt detta vackra omkring mig. Det är kanske inte lika mysigt i februari, men det är det å andra sidan inte på många andra ställen heller.

När Ingrid var liten bodde hennes mormor och morfar i det vitputsade gathuset. Ingrids mamma Hjördis, som är född och uppvuxen i huset, gifte sig och bosatte sig i Landskrona. Men på 70-talet tog Hjördis över det lilla huset igen. Då byggdes det ut med en ny bostadsdel, som fick modernt kök och badrum. Den gamla originaldelen inreddes som konstgalleri och drevs av Hjördis fram till pensionen i 70-årsåldern. 

Trivs inte med vitt

– Det föll sig ganska naturligt att jag skulle ta över galleridelen. Men själva bodelen var väldigt liten, och det fanns varken kök eller badrum, så först krävdes en renovering och en tillbyggnad bakåt mot gården för att få det extra utrymme som jag och flickorna behövde.
Samtidigt fick huset en rejält tilltagen uteplats. Innergården är helt kringbyggd och blir som ett stort extrarum på sommaren. Här finns inga gräsmattor att klippa, en  stor del av gården har ett ”golv” av sibiriskt lärkträ och stensättningar av gatsten eller marktegel. I bakre delen finns mamma Hjördis lilla växthus – mer till för sinnlig ro än för odling – inbäddat med frodiga rabatter och ljust grusade ytor. Det är en vindskyddad oas, vackert prydd med konst och skulpturer. 
Insidan av huset överraskar desto mer. Det mesta av 1800-talets dystra mörker har städats ut och ersatts med glada, starka färger som ruskar om och piggar upp.
– Jag tycker helt enkelt att man ska inreda sitt hem så att man blir glad av det och mår bra när man är hemma. För mig är det viktigt med färg. Glatt gult, intensivt rött, piggt turkost, vibrerande lila, varmt orange och lysande grönt! Det får sinnena att vakna till liv. Jag skulle aldrig kunna trivas i en helt vit miljö – det blir för sterilt och intetsägande för mig.

Brinner för hantverk

Som konstvetare har Ingrid ett mycket medvetet förhållande till tingen omkring sig. Färg, form och utförande är viktiga komponenter, och med begränsad tillgång till utrymme i hemmet hamnar ingenting där av en slump.
– Min stora soffa är ett undantag! Den fick inte plats hos mina föräldrar och därför trycktes den in hos mig. Först tyckte jag att det var en stor kloss som helt förstörde min möblering i vardagsrummet, men nu måste jag erkänna att jag nästan bor i den för att den är så skön.

I övrigt samsas konst och hantverk med designfavoriter och loppisfynd. Det är inte prislappen som avgör om någonting ska hamna hemma hos Ingrid.
– Det finns något alldeles särskilt vackert med det som är gjort för hand. Ett handgjort föremål har inte bara en praktisk funktion, utan också en egen själ som bidrar till upplevelsen när man använder det. Te smakar mycket bättre i en handdrejad kopp, jag känner mig vackrare i ett handgjort smycke än i massproducerade bijouterier… Men när design, form och funktion funkar bra och får mig att le så kan jag välja varuhusvarianten också. 

Av Anna Örnberg Foto Tommy Durath
Scroll to Top