Hitta din favoritpool

Konsument

Hitta din favoritpool

Önskar du dig en plaskdamm eller en filmstjärnebassäng? Vi har valt åtta stycken pooler från 800–170 000 kronor och guidar dig som går i pooltankar.

• 12 juni, 2013

FOTNOT:

Alla priser är cirkapriser och ej jämförbara sinsemellan eftersom de avser olika poolstorlekar, stommaterial med mera. Markarbeten och montering tillkommer. Kontrollera noga vad som ingår, leveranstid samt garantier före ditt köp.

Fyra frågor och svar om pool

1. Behöver jag bygglov?
En pool som bara är ett hål i marken kräver inget bygglov. Däremot kan det behövas om du tänkt bygga nära tomtgränsen, ändrar marknivån eller samtidigt bygger altan, stödmurar eller plank vilket ofta är fallet med en ovanjordspool. Kolla med kommunen för säkerhets skull.

Hitta din favoritpool
2. Finns det några särskilda säkerhetsföreskrifter?
För att inte människor eller djur ska kunna falla i poolen måste poolen vara täckt med ett poolskydd, alternativt inhägnad med ett minst 90 cm högt staket med låst grind när den inte används. 

3. Hur värmer jag poolen?
De vanligaste sätten är termostatstyrd poolvärme-pump eller solvärme (gratis när solen skiner). Värmer du huset med bergvärmepump eller vedpanna kan en värmeväxlare föra över värme till poolen.

Hitta din favoritpool

4. Hur förlänger jag poolsäsongen?
Ett pooltak ser till att värmen stannar kvar. Du kan också installera en poolvärmepump, som likt en luftvärmepump omvandlar kylig luft till värme.

Hitta din favoritpool
Modell och tillverkare: Aqvis

Pooltyp: Markpool i flexibel form

Storlek: Från 7,8×8,8 m till 12,5×25 m, baddjup 145 cm

Ingår: Filter, pump, 1–2 lampor, enkelt pooltäcke

Övrigt: Relativt enkelt att variera djupet i poolen

Pris: 170 000 kr, 6×12 m (pris avgörs av antalet väggmeter, ej form)

Hitta din favoritpool
Modell och tillverkare: Crete, Nordisk Spa

Pooltyp: Markpool av friformsmodell

Storlek: Från 5,25×3,2 m till 8,55×5,0 m, baddjup 120 cm

Ingår: Pump, filter, dammsugare, poolhåv m m

Övrigt: Poolduk ingår

Pris: 50 000 kr, 8,55×5,0 m

Hitta din favoritpool
Modell och tillverkare: Classic, Folkpool

Pooltyp: Rektangulär markpool

Storlek: Från 7,8×8,8 m till 12,5×25 m, baddjup 135 cm

Ingår: Filter, pump, lejdare, elvärme, kemipaket m m

Övrigt: Mest sålda pool genom tiderna, finns även med djupdel

Pris: 112 000 kr, 4×8 m

Hitta din favoritpool
Modell och tillverkare: Familypool, Folkpool

Pooltyp: Åttakantig ovanjordspool med furustomme

Storlek: Från 4,15 m till 6,4 m, baddjup 110 cm

Ingår: Furusarg, rostfri stege, utvändig trätrappa, filter m m

Övrigt: Fungerar även som markpool, enkel att montera

Pris: 30 000 kr, 4,15 m

Hitta din favoritpool
Modell och tillverkare: Lagun, Miamipool

Pooltyp: Markpool av friformsmodell

Storlek: Från 7,8×8,8 m till 8,3×10,3 m, baddjup 135 cm

Ingår: Filter, pump, stensarg m m

Övrigt: Kan levereras med plan grunddel samt en djupdel

Pris: 120 000 kr, 7,8×8,8 m

Hitta din favoritpool
Modell och tillverkare: Proagua, Clas Ohlson

Pooltyp: Rund, uppblåsbar plaskpool

Storlek: 3 m i diam, höjd 76 cm

Ingår (utöver poolen): Filterpump med transformator

Övrigt: 2 års garanti

Pris: 800 kr

Hitta din favoritpool
Modell och tillverkare: Storpool Basic, JF Fritid

Pooltyp: Ovanjordspool i byggsats

Storlek: Från 3,6 m i diam till 10,1×5,5 m (oval), djup 122–132 cm

Ingår: Stege i lackerad stål, sandfilter, pump mm

Övrigt: Fungerar även som markpool

Pris: 20 000 kr, 6,1×3,6 m oval

Hitta din favoritpool
Modell och tillverkare: Alfa, Svenska Poolfabriken

Pooltyp: Ovanjordspool med timmerstomme

Storlek: Från 3,7 m till 4,5×9 m, baddjup ca 140 cm

Ingår: Filter, pump m m

Övrigt: Kan även grävas ned, helt eller delvis

Prisexempel: 135 000 kr, 3×7 m

Så blir din pooldrömm sann

Det finns de som tycker att sommaren i Sverige är alldeles för kort för att investera i en pool, men för många är det just det som är skälet. I en uppvärmd pool kan du bada i behaglig temperatur långt oftare än i sjö och hav.

