I samlarnas sagohus

Hemma hos

I samlarnas sagohus

Mitt i industriområdet ligger ett litet sagohus med äppelträd på gården och duvor på taket. Familjen som bor här fastnade för husets vänliga själ och har nu fyllt det med allt möjligt, och omöjligt, som de tycker om. 

• 28 mars, 2013

Här bor

I samlarnas sagohus

Namn: Per-Inge Mattsson, Katarina Söderberg, Ludwig Mattsson, 22 år, bullterriern Rodney och katterna Sigge och Kanelen. Dottern Emelie Mattsson bor växelvis hos sin mamma.
Jobbar med: Per jobbar på Posten Logistik, Katarina är AD på Ellos. Ludwig och Emelie studerar.
Huset: Ett över hundra år gammalt trähus i två våningar med källare i ett industriområde.

I samlarnas sagohus
Det lilla huset ligger i ett fabriksområde i Borås och är omgivet av större industribyggnader. Huset var mycket nedslitet när familjen Mattsson-Söderberg fick hyra det.
I samlarnas sagohus
Nycklarna i hallen har lappar med olika budskap, t ex ”Tålamod!”
I samlarnas sagohus
Från hallen ser man in i matrummet. Målningar av Lisa Thomasdotter-Carlstedt och Camilla Pyk. Kransen i förgrunden har Katarina gjort. Stolarna är loppisfynd. Taklampa, Ikea. Ljusstakar, bettys.se.
I samlarnas sagohus
Husets vedspis med spiselkrans finns kvar. Ovanför diskbänken står Katarinas samling av gamla burkar. Hyllor, Ikea.
I samlarnas sagohus
Vid vedspisen hänger en hemmagjord vinhylla som Per gjort av cylindrar från folkvagnar.
I samlarnas sagohus
På kylskåpet samlas magneter och foton.
I samlarnas sagohus
Runt matplatsen står en udda samling stolar. Ovanför en lampa från Ikea PS.
I samlarnas sagohus
Handväskorna får hänga framme och sätta fart på fantasin i stället för att ligga och damma i garderoben. På skänken finns ett collage med familjebilder. Bredvid står samlingen av dalahästar.
I samlarnas sagohus
Den gamla ommålade skänken med spegel är köpt av en vän som tröttnat på den. Takkronan med 15 ljus var det första Katarina köpte när hon började jobba som grafisk lärling efter skolan.
I samlarnas sagohus
Bredvid köket har familjen ett litet allrum med ett piano som Katarina ärvt efter sin mormor. Speglar och tavlor pryder väggen ovanför.
I samlarnas sagohus
De flesta väggarna i huset har målats vita men i trappan valde Katarina en mjukt grågrön nyans. Fönstret släpper in ljus från en liten trädgård med äppelträd.
I samlarnas sagohus
Lampskärmen framför spegeln har Katarina gjort av en axelbandslös klänning med smock. Den stora spegeln består av en guldram som fått spegelglas av glasmästaren i verkstaden bredvid. Matta, Bolagret. Vit fåtölj, Ikea. Mönstrad fåtölj och bord är arvegods.
I samlarnas sagohus
I tv-rummet ligger två hopsydda randiga mattor. Vikväggen är köpt i en antikaffär. I fönstret glasburkar med porslinsduvor och andra djur. Fåtölj, Ellos. Mattor och soffa, Ikea.
I samlarnas sagohus
Den röda ledstången ”pratar” med det röda i hallens matta och målningen av Katarina. Höna av grannen Britt-Marie Andersson som gör ”panelhönor” i keramik. Matta, Ikea. Lampa, Ellos. Bordet är ett loppisfynd.
I samlarnas sagohus
Taklampan i sovrummet har Katarina gjort av vita tyger av olika slag som tyll, bomull och linne. Sängen som gömts i kattvinden, Ikea. Mattan är köpt på Tradera. Överkast, La Redoute.
I samlarnas sagohus
Per samlar på rattar från gamla folkvagnar. Några av dem hänger i taket på toaletten.

