Mexitegelhus i förvandling

Hemma hos

Mexitegelhus i förvandling

De föll för utsikten över Öresund, den danska arkitekturen och den insynsskyddade trädgården. Men för att få plats med hela familjen behövde huset byggas till.  "Vi har gjort om mycket men låtit formspråket vara kvar", säger Pernilla Ehlenberg.

• 28 maj, 2013

Här bor

Mexitegelhus i förvandling

Namn: Pernilla Höglund Ehlenberg och Thomas Höglund med barnen Ellen, 19 år, Klara och Albin, 16 år, Flora, 11 år, Lois, 7 år, och hundarna Doris och Gösta.
Jobbar med: Pernilla är inredare och butiksägare. Thomas är managementkonsult i egen regi.
Huset: En 240 kvadratmeter stor mexitegelvilla i två våningar, byggd 1969. Arkitekt Niels Havgård.

Gör en moodboard!

Pernilla är inredare och driver eget homestylingföretag. Det bästa arbetsverktyget när man ska inreda hemma är enligt henne en så kallad moodboard:
Skapa en tydlig bild av vad du vill ha innan du börjar köpa saker.

  • Riv ut bilder på stilar som du tycker om från tidningar och nätet.

  • Ta hem färgprover och textilier.

  • Riv ut bilder på snygga tavelupphängningar och grupper av vaser, ljusstakar och figuriner.

  • Gå på mässor.

  • Hitta inspiration i butiker, filmer och på restauranger.

– När du har din inspirationskarta med urklipp klar, hittar du förhoppningsvis en linje att följa genom hela projektet. Våga, tänk annorlunda och köp inte bara nytt utan leta även efter saker på exempelvis Lauritz.com, Blocket, Bukowskismarket.com och Erikshjälpen, tipsar Pernilla.

Mexitegelhus i förvandling
Från övervåningens terrass har man utsikt över Öresund. Trädäck i lackat lärkträ.
Mexitegelhus i förvandling
Hängare ”Hang it all”, design Charles och Ray Eames. Skrivbord, Mio. ”Sjuanstol” och lampa ”AJ”, design Arne Jacobsen. Vit pall, Tolix. Väggfast förvaring från String. Den vita bänken är signerad Alvar Aalto. Stengolv i skiffer.
Mexitegelhus i förvandling
Vid arbetsplatsen i hallen flödar ljuset in genom de stora fönsterpartierna.
Mexitegelhus i förvandling
Köket i oljat körsbärsträ, Vedum. Brickor och skålar från Svenskt Tenn och Indiska. Golv i vit klinker 10×10 cm, med mörka fogar.
Mexitegelhus i förvandling
På de öppna hyllplanen i köket staplas finporslinet.
Mexitegelhus i förvandling
I matrummet står bordet ”Superellips”, design Bruno Mathsson. Taklampa ”Romeo”, Flos. Handknuten persisk matta köpt på auktion.
Mexitegelhus i förvandling
Matta, Missoni. På Stringhyllorna samlar Pernilla sina favoritsaker i små grupper. Stor rund pall från Miljögården och liten pall köpt på auktion. Antik, hängande lampa från Marocko. Grön bordslampa, Svenskt Tenn. Cerise lampa, Kartell.
Mexitegelhus i förvandling
Sitthörna i vardagsrummet. Fåtölj, ”Modell 568”, design Josef Frank, omklädd i sammet från Designers Guild. Hylla ”Pocket”, String. Noshörning, Scandiapresent. Lampor köpta på loppis.
Mexitegelhus i förvandling
I vardagsrummet står soffa, Hay. Kuddar från Svenskt Tenn och Mimou. Pall ritad av Ehlenberg AB. Soffbord inköpt på auktion på 90-talet. Gungstol, design Hans J Wegner. Golvlampa och ljusstakar, Svenskt Tenn. Vitmålat plankgolv.
Mexitegelhus i förvandling
Sängramen är platsbyggd av Thomas. Lapptäcke av stuvbitar från bl a Svenskt Tenn, sytt av Pernillas mamma. Takkrona, Laura Ashley. Kuddar, Mimou och Svenskt Tenn.
Mexitegelhus i förvandling
Floras rum med vitmålat parkettgolv och tapeten ”Kyoto”, Mimou. Säng, Ilva. Överkast sytt av mormor. Trasmatta, Nordal. Skåp, ”Myran”-stol, skrivbord och takkrona köpta på auktion.
Mexitegelhus i förvandling
Den gröna väggen i tv-rummet är målad i kulören NCS-4050- G20Y. Bänk, Ikea. Ljusstakar, Svenskt Tenn. Luxuslampa köpt i en gammal möbelaffär i Genarp, där den stod kvar i originalplast sedan 60-talet. Tavlor målade av Mona Svärd.
Mexitegelhus i förvandling
I det svarta skåpet från Indonesien, som Pernilla köpt på auktion, förvarar hon smycken, sjalar, väskor och hattar.
Mexitegelhus i förvandling
När åldern tog ut sin rätt i originalbadrummet inreddes det med Cararramarmor, Kakelcentralen. Pall, Blå Station. Korg, House Doctor. Kommoden har en snickare platsbyggt.
Mexitegelhus i förvandling
Precis utanför köket finns matplatsen som skyddas av en pergola med plexiglastak och vinrankor. Grön pall ”Bimbo”, Blå Station. Stolar, Ikea.
Mexitegelhus i förvandling
En minidamm med daggkåpa i anslutning till matplatsen.
Mexitegelhus i förvandling
Pernilla på trappan som leder upp till soldäck och tv-rum.
Mexitegelhus i förvandling
Efter om- och tillbyggnad är mexitegelvillan nu 240 kvm i två plan – och det finns sovrum till alla i familjen. Entrén är vänd mot norr.
Mexitegelhus i förvandling
Efter om- och tillbyggnad är mexitegelvillan nu 240 kvm i två plan – och det finns sovrum till alla i familjen. Entrén är vänd mot norr.

