Oki Sato: ”Jag njuter av varje minut”

Inredning

Oki Sato: ”Jag njuter av varje minut”

2003 skrev han på sitt allra första kontrakt, med svenska möbelföretaget Swedese. Tio år senare var han tillbaka som Guest of Honour på årets Stockholm Furniture & Light Fair. Möt Oki Sato, ägare och chefsdesigner för stekheta Nendo.

• 26 februari, 2013

Oki Sato:
Lamporna för Wästberg produceras som moduler för att kunden ska kunna kombinera delarna efter eget behag. Formerna kommer från de kärl som används i laboratorier.
Oki Sato:
En stol med cape, som heter just det, för Offecct.
Oki Sato:
Utemöbler ”Curve”, Berga Form.
Oki Sato:
Upp och ner-vända skidstavar är inspirationskällan till denna klädhängare för Swedese.
Oki Sato:
Kollektionen ”Thin Black Vase”, för David Design.

Du är aktuell med fem nya produkter för svenska företag. Hur kommer det sig att du är så populär här?
– En orsak är kanske att japanska och svenska formgivare talar samma språk. Italien och Spanien inspireras mer av mode och producerar djärv, färgstark design. Svenskar och japaner tänker mer på materialen och hur man påverkas känslomässigt av produkterna.

Fick du själv bestämma vad du ville designa och hur produkterna skulle se ut?
– Vissa företag gav mig helt fria händer, andra hade vissa önskemål. När det gäller Wästberg, till exempel, så ville de att jag skulle designa en taklampa. Själv ville jag göra moduler, så att kunden själv kan välja vilken form skärmen ska ha, om det ska vara en bords- eller taklampa och så vidare. Jag har med andra ord uppfyllt mitt uppdrag – men tänjt på gränserna lite, haha.

Nendo grundades 2002. När skulle du säga att du fick ditt stora genombrott?
– Det fick jag efter bara något år egentligen. Men jag kunde aldrig föreställa mig då, att jag skulle ha så många spännande projekt på gång samtidigt som jag har nu!

Varför tror du att så många gillar din design?
– Jag tror att jag på något sätt lyckas väcka folks känslor. För mig är det viktigare att det finns en berättelse bakom produkten än att den är vacker.

Hur skulle du beskriva din design?
– Den är minimalistisk utan att vara kall. Jag strävar efter att lösa problem på ett humoristiskt sätt och vill att mina produkter ska göra folk glada.

Vad har du för stil hemma?
– Jag har nästan inga saker alls! Eftersom jag har så mycket i huvudet när jag jobbar så behöver jag en avskalad miljö att vila i när jag kommer hem. Jag är en rätt tråkig kille som gillar att dricka mitt kaffe, gå på promenad med hunden och bara ta det lugnt.

Du säger ofta i intervjuer att du hämtar inspiration från sådant du ser i din omgivning. Kan du ge exempel på det?
– Idén till Wästberg-lamporna fick jag när jag tittade på ett program som utspelade sig i ett laboratorium. Jag ville använda formerna på kärlen som används där. Ett annat exempel är när jag tittade på glasblåsare och tänkte på vad som skulle hända om man ”drog ut” luft från glasbubblan i stället. Det resulterade i lampan ”Inhale”.

Tusentals nya möbler, lampor och inredningsdetaljer lanseras varje år. Är det svårt att komma med idéer som sticker ut från mängden?
– Faktum är att jag tycker det är lättare att hitta min väg när det finns mycket annan design att titta på. När alla andra går åt ett håll ser jag till att hitta ett område som inte är täckt.

Under dina drygt tio år i branschen har du hunnit jobba med allt från Starbucks till stora italienska varumärken som Bisazza och Moroso. Vilka drömprojekt har du kvar?
– Det jag jobbar med för tillfället är mina drömprojekt. Oftast är jag involverad i över 200 projekt samtidigt. Hur jag klarar av det? Jag njuter – helt ärligt – av varje minut.

Av Liselotte Lundström
Scroll to Top