Nytt innehåll i sjuttiotalshuset

Hemma hos

Nytt innehåll i sjuttiotalshuset

Huset låg inte alls där de ville, men hade en oemotståndlig planlösning. "Vi har fått ett hem med modern känsla bara genom att måla och byta golv, säger Desireé Sögaard."

• 8 maj, 2013

Här bor

Nytt innehåll i sjuttiotalshuset

Namn: Desireé Sögaard och Jonas Oltner med sonen Vilmer, 1,5 år, och ett syskon på väg. Hundarna Aron och Milo och två katter.
Huset: Ett mexitegelhus på 149 kvm, byggt 1978 i Åstorp utanför Helsingborg.
Jobbar med: Desireé är föräldraledig. Jonas jobbar inom Posten.

Våra bästa renoveringstips

Bo in er. Det är kanske det absolut tråkigaste och vanligaste tipset, men känn efter hur ni verkligen vill ha det. Badrum och kök är oftast stora och kostsamma renoveringar som man inte gör om på många år.
Renovera inte ihjäl er. Mycket kan man göra själv, men om man som vi har både småbarn och hund som tar mycket tid, så är hantverkare guld värda.
Gör det enkelt. Måla vitt eller neutralt. Förändra med textilier och färg på möbler. Det är lätt att byta ut och blir inte särskilt dyrt.
Tapetsera inte med mönstrad tapet i ett rum med fem dörröppningar.

Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Villan är ett Modulenthus byggt 1978. Det stora gavelfönstret var en viktig anledning till att familjen köpte huset.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Välkommen in!
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Hallen som har fem dörröppningar har tapetserats av Desireé och hennes lillasyster. Mönsterpassningen blev så svår att systrarna till slut valde att fuska i ett hörn. Tapet ”Blomma”, Mairo. Pall i teak, ett arv från Jonas morföräldrar. Tavla, Isa Form.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Köket är öppet upp mot övervåningen. Orange pendellampa ”Fl/y”, Kartell. Vit pendellampa över matbordet ”Mhy”, Muuto. Bord och stolar, Svenska Hem. ”Tripp Trapp”-stol, Stokke. Trasmatta från nedlagd butik. Svart pall, Ellos. Tavla ”Yellow Pear”, Mini Empire. Gult vitrinskåp ”Billy”, Ikea. Barnspis, Brio. Lampa i fönstret, Herstal.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Köksluckor ”Abstrakt”, fläkt och bänkskiva, Ikea.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Byrån och fåtöljen i arbetsrummet har Jonas ärvt efter sina morföräldrar.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Tapet ”Attityd 1649”, Decor Maison. Kudde, Ikea. Kalender, Lagerhaus.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Sideboard för böcker, tidningar och extra porslin. Tidningsställ i akryl och glasvas, Åhléns. Ljuslyktor ”Kivi”, Iittala. Tavla köpt på Louisiana Museum of Modern Art.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Desirée och Vilmer under trappan.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Övervåningen hade nålfiltsmatta på golvet och gul väv på väggarna när Desireé och Jonas köpte huset. Med nytt laminatgolv och vit målarfärg förändrades karaktären helt. Även fönsterkarmarna är vitmålade. Soffa, EM. Matta, soffbord, lampor och fåtölj, Ikea. Sittpuff, Åhléns. Pläd, Hemtex. Kuddar, H&M Home. Tidningsställ, Designtorget. Tavla ”Jack”, Knaada.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Lampan ”PS Svarva”, fåtölj, kudde, tavla NYC, Ikea. Tidningsställ, Designtorget.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Vid trappräcket står ”PS Skänk”, Ikea. Tavla, från Heartfish Press, hos Etsy. Ljuslyktor, Cult Design. Vas, från nedlagd butik.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Soffa från EM. Matta och soffbord, Ikea. Sittpuff, Åhléns. Pläd, Hemtex. Kuddar, H&M Home.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Vilmers myshörna med madrass, där han lätt kan krypa upp själv. Desireé har gjort ett träd i dekorplast, Colorama. Uggla i trädet, Designtorget. Vimplar och kudde med uggla, Lagerhaus. Kudde med snigel, Åhléns. Hylla t h ”Expedit” och tavellister, Ikea. Svart hylla ”Pocket”, String. Bildfickan ”Skogen”, Isa Form.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Vid Vilmers säng sitter en tavellist, Åhléns. Bok ”Äntligen jag”, av Camilla Lundsten. Namntavla, Little Studio.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
Grå väggfärg målad över den gamla tapeten i sovrummet, tills paret bestämt sig för vad de vill ha i stället. Säng ”Brimnes” och nattduksbord ”Förhöja”, Ikea. Bäddset, Åhléns. Sänglampor, By Rydéns. Bokstavsgirlang, Favoritsaker.se. Träknopp ”The Dots”, Muuto, med minivimplar som Desireé gjort av dekortejp.
Nytt innehåll i sjuttiotalshuset
1,5-planshus utan källare var vanliga på 70-talet. Entrén är vänd mot väster.

