Bygg en spaljé mellan husen

Fixa

Bygg en spaljé mellan husen

En gång mellan två hus på tomten blir betydligt mer spännande när den skiljs av med en spaljéliknande portal av smala ribbor.

• 27 maj, 2013

Bygg en spaljé mellan husen
Spaljén gör det både lite mer avskiljt och ombonat.
Bygg en spaljé mellan husen
Räkna med ungefär en veckas jobb för att snickra ihop spaljén.

En spaljé kan ha fler uppgifter än den uppenbara att ge ett gott stöd åt klängväxter. Den kan också vara avskiljande, med sin glesa konstruktion och, åtminstone sommartid, prunkande grönska. På bilden har man behållit det sterila markunderlaget och planterat i krukor och lådor. Kanske vill du hellre ha fet, svart matjord under spjälorna för maximal växtsuccé?

En smaksak förstås, och avgörande kan bli vad som är spaljéns huvudsakliga syfte. Det enda lite jobbiga och tidskrävande med det här bygget är att gräva för plintarna. Resten fixar du snabbt och enkelt. Den lilla hyllan har vi utelämnat i skissen och beskrivningen, men vill du gärna ha en sådan är den inte särskilt svår att få till. Du får anpassa måtten efter just ditt utrymme. På beskrivningen är det 3 350 mm mellan husen.

 

Det här behövs:

Plint 500 mm 3 st (A)
Dimensionshyvlat virke
45×70 mm
2 st à 2 075 mm (B)
3 st à 2 250 mm (C)
Dimensionshyvlat virke
45×120 mm
1 st à 3 350 mm (D)
Dimensionshyvlat virke
34×45 mm
30 st à 500 mm (E)
30 st à 1 650 mm (F)
 

 

Gör så här:

  1. Såga reglarna B i 30 graders vinkel i toppen. Loda och skruva sedan fast dem i husen.

  2. Spänn murarsnöre mellan reglarna B för att få reglarna C på rätt plats.

  3. Gräv för plintarna och fyll på grus eller singel i hålen. Sätt plint- arna på plats. Kontrollera att de kommer helt rakt och i rätt höjd. Fyll igen runt plintarna. Det finns många tydliga och bra instruktioner på nätet.

  4. Montera reglarna C i plintarna. Markera exakt var reglarna ska sågas av upptill i 30 graders vinkel genom att dra ett snöre mellan topparna på reglarna B.

  5. Lägg på överliggaren D och skruva fast den i B och C.

  6. Måla stommen och alla spjälorna E och F.

  7. Skruva fast den översta och den understa E och F. Var noga med att höjden blir lika på båda sidor. Fördela sedan de övriga spjälorna jämnt däremellan.

  8. Måla en sista gång.

Text Ingemar Gens Foto Helene Toresdotter Konstruktion och ritning Anders Jeppsson
Scroll to Top