Man brukar tala om två typer av pool, den grävda markpoolen och ovanjordspoolen. Markpoolen kräver störst ingrepp på tomten, eftersom man måste gräva ut och ibland även spränga för poolstommen som sänks ned i marken. Ovanjordspoolen placeras som namnet anger ovanpå mark, ofta på en sand- eller grusbädd. Den kräver oftast någon form av inbyggnad, ett trädäck eller liknande runt om för att bli riktigt mysig. Många ovanjordspooler fungerar även som markpool, vissa modeller kan dessutom endast delvis grävas ned, vilket kan vara en bra lösning på en sluttningstomt.
Sedan finns även den lilla, fristående och flyttbara plaskpoolen av enklare PVC-plast, med eller utan ställning. Det är ingen pool i egentlig mening och har kort livstid, men kan vara ett alternativ om du vill testa hur det skulle kännas att ha en ”riktig” pool, eller vid fritidshuset. Givetvis måste även en plaskpool vara utrustad med filter och reningspump, vattenkvaliteten blir betydligt snabbare sämre än i en stor pool.

Placeringen viktig

Innan du bestämmer dig för vilken pooltyp och modell du vill ha är det viktigt att du är klar över vad din tomt har för förutsättningar. Poolen bör helst placeras på en vind- och kanske insynsskyddad solig plats, inte alltför långt bort från huset, men inte så nära att huset skuggar. Stora träd i närheten bör undvikas eftersom de både ger avkylande skugga och kan skräpa ned. Det är även viktigt med god dränering runt om, marken ska slutta bort från poolen.

Glöm heller inte att poolen kommer att finnas där även vintertid. Det är inte lika kul att titta ut på en täckt vinterpool, som på en sommarpool full med glada badande, men dem vill man å andra sidan kanske kunna ha uppsikt över inifrån huset. Gör gärna en skalenlig skiss och prova dig fram till bästa stället på samma sätt som när du planerar för övrig trädgårdsutformning. Att låta en rektangulär pool linjera med huset blir oftast mest harmoniskt, runda och friformade pooler kan mer eller mindre placeras hur som helst.

Funderar du på markpool är det viktigt att ta reda på vad som finns under marken, eftersom man måste gräva ut ett par meter. Om sprängning krävs blir det genast dyrare, sprängning kan också innebära sättningar i närliggande byggnader. Ovanjordspoolen är mer flexibel, men livslängden kan vara något kortare.

Du kan bygga själv

Hur stor poolen ska vara och vilken form den ska ha bestäms förstås av din smak, hur tomten ser ut och plånboken. En del poolmodeller kan också fås i olika stommaterial som exempelvis trä, plast, plåt, glasfiber eller zink.
Standardpoolen är rektangulär, 4×8 meter. Vill du kunna dyka från en trampolin ska poolen ha en djupdel på minst 230 centimeter, för vanligt bad räcker det med ett djup på 110–140 centimeter. Är tomten liten kan det vara bra att tänka på att en rund pool tar större plats än en fyrkantig. Tänk också på att det inte bara är själva poolen som kräver utrymme, det ska finnas plats för sten- eller trälagd altan eller liknande runt om för exempelvis solstolar.

Enklast är förstås att överlåta all bygg-, mark- och monteringsarbete till poolleverantören, men visst kan du bygga en pool på egen hand om du är lite händig. Ovanjordspooler finns i färdiga byggsatser, komplettera med alla nödvändiga tillbehör. Men helt ensam är det svårt att göra jobbet, se till att ni åtminstone är två personer. Och som alltid, räkna med att jobbet tar längre tid än vad leverantören lovar, börja i god tid ifall ni tänkt inviga poolen till midsommarfesten.

Gör upp en realistisk tidsplan med marginal och boka eventuella hantverkare för exempelvis gräv- eller elarbeten i god tid. Vissa poolmodeller har också längre leveranstid än andra. Köper du alla tjänster bör du se till att ett företag har hela ansvaret för totalentreprenaden. Var också noga med att kontrollera vad som verkligen ingår i poolpaketet du köper. Markarbeten, som kan bli en stor del av kostnaden, tillkommer alltid, liksom montering. Välj en pålitlig leverantör som du kan ringa till för support och som du vet kommer att finnas kvar även i framtiden.

Susann Gson Engqvist
Scroll to Top