Bygg sittbänk i köket

Fixa

Bygg sittbänk i köket

Köket är så mycket mer än platsen där vi lagar mat. En skön soffa bjuder in till samvaro. Och ger också extra förvaring.

• 8 mars, 2013

Bygg sittbänk i köket
Bygg sittbänk i köket

Förr var det vanligt med soffa eller bänk i köket. De fungerade ofta också som sovplats om man tog bort locket och bäddade med madrass och linne. Den här bänken är av modernare snitt och är nog lite för kort och klaustrofobisk för att sova i, men rymmer mycket förvaring. Det är förstås fullt möjligt att göra bänken kortare eller längre, om andra mått än de som anges i beskrivningen passar bättre i just ditt kök.

Dyna och kuddar är ett projekt för sig, där du antingen kan köpa färdigt eller sätta dig vid symaskinen och skräddarsy efter dina egna önskemål. Det här är inget svårt bygge och kräver inga mer avancerade verktyg än vad som brukar finnas i ett vanligt svenskt hem. Låt byggmarknaden kapa till skivorna. Det sparar mycket vånda och dessutom blir måtten exakta.  Det fäster egentligen bättre om du skruvar genom limfogskivorna och in i reglarna, men trots det, gör tvärtom för att slippa synliga skruvhuvuden. Det är limmet som håller ihop och skruvarnas uppgift är främst att pressa ihop delarna medan limmet torkar. Om du vill ha en ljus, helmatt yta som inte mörknar kan du i stället för olja behandla bänken med kalkfylld lut.

Det här behövs:

Limfogskiva
18x400x1 500 mm, totalt 3 skivor
1 st à 400×1 500 mm (A)
2 st à 400×682 mm (B)
1 st à 400×1 464mm (C)
Dimensionshyvlat virke 45×45 mm
4 st à 400 mm (D)
2 st à 355 mm (E)
1 st à 664 mm (F)
Slätspont 20×95 mm
2 st à 1 500 mm (G)
14 st à 749 mm (H)
Ytterpanelbräda 12×70 mm
4 st à 570 mm (J)
Trälim
Skruv
55 mm, 90 mm, 35 mm
Gångjärn
4 st
Vitpigmenterad olja

Gör så här:

 1. Limma och skruva fast två D på insidan av C samt en D på fram-/inner-sidan av båda B.

 2. Limma och skruva fast delarna E mitt på A och C.

 3. Limma och skruva fast de båda B mot C. Och sedan A mot B.

 4. Limma och skruva fast med långa skruvar F på de båda E. Tänk på att förborra i F eftersom det är så nära änden. Den spricker annars.

 5. Klyv den bakre G. Såga eller hyvla bort noten på den främre G. Se beskrivning. Slå ihop, limma och skruva fast dessa båda i B, C, D och F. 

 6. Såga eller hyvla bort noten på de 2 bakersta H (en i varje lucka). Slå ihop delarna H och markera på de främsta var de behöver klyvas för att komma kant i kant med A.

 7. Limma och skruva fast H i J på de båda luckorna.

 8. Fäst luckorna i G med gångjärnen.

 9. Slipa väl med fint sandpapper.

 10. Stryk ett tunt lager vitpigmenterad olja över hela ytan. Övermätta inte eftersom olja som torkar på ytan gulnar och dessutom ger ett blankt och flammigt utseende.

 11. Locket kan du behålla obehandlat om du ska ha en dyna på.

För att se bilderna i ett större format, klicka på ”stora bilder” i menyn ovan.

Text Ingemar Gens Foto Lina Ikse Bergman Konstruktion och ritning Anders Jeppsson
Scroll to Top