På våren 2009 flyttade Desireé och Jonas in i villan i Åstorp. Att det skulle bli just där, där Jonas har vuxit upp, var långt ifrån självklart. De letade egentligen hus i närheten av Helsingborg och Desireé tyckte inte att Åstorp verkade vara någon rolig plats att bo på. Men när bostadsannonsen dök upp ville de båda ge huset en chans. Det var från 70-talet och hade en öppen och modern planlösning. Till mäklaren sa de att de nog behövde ett par dagar på sig för att tänka på saken, men redan dagen efter ringde de upp.
– Vi ville verkligen ha det!, säger Desireé.

Tröttnade på slitet

Jonas favoritplats i hemmet är övervåningen med den glasade gaveln och tv-rumsdelen.
– Jag älskar rymden där. Vi har fått kommentaren att det är som att sitta i en kyrka, berättar han.
Desireé är mycket för att baka och laga mat, så inte helt oväntat tycker hon allra bäst om köket och matplatsen.
– Jag tillbringar mycket tid där och gör gärna goda grytor eller bakar macarons.

Det är Desireé som har drivit på för att snabbt göra om huset. Men trots att köket stod högt på renoverings-önskelistan fick det vänta ett år. Luckorna var slitna, knoppar saknades och kranen läckte.
– Hela det hörnet var ett mörker. Är det något som jag har varit trött på i huset så är det vårt mörkbruna 70-talskök. Jag ville egentligen ändra på det omgående, men det var faktiskt bra att vänta lite.

Bilden av hur det till slut skulle bli hade de klart för sig. Ett vitt och ganska tidlöst kök var målet.
I samband med köksrenoveringen passade de på att slipa och lacka den slitna ekparketten.
– Oj, vad skönt det var när köket var klart!, säger Desireé.
Bortsett från det helt utbytta köket har familjen annars mest målat – bland annat fönsterbågar och trappan – och bytt golven i hemmet. Både Jonas och Desireé gillar färgstarka detaljer till en vit och svart bas.
– Det känns som om vi har lyckats uppdatera huset och gett hemmet en mycket mer modern känsla – utan några större ingrepp. Mycket handlar nog om den öppna planlösningen som fanns redan från början. Från mörkt 70-tal till ljust 2010-tal. Det blev läckert!, säger Desireé.

Hennes farhågor om hur tråkigt det skulle vara att bo i Åstorp kom snabbt på skam. Paret trivs jättebra, området är fullt av barnfamiljer och de har både Jonas syster och sina mor- och farföräldrar nära.
– Jonas retades med mig häromdagen och sa att jag håller mig inom 50-skyltarna. Det är ju sant, men jag tycker att det är skönt!, berättar Desireé och skrattar.

De flesta butiker i Åstorp har slagit igen, men det finns ett köpcentrum en knapp mil bort och Desireé handlar ändå både leksaker, skor och inredning på nätet. Jonas jobbar i kommunen och hundklubben ligger i grann–kommunen.
– Vi har blivit väldigt lokala och stannar nog här ett tag. Det passar vårt liv just nu.

Fler rum i framtiden

När huset byggdes förberedde man för att kunna bygga ett badrum på övervåningen.
– Jag har sett planritning på hur övervåningen skulle kunna se ut med bastu, säger Desireé.
Hennes plan är att bygga ett vuxensovrum och ett badrum i delen där tv-hörnan är nu, och göra resten av ytan till sällskapsdel.
Men under ett par år till lär övervåningen förbli den perfekta ytan för springande barn och rullande lära gå-
vagnar.

Av Anna Mård Foto Sofi Sykfont
Scroll to Top