Kök helt i naturmaterial

Inredning

Kök helt i naturmaterial

Ann-Sofie ville ha ett personligt kök. Det slutade med att hon ritade det själv i noga utvalda naturmaterial. Metall, trä och sten samsas här i en vilsam färgskala.

• 4 april, 2013

Här bor

Kök helt i naturmaterial

Namn: Ann-Sofie med sönerna Erik, 16 år, och Carl, 12 år. Och katterna Cocos och Saffran.
Huset: I Falköping, i ett hus byggt 1938. Numera ombyggt såväl invändigt som utvändigt. Hit flyttade de 1998. 180 kvm + uterum, ca 220 kvm.
Jobbar: Ann-Sofie har sin egen inredningsbutik, Sparsmakat, i Skövde.

Ann-Sofies bästa tips för att lyckas med ett nytt kök

  1. Tänk igenom vad du tycker är viktigt för dig i köket.

  2. Hitta en stil som passar till tidsålder och byggnadsstil på huset.

  3. Se till att ha rejält med överskådliga förvaringsutrymmen och vackra detaljer.

  4. Våga blanda material och färger.

  5. Skynda långsamt, ge köket tid att växa fram i dina tankar.

Kök helt i naturmaterial
Ann-Sofi har själv ritat köksinredningen och låtit tillverka den hos Olby Design. Golv genomgående av svart kalksten från Örebrotrakten. Vattenkokare, Alessi.
Kök helt i naturmaterial
Över köksön hänger lampan ”Albertslund”, Louis Poulsen. Ljusskena ”Star”, design Jonas Bohlin, Örsjö Belysning. Det sista som kom på plats i köket är vitrinskåpet på väggen. Barpallar, Mater.
Kök helt i naturmaterial
Ann-Sofie gillar att blanda material, som här den råa betongen mot den glänsande kopparn i blomlådan och blandaren. Köksskåpen har luckor av vitkalkad ek.
Kök helt i naturmaterial
Tre trappsteg upp från den tillbyggda matsalsdelen ser man hela köket.Matsalsmöbel, Olby Design.
Kök helt i naturmaterial
Bänkskiva av betong. Blandare i koppar, från Vola. Diskho, Smeg.
Kök helt i naturmaterial
Stålhandtagen är lindade med läderband.
Kök helt i naturmaterial
Kyl och frys är inbyggda i väggen bakom dörrar av vitkalkad ek. De gråmålade skåpen rymmer skafferiet.
Kök helt i naturmaterial
Under den inbyggda espressomaskinen finns en praktisk förvaringslåda.
Kök helt i naturmaterial
Fläkten stiger långsamt upp ur köksön. Behövs fläkten så är den uppe men annars försvinner den med ett knapptryck. Från tyska De Dietrich.
Kök helt i naturmaterial
Vitrinskåpet är byggt av fågelögonlönn som betsats i en dov turkos kulör. Inuti sitter LED-belysning

Beslutet att rita ett kök helt själv är inte så udda som det kanske låter. Till vardags driver Ann-Sofie en inredningsbutik i Skövde och brukar där hjälpa sina kunder med olika inredningsuppdrag. Men någon utbildad arkitekt är hon absolut inte, utan en banktjänsteman som sadlat om.

I Skövde finns också möbelföretaget Olby Design. Och det är med Olby Ann-Sofie arbetar på sitt nästa drömprojekt, att få designa egna kök. Det första är redan ritat och klart och står alltså på plats i hennes eget hem.
– Jag är egentligen inte praktiskt lagd och tycker nästan att det är viktigare att det är snyggt än att det är funktionellt. Så jag är oerhört nöjd med att funktionen i köket är så bra, att jag lyckades så väl med det. Köket rymmer otroligt mycket men känns ändå inte stort, säger Ann-Sofie.

Köket som är på 20 kvadratmeter har en köksö i mitten. Matplatsen ligger avskilt tre trappsteg ner i husets nya utbyggnad, och man har god överblick dit ner från köksön.
En tanke som var med från början var att blanda noggrant ut-
valda material. Köksluckorna är av vitkalkad ek, handtagen av läderlindade stålrör och bänkskivorna av betong.

Den lite randiga vitkalkade eken står mot det svarta kalkstensgolvet. De gråmålade luckorna mot den vita väggen. Mässingsdetaljerna mot bänkskivan av betong. Och så något som bryter av lite, det nya vitrinskåpet som kom på plats i dag.
– Det är byggt av en speciell lönn, kallad fågelögonlönn. Lönnträd kan få en sjukdom vilket gör att de skjuter massor av skott, därav alla prickarna. Jag hittade ett litet prov på det i Olbys fabrik och ville ha med det någonstans.
Vitrinskåpet är betsat i en dov turkos ton. Inuti finns LED-belysning som är dimbar. Tanken är att hela belysningen i köket ska vara en del av inredningen. Ovanför diskbänken sitter en belysningsskena i koppar. Här har Ann-Sofie bytt ut några av halogenlamporna mot vanliga lampor.
– Det blir en variation i belysningen då. Halogenlampor kan ge ett kallt vitt sken så om man varierar med vanliga glödlampor som ger ett lite svagare gulare sken så blir det fint.

Kopparn går igen i köksblandaren och den rejäla blomlådan som är specialbyggd.
– Jag sökte något som kunde dölja att bänken är högre än fönstret. Lådan är byggd av ett pensionärsgäng i Skövde. Sen är det fint att den håller ihop, jag tycker ibland att en massa småkrukor blir lite plottrigt.
– Jag tycker om råa material och gillar att blanda, som till exempel det råa stålet vi använt som handtag på kyl och frys. Det är svårt att hitta fina beslag annars.

Sen var det där med plana skåpluckor, som var ett önskemål som stod högt på listan. Men kökstillverkaren sade att det krävde förstärkning, eftersom det blir tungt med så stora plana fronter. Och sen var det nästa utmaning, hur ska man öppna dem?
Lösningen blev el. I varje skåp finns en liten motor monterad. När man trycker till luckan på ett visst ställe startar motorn och skjuter mjukt ut skåpluckan.
– Det är ingen ny uppfinning, detta har jag sett hos flera kökstillverkare. Men det är kanske inte så vanligt.

Av: Elisabet Broomé Foto: Cecilia Nordstrand
Scroll to Top