Inredningsskolan del 3: Så här optimerar du hemmakontoret

Inredning

Inredningsskolan del 3: Så här optimerar du hemmakontoret

En stol och ett bord är egentligen allt som behövs för att kunna arbeta. Men det går att göra mycket mer än så utan att det kostar skjortan.

• 14 maj, 2013

Nu när de flesta datorer är bärbara hamnar man lätt i soffan när man ska kolla mejlen eller surfa runt lite. Det är mysigt en stund, men rätt obekvämt i längden. Om man vill jobba ”på riktigt” eller betala räkningar är det betydligt bekvämare att ha en bra arbetsplats att sitta vid hemma. Även den allra minsta hörna kan bli en både mysig och effektiv arbetsplats, bara man planerar den på rätt sätt.

Problem 1: Dålig belysning

En skrivbordslampa bör placeras så att inte handen skuggar det man skriver. Alltså ska högerhänta ha lampan till vänster på skrivbordet, och vänsterhänta ha den på höger sida. Välj en stadig modell som inte svajar. Det räcker dock inte med bara skrivbordslampa, också allmänbelysningen är viktig. Att sätta en rad med lampor över en längre skrivbordsskiva är snyggt och ger ett jämnt fördelat ljus över arbetsytan. 

Inredningsskolan del 3: Så här optimerar du hemmakontoret
Lampor på rad ger en bra allmänbelysning över skrivbordet. Anslagstavlan är en mjuk träfiberskiva som klätts med tyg. Upptill sitter en hylla som får stöd av en list. Den svarta färgen håller ihop helheten.

Problem 2: Bra plats saknas

Ökande bostadspriser gör att många svenskar bor trängre än de kanske skulle vilja. Att få till en kontorsplats hemma kan då kännas som en omöjlighet. Det går ofta att hitta en lösning ändå, om det så bara blir en utfällbar skiva som sätts upp på väggen i sovrummet. Fundera på hur det ser ut i hemmets passager, i köket, kanske till och med i klädkammaren. Någonstans finns kanske den kvadratmeter som behövs.

Inredningsskolan del 3: Så här optimerar du hemmakontoret
Har man en hörna över i köket kan man inreda en minimal men funktionell arbetsplats. En 30 cm djup bänkskiva kompletteras här med liggande överskåp. Köksskåp ”Form”, Tibrokök.
Inredningsskolan del 3: Så här optimerar du hemmakontoret
En liten men komplett kontorshörna byggd av Strings klassiska hyllsystem.

Problem 3: Svårt att hålla ordning

Låt inte skrivbordet bli förvaringsplats för allsköns småsaker – rensa, och organisera sedan de saker du verkligen behöver i fack, burkar eller lådor. Allt bör vara överskådligt uppdelat och lätt åtkomligt. Undvik att spara papper i onödan. Ha gärna en kasse för återvinningspapper stående intill papperskorgen.

 

Inredningsskolan del 3: Så här optimerar du hemmakontoret
Skapa översikt med genomskinliga förvaringslådor.
Inredningsskolan del 3: Så här optimerar du hemmakontoret
Gör en anslagstavla av hönsnät som fästs på en ram. Bilderna sätter man sedan upp med klädnypor.

Problem 4: Det ser tråkigt ut

Också en liten skrivbordsplats kan bli ombonad och mysig om man vågar gå loss lite med färg eller tapet. En kul idé är att klä om bordsskivan eller anslagstavlan med ett fint tyg. Eftersom pennställ, pärmar och allt annat lätt ger ett rörigt intryck är det förstås bra att försöka hålla så rensat som möjligt, men vill man att det ska se extra snyggt ut kan man välja att hålla en enhetlig färgskala på alla tillbehör.

Inredningsskolan del 3: Så här optimerar du hemmakontoret
Allt behöver inte vara strikt och praktiskt – det går också att fylla en hylla med saker som ger inspiration! Här har lådor från en trävarufabrik satts samman till en skulptural bokhylla med olika djup. Väggen är målad i mustigt bordeauxröda ”4 Plommon”, Alcro.

Problem 5: För lite förvaring

Pärmar tar mycket plats, men måste kanske inte förvaras precis där man sitter. Finns det en korridor eller en bit vägg över någonstans i närheten, kan arkivet få hamna där. Utnyttja väggarna också vid arbetsplatsen genom att sätta upp hyllor och fack för papper som behöver vara lätt tillgängliga. Krokar, gem, fiskelinor – endast fantasin sätter stopp för hur man på ett smart sätt gör en egen anslagstavla för aktuella projekt, och på det viset skapar ett överskådligt arkiv över det som är aktuellt just nu.

Inredningsskolan del 3: Så här optimerar du hemmakontoret
Skrivbord på bockar, ”Vika Gruvan” från Ikea (finns numera endast i svart). Plats för förvaring finns under glasskivan.
Inredningsskolan del 3: Så här optimerar du hemmakontoret
I den här lägenheten finns en svängd korridor som fyllts med hyllor från golv till tak.

Tips

Gör det lätt att hitta

Håll skrivbordet rent!  Rensa kontinuerligt bland pennor och papper. Ha bara sådant framme som  verkligen används. Vägghängda förvaringsfack ger bra överblick och  minskar risken för högar.

Slipp trasslet

Sladdhärvor gör inte någon glad.  Märk upp mobilladdarna med dekortejp så blir det lättare att hålla isär dem. Och ge dem en fast plats, helst inte uppe på skrivbordet där de  bara ställer till oreda.

Färre papper

Minska in på antalet pärmar genom  att spara dokument digitalt. Via nättjänster och telefonappar kan man lagra kvitton, bilder och andra dokument. Om man dessutom väljer att  betala räkningarna med autogiro och e-fakturor försvinner ytterligare  pappershantering. Synka datorns kalender med telefonen, använd telefonen  för att göra anteckningar – till slut behövs knappt ens  post-it-blocket.

 

Text Maria Blom Stylist Mette Helena Rasmussen Foto Tia Borgsmidt
Scroll to Top