Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel

Inredning

Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel

Även ett kök som har några år på nacken kan få bättre funktion, bara man tänker till lite. Ofta är det varken dyra eller krångliga ingrepp som behövs.

• 19 april, 2013

Det är dyrt och inte särskilt miljösmart att byta ut ett fullt fungerande kök bara för att man tröttnat på hur det ser ut. Både stil och småbrister går ju att uppdatera utan att det kostar skjortan. Har du som många ett helvitt kök kan det bli mycket mer personligt och spännande med nytt kakel, lite färg och nya detaljer. Så plocka fram penslarna och ge ditt gamla kök en ny chans, det krävs mindre jobb än man tror.

Problem 1: Köket ser tråkigt ut

Om man inte orkar ta lite större självklara förändringsgrepp, som att måla om eller byta ut kaklet, går det att tillämpa den enkla principen ”Byt ut tre”: För att en förändring ska synas räcker det inte att förnya bara en sak, men det behövs inte heller fler än tre. Och det kan vara enkelt, som nya muggar, nya förvaringsburkar och en snygg ny kastrull.

 

Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel
Gör något oväntat med kaklet! Här har plattorna satts i ränder med varierande bredd. Fläkten är dold i en låda som byggts av mdf-skivor och målats vit. Hyllorna intill är byggda på samma sätt. Köksinredning från HTH.
Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel
Att byta luckor kan vara ett alternativ till att få snabb förändring i köket. Kökslucka ”Rubrik Applåd” i nya färgen ljusblå, från 120 kr/st, Ikea.

Problem 2: Det saknas förvaring

När de nyköpta flingpaketen inte går att trycka in i skafferiet och porslinet rasar ut från hyllorna är det dags att fundera på förvaringen i köket. Den vanliga slutsatsen, att skåpen är för få, är lätt att dra men ofta ligger bristen på sortering bakom problemet. Det är lätt hänt att de gamla omaka muggarna blir kvar när man skaffar nya, eller att skafferiet fylls av förpackningar som kanske används bara en gång för ett speciellt recept. Passa på vid storstädning, när allt ändå ska ut från hyllorna. Ställ bara tillbaka det som verkligen används.

Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel
Ett jalusiskåp gör att maskinerna döljs när man inte använder dem och avlastar bänkskivan från skrymmande föremål. Ett eluttag inne i skåpet gör att man slipper sladdtrassel på köksbänken. Köksinredning med luckor ”Ines”, Vedum.
Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel
En grund nisch som fylls med öppna hyllor blir ett fint blickfång i köket. De lösa kakelplattorna på hyllplanen är ett kul alternativ till mönstrat papper.

Problem 3: Det är stökigt i lådorna

Se över om sakerna verkligen ligger på rätt plats. Bara för att knivarna låg i översta lådan när man växte upp behöver det inte vara bäst just nu, i det här hemmet. En magnetlist är kanske smartare, och då töms dessutom lådan och ger plats för annat. Använd gärna lådavdelare och låga plastlådor för att kunna sortera effektivt.

När barnen inte når glas, tallrikar och flingpaket kan man inte bli sur på dem för att de ber om hjälp hela tiden. Planera i stället förvaringen i köket med barnen i åtanke. Utdragbara lådor för tallrikar är bra, tänk också över på vilken höjd maten placeras i kylskåp och skafferi. 

Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel
Ordning och reda i lådan. Kök ”Helena” i vitek, från Vedum.

Problem 4: Det är för trångt

Visst är det trist när barnen vill hjälpa till i köket men bara är i vägen? Som förälder vill man ju gärna lära dem goda vanor från början. Och att inte två vuxna ska kunna samarbeta med en enkel vardagsmiddag på grund av platsbrist är ju dåligt. Om problemet beror på att arbetsytorna fylls av köksmaskiner är det ändå ganska lätt att lösa. Värre är det om bänkytan helt enkelt är för liten. En köksö eller bara en liten ”huggkubbe” kan då underlätta, eller så passar man på och gör en förlängning i form av en bardisk i samband med att man byter bänkskivor.

Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel
Också i ett litet kök kan man skapa plats att sitta och äta. Inred en minimal matplats med barpallar och ett väggfast bord. Klappbord ”Norbo”, Ikea. Barstolar ”Hee”, Hay.

Problem 5: Belysningen är dålig

Lampor i ett kök ska framför allt samlas över arbetsytorna och matplatsen. Har man väl sett till att de områdena är välbelysta behövs det oftast inget mer. Lampan eller lamporna som sitter över köksbordet ska rikta ljuset nedåt. En lämplig höjd över bordet är 55 centimeter, mätt till lampans underkant. Då koncentreras ljuset till bordsytan och de som sitter runt omkring blir inte bländade.

Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel
En ramp med belysning längs arbetsytorna fungerar lika bra eller till och med bättre än att sänka hela taket, eftersom ljuset hamnar där det bäst behövs. Köket på bilden har platsbyggda skåp från det danska köksföretaget Funktion.
Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel
Om belysningen över köksbänken är dålig, kan man förstärka den med utanpåliggande spotlighter. Kök från HTH, med bänkskivor av ek.
Inredningsskolan del 2: Förnya köket med enkla medel
Har man en hörna över i köket kan man inreda en liten men funktionell arbetsplats. En 30 cm djup bänkskiva kompletteras här med liggande överskåp. Köksskåp ”Form”, Tibrokök. 

PS om köket

Väggar

Många kök i dag har vita luckor, vilket gör att man inte behöver ta någon speciell hänsyn när man väljer färg på väggar och stänkskydd. På en helg hinner man måla eller tapetsera om ett kök (och sätta nytt kakel om man så vill) så det finns inget som hindrar att man byter då och då om man nu känner för det. Därför behöver man inte heller vara onödigt feg vad gäller färgvalet.

Golv

Ett köksgolv ska tåla både väta och slitage om man bara tänker praktiskt. Trägolv är därför inte särskilt lämpliga i köket. Målar man ett brädgolv blir det mer motståndskraftigt men man får ändå vara beredd på att det blir repigt efter en tid. Väljer man klinker, som ju tål nästan allt, får man stå ut med att allt glas som tappas går sönder med ett förargligt ”klirr”. Liknande för och emot kan radas upp för alla sorters golv så här måste man fundera över vad man själv tycker är viktigast vad gäller utseende och funktion.

Text Maria Blom Stylist Mette Helena Rasmussen Foto Tia Borgsmidt
Scroll to Top