Dela fönster i två delar

Fixa

Dela fönster i två delar

Har barnen tröttnat på att dela rum? Gör om ett barnrum till två med hjälp av en vägg. Se här hur du kan göra för att ansluta väggen mitt i ett fönster.

• 22 februari, 2013

Dela fönster i två delar

Det går utmärkt att ansluta en vägg mitt i ett fönster, om fönstret har en mittpost. I exemplet på ritningen finns inget element. Har du ett elektriskt element kan du ta bort det och sätta ett litet i varje del av rummet.
Har du vattenburen värme och ett element under fönstret kan en rörläggare byta det till två mindre, men det blir en lite större kostnad. Eller så bygger du väggen utanför elementet.

I äldre hus sitter ofta elementen infällda i en nisch under fönstret vilket gör det lättare att få till en snygg lösning.  Väggen är uppbyggd med tunnare reglar än man brukar ha i mellanväggar, detta för att göra väggen mindre klumpig framför fönstret. Anslutningen mellan den nya väggen och mittposten är av samma skäl så tunn det går.

Gör så här:

  1. Bygg väggens regelverk A av reglar 45×45 mm. Skruva fast reglarna i tak, golv och vägg. Övriga reglar fästs med vinkelbeslag. Tänk på att sätta de stående reglarna med c/c 600 mm så det passar till skivorna. Om du tänker sätta upp något speciellt och tungt på väggen är det bra att förbereda med en regel att fästa i på rätt ställe.

  2. Skruva fast skivorna B på båda sidor av regelverket. Billigast är det att använda gipsskivor men i ett barnrum är det ofta mycket som ska upp på väggarna och då är det praktiskt att kunna skruva direkt i väggen utan några pluggar. Då rekommenderas att använda 12 mm eller helst 16 mm tjock mdf-skiva.

  3. Spika fast en kvartsstav D på regeln mitt emot mittposten och en på mittposten. Sätt en mdf- skiva mot kvartsstavarna och spika sedan fast två kvartsstavar till.

  4. Spackla och måla.

För att se bilden i ett större format, klicka på ”stora bilder” i menyn ovan.

Av Anders Jeppsson
Scroll to Top