Mellan två fabriker i ett industriområde i Borås ligger det lilla grönmålade huset som ser ut som taget ur sagan om bröderna Lejonhjärta. Huset hade länge stått tomt när Katarina kastade ögonen på det och började drömma.
– Det var tråkigt att ett så vackert hus inte hade någon som bodde i det och tog hand om det. Huset har en vänlig själ, säger Katarina Söderberg.

Det visade sig att det fanns en möjlighet för Katarina och hennes man Per Mattsson att hyra det om de ville ta sig an en invändig renovering.
Det gamla trähuset hade varit vaktmästarbostad till den stora fabriken bredvid. Huset är byggt i slutet av 1800-talet och bestod då av flera lägenheter. Det var många som fick trängas i det lilla huset som värmdes upp av tre kakelugnar och järnspisarna i köken. I källaren fanns dessutom både ett skomakeri och söndagsskola inrymd. Utanför stod utedasset och på vägen dit kunde husets invånare klappa grisen som bökade på baksidan.

Men när familjen Mattsson-Söderberg flyttade in för 11 år sedan hade huset stått obebott i 25 år. Senaste renoveringen var från 1970-talet med bruna nålfiltsmattor och väggar med träimitationer. Enligt ryktet hade här till och med funnits en illegal klubb vilket möjligen förklarar det svarta innertaket, vadderade svarta galondörrar och väggar i vadderad röd sammet.
– Det var så dammigt och smutsigt när vi först klev in att luften kändes alldeles disig. Och ändå visste jag direkt, här vill jag bo! Här vill jag äta frukost! Vi visste att det kunde bli fint, berättar Katarina. 

Familjen bodde i ett rum på nedervåningen medan de gjorde i ordning rum för rum.
– Eftersom vi hyr huset har vi inte lagt ner några större summor på renoveringen utan det har varit ommålning, tapetsering och slipning av trägolven.
Kakelugn bakom väggen

Katarina och Per har tagit bort alla spånskivor för spegeldörrarna och slipat och målat dem. Bakom en vägg hittade de till och med en orörd kakelugn.  
– Vi hade länge anat att det gömde sig något bakom väggen. En kväll när vi satt och tittade på tv fick vi ett ryck och började riva i den. Mycket riktigt fanns det en fin kakelugn bakom. Någon hade gömt den bakom väggen på 1970-talet då de ännu ansågs omoderna.

Innan de flyttade in i huset bodde Katarina och Per på var sitt håll och det lilla grönmålade huset är deras första gemensamma boende.
– Stilen hos oss är en blandning av saker vi köpt och saker vi ärvt. Vi går gärna på loppisar och jag är väl den som spontanköper mycket. Jag gillar den direkta känslan när man håller i en sak som någon älskat och vårdat. Men att handla med hjärtat innebär ju också många knepiga köp. Det händer ju att de åker i väg på någon annan loppis i stället, säger Katarina.

Bland det som ofta kommer med hem är djur i olika former, till exempel porslinsfigurer.
– Men jag vill inte ha dem utspridda, jag samlar dem i glasburkar och ställer fram dem i fönstret. 
Även handväskorna hon samlar på får synas, de hänger fint arrangerade på väggen i sovrummet.
– De har en historia som man bara kan drömma om. De har nog varit med om mycket roligt!
storsamlare

Per samlar på lite större grejer. Bland mycket annat har han två gamla folkvagnsbussar och två folkvagnar som han vårdar ömt, liksom en stor samling folkvagnsrattar.
– Så jag brukar jag hänvisa honom till källartrappan, skrattar Katarina.
När det blivit fullt där får man hitta nya ställen att ställa ut på. Några av rattarna hänger numera i taket på toaletten, en underskattad placering för favoritgrejer.

I källaren samsas Pers samlingar av fiskargubbar, resten av folkvagnsrattarna och mängder av peruker och hattar.
– Något som är uppskattat då vi har fest!
Deras filosofi är helt enkelt att blanda allt man gillar, då passar det ihop på något sätt i slutändan.
– Jag vill bli glad av inredning och att den ska spegla personerna som bor där. Vi har inga speciella regler eller förebilder utan går efter mottot ”Extra allt”. Och allt är verkligen tillåtet. 

Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
Scroll to Top