Fynda byggvarorna utomlands – spara tusenlappar

Konsument

Fynda byggvarorna utomlands – spara tusenlappar

Hitta byggmaterial i Polen och kylskåpet i Tyskland. Du kan spara många tusenlappar på att handla till hemmet utomlands.

• 6 maj, 2013

Läs det finstilta

När du köper från utlandet gäller inte alltid samma konsumentskydd som här hemma. I Sverige har du alltid två veckors ångerfrist om du köper via nätet. Beställer du från ett land inom EU har du alltid minst sju dagars ångerrätt, men detta skiljer sig åt från land till land. Generellt gäller dock att företaget har som skyldighet att informera dig om ångerrätten. Saknas sådan information på sajten kan det vara klokt att handla någon annanstans.

Missa inte tull och moms
Beställer du från en butik utanför EU ska du betala moms. Överstiger varans värde 1 300 kronor ska du även betala tull. Köper du däremot varan på en resa får du ta med dig varor tull- och skattefritt för 4 300 kronor. Vid köp utanför EU kan du inte utgå från att du har någon ångerrätt. Ta därför reda på vilken policy företaget har, och försök att få information om reklamationer och säljarens ansvar för fel i varan. Den tid en säljare ansvarar för fel i varan kan skilja sig mycket mellan olika länder. Det kan också vara klokt att ta reda på om en garanti medföljer och om den även gäller i Sverige. Då kan du vända dig till en svensk återförsäljare av produkten. För att kunna bevisa vad du beställt, spara all korrespondens med företaget.

Mer information
www.konsumenteuropa.se har mer detaljerad information om hur du e-handlar säkert från andra länder
www.tullverket.se har senaste informationen om tullsatser, momssatser och andra eventuella skatter som gäller när du för in varor från ett land utanför EU.

Fynda byggvarorna utomlands – spara tusenlappar
Gashäll ”Dåtid HGA5K”. Lägsta svenska pris: 4 495 kr på svenska Ikea Bästa utlandspris: 2 275 kr på polska Ikea.
Fynda byggvarorna utomlands – spara tusenlappar
Hansgrohe Starck köksblandare krom. Lägsta svenska pris: 5 495 kr. Bästa utlandspris: 3 009 kr på tyska Megabad.
Fynda byggvarorna utomlands – spara tusenlappar
Mikrovågsugn ”Nutid MWC6”. Lägsta svenska pris: 5 495 kr på svenska Ikea. Bästa utlandspris: 3 932 kr på polska Ikea.
Fynda byggvarorna utomlands – spara tusenlappar
Diskmaskin Smeg ”ST2FABRO”. Lägsta svenska pris: 11 995 kr. Bästa utlandspris: 10 696 kr på wohn-freunde.de.
Fynda byggvarorna utomlands – spara tusenlappar
Smeg kyl ”FR132AP”. Lägsta svenska pris: 6 445 kr. Bästa utlandspris: 4 282 kr på wohn-freunde.de.

Nätshopping har gjort det enkelt att handla från utlandet men för de flesta av oss har inköpen stannat vid kläder, böcker, cd-skivor och filmer. Men i praktiken finns förstås nästan inga gränser för vad du kan köpa från andra länder, och ofta finns fördelar i form av större utbud och lägre priser. Du kan spara tusenlappar på att köpa kameran i New York, mikrovågsugnen i Polen eller spisen i Tyskland. Naturligtvis blir besparingen större ju mer du handlar, till exempel om du köper all inredning till ett kök eller badrum i ett polskt eller tyskt byggvaruhus.

Nätshopping är inte enda sättet att pressa priserna. Många tar själva bilen och hämtar grejerna på släp. Men jämför priserna noga innan du slår till, tipsar Jesper Waltersson, informationsansvarig på Stena-Line.
– Vi gör täta prisjämförelser eftersom många av våra kunder tar bilen ner till Tyskland och Polen för att handla. Du kan till exempel spara över 4 000 kronor på exakt samma spis om du köper den på Ikea i Kiel i stället för Ikea i Sverige. Ett annat exempel är kylskåp av märket Smeg. De har en modell som kostar omkring 7 000 kronor på billigaste inköpsstället i Sverige och runt hälften i Tyskland.

