Sy egna kuddöverdrag

Konsument

Sy egna kuddöverdrag

Har du något enkelt förslag på hur man syr kuddöverdrag? Jag vill gärna ha dem med dragkedja, är det svårt att få till själv?

• 2 maj, 2013

Sy egna kuddöverdrag
En enkel skiss på hur man syr kuddöverdrag. Klicka på fliken stora bilder ovanför rubriken för att få upp bilden i ett större format.

Fråga: Jag har hittat ett fint tyg som jag gärna vill sy kuddar av men jag är nybörjare vid symaskinen. Har du något enkelt förslag på hur man syr kuddöverdrag? Jag vill gärna ha dem med dragkedja, är det svårt att få till själv?
Angelica Svensson

 

Svar:  Hej Angelica. Nej det behöver inte vara svårt att sy ett kuddöverdrag med dragkedja. Här ovan har vi satt samman en enkel skiss och instruktion på hur man gör. Lycka till!

  1. Om du ska sy ett 40×40 cm kuddöverdrag, rita på baksidan av ett tyg ut 40×40 cm i blyerts. Rita sedan en kvadrat utanför denna på 44×44 cm, så att du har två cm sömsmån. Gör samma sak igen, och klipp sedan ut dessa två kvadrater på 44×44 cm vardera. (För en 50×50 cm kudde klipper du ut två 54×54 cm kvadrater.) Sicksacka vardera tygkvadrat, separat från varandra, i yttre kanten.

  2. Lägg textilens ovansida/rätsida inåt mot varandra. Sy ihop ca 5 cm på vardera sidan om den tänkta öppningen.

  3. Fäll ut textilerna från varandra och lägg platt, lägg en 30 cm dragkedja på undersidan så att blixtlåset kikar upp i slitsen, och sy med raksöm fast dragkedjan. Det är inte svårt alls, du syr endast raksöm och du syr rektangeln runt dragkedjan i en följd.

  4. Fäll sedan ihop textilen igen med ovansidan/rätsidan mot varandra och baksidorna utåt, och sy sedan i 40×40 cm blyertsmarkeringen ihop övriga tre sidor. Vänd ut och in genom öppningen. Klart!

Av: Karin Espinosa Morel
Scroll to Top