Hus med ljus nära havet

Hemma hos

Hus med ljus nära havet

Fler fönster och färre väggar. Med kraftfulla tag har rökeriet i Baskemölla blivit ett hus som badar i ljus. Och fått ett golv som känns som sammet.

• 17 april, 2013

Här bor

Hus med ljus nära havet

Namn: Marie med sambo och två barn.
Gör: Marie arbetar som sjuksköterska på universitetssjukhuset i Lund och på Falck Ambulans.
Huset: Bostadshuset i sten är 120 kvm och gästhuset, som tidigare var ett fiskrökeri, är på 30 kvm. Båda husen är byggda i början av 1900-talet.

Trädgårdstankar

” Marie har planterat häckar för att få upp en struktur och skapa rum i trädgården. Av den befintliga ligusterhäcken klippte hon fram en vindskyddad berså, där familjen grillar på kvällarna.

” – Vi har valt enkla och lättskötta växter som passar in i bymiljön. Hela framsidan består av gröna häckar och lavendel. På sikt vill vi plantera flera träd, kanske bygga en pergola eller något som växer över de två husen som en portal.

” I avlägsna framtidsplanen ingår också ett växthus eller uterum, kanske ”påhängt” på husets ena gavel, med ingång från vardagsrummets altandörrar.

” – Det skulle vara ett rum där man kan odla, umgås och läsa böcker, ett rum som förlänger sommarsäsongen. Inte något modernt stålskelett, utan kanske byggt av gamla fönster.

Hus med ljus nära havet
Stenhuset från 1910 och det gamla fiskrökeriet till höger bildar lä på innergården, där Marie planterat silverpäron, näva, buxbom och prydnadsgräs. Eldkorg, Qvesarum Byggnadsvård.
Hus med ljus nära havet
Häckar av buxbom och liguster bäddar in det vita stenhuset från 1910. Ytterdörren är specialbeställd, Qvesarums Byggnadsvård. Utebelysning, Louis Poulsen.
Hus med ljus nära havet
En lugn färgskala gör det lättare att koppla av, tycker Marie. Soffan hittade familjen i Ikeas fyndhörna. Kuddar, matta, puff och pläd, Urban Living.
Hus med ljus nära havet
Från vardagsrummet har man uppsikt över både hall och kök. Den öppna spisen murades på plats och har gott om utrymme för ved. Korgstolen har Marie hittat på loppis.
Hus med ljus nära havet
Runt matbordet samlas en brokig skara stolar och pallar. Turkos pall, Urban Living. Rottingfåtöljer, Ikea. Pianopall, loppis. Köksön i rostfritt är beställd från B&B Rostfritt i Åkarp. Betongskivan har Marie gjutit själv. Vita pendellampor, Louis Poulsen. På spishyllan står vaser från Kockska Gården Blommor och en hand i trä från Urban Living.
Hus med ljus nära havet
Kökshörna utan krusiduller. Skåp, Ikea. Fläkt och spis, Smeg. Måttbeställd diskbänk, B&B Rostfritt i Åkarp. Blandare, Hansgrohe.
Hus med ljus nära havet
Betongskivan som Marie och sambon göt till köksön har fått sina grova porer fyllda med cementputs och sedan slipats och oljats. Betongljusstakar, Tove Adman.
Hus med ljus nära havet
Matbord, Stolab. Rottingfåtölj, Ikea. Vaser och fåglar, Kockska Gården Blommor i Simrishamn. Svart taklampa, Markslöjd.
Hus med ljus nära havet
Byrån i vardagsrummet är ett arvegods som strukits med linoljefärg från Qvesarum. Apa, Kay Bojesen. Bord med kalkstenskiva, Gad. Taklampa, Luceplan.
Hus med ljus nära havet
Garderoben i hallen har Marie hittat inspiration till i Hus & Hem. Det gamla bordet är inköpt på Karossgården i Gladsax.
Hus med ljus nära havet
Den öppna lösningen mot övervåningen ger en härlig rymd och ökat ljusinsläpp. Golvet i douglasgran har behandlats med lut och såpa, Dinesen.
Hus med ljus nära havet
Alla sovrum ligger en trappa upp och har snedtak. På äppellådan från Kivik står en lampa från Svenskt Tenn. Sängkläder, Gant.
Hus med ljus nära havet
I det gamla rökeriet finns numera en spaavdelning med bad, dusch och bastu. Matta och handdukar, Urban Living. Kakel, Höganäs. Handfat, Duravit. Blandare, Hansgrohe.
Hus med ljus nära havet
Vardagsrummet fick tre öppningsbara terrassdörrar vid renoveringen. Dels för att öka ljusinsläppet, dels för att kunna gå direkt ut i den framtida drömmen: ett inglasat uterum/växthus. Med trekantiga fönster på sidan av takkuporna maximeras havsutsikten. Den svarta dörren leder in till köket.
Hus med ljus nära havet
Tvätt som fått torka utomhus i vinden luktar godast! Torkställningsidén fick Marie från en ritning i Hus & Hem.
Hus med ljus nära havet
Från övervåningen har man utsikt över havet.
Hus med ljus nära havet
Stilla vatten i fiskeläget Baskemölla. I bakgrunden syns Stenshuvuds nationalpark.