Lätt jämföra pris

Även när det gäller byggmaterial är priserna lägre i Tyskland och Polen, menar Jesper.
– De tyska kedjorna som Bauhaus och Hornbach kan ofta ligga bättre till i pris på hemmaplan. För egen del tycker jag nog att Polen är generellt sett billigare överlag, oavsett man pratar byggmaterial, hemelektronik eller vitvaror.
Kvaliteten är det sällan några problem med, så länge du håller dig till etablerade varumärken. Och att jämföra priser behöver inte vara svårt, åtminstone inte om du jämför mellan olika Ikeavaruhus.
– De har en global sajt med en sida för varje land. Och produkterna heter samma sak överallt, så det är bara att titta och jämföra.

Att köpa hemelektronik från utlandet kan naturligtvis också löna sig, menar Jesper Waltersson. Dock finns fallgropar att vara medveten om.
– Läsplattor och smartphones kan ju kräva att man tecknar abonnemang, så de är ofta bättre att köpa hemma. Och köper du en dator får du tänka på att tangentbordet kanske inte har alla våra bokstäver.

Polen är fortfarande ett lågprisland och värt att titta på om du ska köpa byggmaterial. Fönster till exempel kan man hitta billigt, även om de billigaste är i plast. En produkt som är populär i Polen men som inte fått så stor genomslagskraft hos svenskarna. Men, det finns fönster i trä eller aluminiumklädda träfönster att köpa också. Kakel, klinker, fix och fog är det ofta halva priset på. Dörrar och portar är också billigare.

Bilen eller nätet?

Att använda bil med släp är förstås ett smart alternativ om du bor i södra Sverige, ska handla vitvaror, vill se vad du köper på plats och tänker köpa stora mängder. Ett råd är då att ha med en lista med svenska priser och modellbeteckningar plus en karta. Planera gärna så att du undviker övernattningskostnader, och räkna in alla reskostnader så att du ser hur mycket du verkligen sparar. Tar du färjan är billigast att åka på vardagar men glöm inte att kolla upp så att det inte är allmän helgdag och stängda butiker.
Att handla på nätet är oftast bäst när du är på jakt efter mindre vitvaror, hemelektronik eller vvs-artiklar. Just vvs-artiklar är lätta att identifiera via modellbeteckningar, vilket underlättar om du vill studera polska sajter där språket annars är ett hinder. För att få fram ett fullt jämförbart pris på varan, kontrollera om det angivna nätpriset inkluderar porto, expeditionsavgift och eventuella tullavgifter. 

 

Här köper du:

Hemelektronik
Internet är att rekommendera när det gäller hemelektronik. Prisskillnaderna är dock inte lika stora som på byggvaror och vitvaror. Fördelen är snarare att du hittar ett fantastiskt brett sortiment, och kan komma över modeller som ännu inte hunnit in i de svenska butikerna – eller aldrig gör det. Tänk bara på att manualerna kanske inte har någon svensk avdelning.

www.medimax.de
www.amazon.co.uk
www.sony.com
www.my-solution.de
www.adorama.com

 

Vitvaror
Du kan göra stora besparingar om du jämför ordentligt. Det gäller dock att räkna in reskostnad och eventuell övernattning i priset.

” Armaturenversand, Berlin, Tyskland (www.armaturenversand.de)
” Ikea, Kiel, Tyskland (www.ikea.de)
” Wohn-Freunde, Tyskland, (www.wohn-freunde.de, endast nätbutik)
” Bobs Elektro, Hamburg, Tyskland (www.bobselektro.de)

Byggmaterial
Polen anses vara billigare än Tyskland, men gör dina egna jämförelser. Många av de fysiska butikerna tar även emot beställningar via nätet.

” Hornbach, Tyskland, (www.hornbach.de)
” Bauhaus, Tyskland, (www.bauhaus.info)
” Armaturenversand, Berlin, Tyskland, (www.armaturenversand.de)
” Espak, Estland (www.espak.ee)
” Obi, Gdynia, Polen, (www.obi.pl)
” Castorama, Gdansk, Polen, (www.castorama.pl)
” Leroy Merlin, Gdansk, Polen, (www.leroymerlin.pl)
” Megabad, Tyskland (www.megabad.com, endast nätbutik)
” Reuter Badshop (www.reuter-badshop.de, endast nätbutik)

Av: Jacob Härnqvist Illustration: Annika Huett/Agent Molly
Scroll to Top