Det vita mexitegelhuset med den igenvuxna trädgården hade legat ute till försäljning ett bra tag. Läget var fantastiskt, ett par hundra meter från havet och med utsikt över Öresund från takterrassen. Pernilla och Thomas blev intresserade av arkitekturen och åkte dit.
– Vi föll för den ganska typiskt danska arkitekturen med murade vita innerväggar, teak och stora fönster ut mot trädgården, berättar Pernilla. 
De prutade några hundratusen och fick köpa huset.
– Allt var i originalutförande från 1969, ganska nedgånget, så det var en hel del att göra. Dessutom var huset redan från början för litet för oss, eftersom vi hade tre barn och ett fjärde på väg.
Före flytten planerade Pernilla och Thomas för den första renoveringen och beställde allt som behövdes. Under loppet av tre veckor fick de sedan ett hus med öppen planlösning, nytt kök, nytt badrum, gipsskivor i stället för panel i taket och vita väggar. Svisch!
– Det var en välplanerad, snabb renovering, säger Pernilla. Thomas är en extrem entreprenör och arbetsledare och vi hade proffs till allting. 

Två år senare tog de hjälp av arkitekten Måns Lindell som ritade en tillbyggnad till huset. Då fick vardagsrummet en övervåning och den asfalterade gången mellan huset och garaget införlivades med bostaden och blev en ny hall. Garaget och det gamla förrådet gjordes om till tvättstuga och tonårsrum. Nu är huset 240 kvadratmeter stort och det har visat sig att familjen hade rätt i att huset hade potential. Husen i området värderas till tre gånger mer än vad Pernilla och Thomas betalade för tio år sedan.

Förälskad i Svenskt Tenn

Som en röd tråd genom inredningen går Josef Franks och Estrid Ericssons tyger och de små tennfigurerna, ljusstakarna och brickorna är från Svenskt Tenn. Det har sin förklaring i en tidig förälskelse.
När Pernilla var tjugo år flyttade hon till Stockholm och på nya jobbet träffade hon Molly. Tjejerna blev bästa vänner och Pernilla följde med hem till Mollys föräldrar på Lidingö.
– Fru Poppelman var en riktig ”Svenskt Tenn-dam”. Hon var vän med Estrid Ericson, Svenskt Tenns grundare, och träffade också Josef Frank vid flera tillfällen.

Poppelmans Lidingövilla var starkt präglad av den kontakten och redan efter första besöket där blev Pernilla förälskad i Josef Franks fantasifyllda mönster.
– Hela Svenskt Tennkonceptet är genialt! Med dess enorma färgpalett och formspråk går det att kombinera med så många olika stilar, säger Pernilla.
Själv köper hon med sig en stuvbit från butiken varje gång hon är i Stockholm. Genom åren har tygbitarna  blivit många och Pernillas mamma har sytt ett lapptäcke av dem och andra favorittyger.
Släktens växter i trädgården

Mot gatan skyddar ett plank klätt i murgröna från insyn. Det var en av grundidéerna när den danska arkitekten Niels Havgård ritade gruppen om de sex likadana husen i området.
– Det är som en oas på liten yta! säger Pernilla.
Thomas är den som är mest trädgårdsintresserad och gör grovjobben.
– Vi har det typiska ”Bygglovsupplägget”, jag gräver och Pernilla stylar, säger Thomas.
 Och de har verkligen satsat på sin oas.

Många av växterna kommer från Thomas barndomshem – ett herrgårdshemman i Karlshamn med en parkliknande trädgård. Pioner, riddarsporrar, vallmon och blåsippor lever vidare i familjens trädgård.
– Vi har köpt väldigt få växter själva, utan snott lite här och lite där, säger Thomas och skrattar. Det är väldigt roligt att våra gamla släktingar på sätt och vis finns med oss här i trädgården. 

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top