Om man utgår från Simrishamn och åker några kilometer norrut kommer man till Baskemölla. Det gamla fiskeläget, som genom åren härjats av både kolera och stora bränder, är i dag en eftertraktad adress för sommargäster med fäbless för Österlens småskaliga charm.

Hit hittade Marie, på spaning efter ett havsnära sommarhus, för fem år sedan. Läget var perfekt, bara en knapp timmes bilfärd från familjens lägenhet i Lund. Objektet som lockade var byns gamla rökeri, som renoverats ganska hårdhänt på 1970-talet och nu var till salu.

Bakom det rosaröda boningshusets fasad möttes Marie och väninnan Lisa av plastmattor, murriga tapeter och sänkta innertak. På nedervåningen rymdes fyra små rum och en trappa upp fanns en oinredd vind. Gårdshuset luktade mest gammal fisk.
– Lisa, som är arkitekt, kunde direkt tänka bort alla trånga utrymmen. I stället såg hon öppna planlösningar med ljusa trägolv och mycket ljusinsläpp. Hon tyckte absolut att huset hade potential, berättar Marie.

Några dagar senare bjöd Lisa på middag – och visade ett förslag till ombyggnad som hon i hemlighet skissat på. Marie och sambon blev helt sålda.

Taklyft och nya kupor

På skissen hade de fyra rummen på nedervåningen blivit ett enda, där vardagsrum, matsal och kök hängde ihop. Trappan upp till ovanvåningen var placerad mitt i huset så att sovrummen skulle kunna nås från en gemensam hall och inte behöva bli genomgångsrum.

Det stora renoveringsprojektet drog i gång med väldig fart. Och växte. Och växte. Nästan tre år tog det innan huset var någorlunda klart.
– Vi visste att vi skulle få sätta in nytt kök och badrum och att elen skulle dras om, men det är lätt att det blir en dominoeffekt när man väl börjar renovera, säger Marie.

När innerväggarna revs kom de gamla fönstervalven fram och då ville familjen återskapa fönstersättningen som den en gång sett ut, vilket innebar måttbeställning
– och nya kostnader. Takhöjden på ovanvåningen var väldigt låg, därför fattades beslut om att höja taket med 70 centimeter. Följden blev förstås att hela taket fick plockas ner och bytas ut. Samtidigt passade man på att sätta in takkupor för att få havsutsikt och för att kunna ta tillvara så mycket golvyta som som möjligt.

Gårdshuset, som skulle göras om till gästhus, fick en liten spaavdelning med dusch och bastu samt ett litet kök och ett sovloft.
– Tyvärr fick vi plocka ner den gamla rökeriskorstenen. Den tog så mycket plats invändigt och vi kände att ytan kunde utnyttjas bättre. Många i byn blev besvikna, efter-som skorstenen var något av ett landmärke i Baskemölla. Men vi plockade ner den varsamt och gav bort den, så nu är den uppmurad igen i ett annat hus i byn.

Som att gå på sammet

Med facit i hand är Marie mycket nöjd med resultatet, men kan också ifrågasätta en del beslut.
– Det har varit en lärorik resa! Ju äldre jag blir, desto starkare känner jag att man inte ska göra som vi gjorde.

Det är bättre att lägga krut på att inte behöva jobba så mycket som man måste göra för att kunna bekosta en stor renovering, säger hon och pratar om en ovilja att bidra till konsumtionshetsen.
– Jag tror att många får gå ifrån sina hus för att renoveringen blivit för kostsam. Det är bättre att gå lite försiktigt fram och utgå från det som finns.

Onödigt påkostad badrumsinredning är exempel på sådant som hon så här i efterhand tycker att man kunde ha sparat in på.
– Jag hade nog kunnat kompromissa med det mesta, men golvet är jag väldigt glad över! Det har en så fin lyster och att gå på de breda, massiva plankorna är som att gå på sammet.

Marie är också extra nöjd med alla fönster, som ger ljusinsläpp från olika håll. Och den öppna spisen. Och gasspisen, som man kan lita på även när det är strömavbrott (vilket händer titt som tätt i dessa trakter). Men den djupaste tillfredsställelsen ligger nog ändå i att bidra till att bevara ett fint gammalt hus för kommande generationer och att så enkelt ha tillgång till ett hus vid havet.
– Vi kan bestämma oss på en kvart, om vi vill åka hit. Det är väldigt mycket värt. 

Av Ulrika Grönlund Text Eva Wrede Foto Peter Carlsson
Scroll to Top