Smarta skjutdörren skapar mer plats

Fixa

Smarta skjutdörren skapar mer plats

Öppen planlösning eller stängd? Du behöver inte välja. Med skjutdörren får du båda, utan att värdefull golvyta måste offras.

• 20 februari, 2013

Hårda fakta om skjutdörrar

Smarta skjutdörren skapar mer platsSmarta skjutdörren skapar mer plats

 

• Dörrbladets tyngd är som regel inget problem när det gäller skjutdörrar. Upphängningen, oavsett om man väljer tak- eller vägghängd lösning, klarar betydligt större belastning än vanliga dörrgångjärn.

• För skjutdörrar gäller samma standardmått som för vanliga dörrar. Minsta standardbredden på dörrbladet är 625 mm, största 925 mm. Om man kombinerar två breda dörrblad till en pardörr kan öppningen bli ca 1,8 m.

• En infälld skjutdörr kräver en väggtjocklek på minst 95 mm. Så tunn är den smalaste inbyggnadsmodulen, konstruerad av trä och aluminium.

• Bygger man inbyggnadsmodulen själv ska man tänka på att en regelvägg i trä bör vara minst 150 mm tjock för att bli tillräckligt stabil. Klena reglar slår sig lättare och kan göra att skjutdörrsmekanismen börjar krångla.

Smarta skjutdörren skapar mer plats
Skjutdörrarna hemma hos familjen Eriksson sattes in när huset byggdes till 2001. De står för det mesta öppna, men när Maya och Tyra vill leka i fred i det inre rummet dras de igen.
Smarta skjutdörren skapar mer plats
Pappa Micael, Maya, 8 år, och Tyra, 2,5 år.
Smarta skjutdörren skapar mer plats
Mellan vardagsrum och kök finns en enkel skjutdörr, som är betydligt äldre än pardörren. Används flitigt när Micael lagar mat och vill lyssna på radio, samtidigt som döttrarna tittar på tv.
Smarta skjutdörren skapar mer plats
Skjutdörrar finns i lika många utföranden som vanliga innerdörrar. Här infällda modellen ”Noble” i ekfaner och med glasöppningar, ca 16 000 kr inkl karm och infällt regelparti, Ekstrands.
Smarta skjutdörren skapar mer plats
Infällda skjutdörren ”Unique”, en massiv, slät dörr med klarglas. Pardörr ca 17 500 kr inkl karm och infällt regelparti Swedoor/Jeld-Wen.
Smarta skjutdörren skapar mer plats
”Stable” är en slät och massiv dörr med kornisch, ca 5 800 kr inkl kornisch och beslag, Swedoor/Jeld-Wen.
Smarta skjutdörren skapar mer plats
Lekfull lösning med utanpåliggande skjutdörrar i rundad öppning. Skjutdörren ”Slät” går att få i valfri RAL- eller NCS-kulör. Pardörr inkl kornisch och beslag ca 9 000 kr, Ekstrands.

Smart och modern, så har skjutdörren alltid uppfattats. Tydligast kanske på 1960-talet när rymdvurmen gjorde futuristiska grepp populära i inredningen. För inte öppnar kapten Kirk i ”Star Trek” några vanliga slagdörrar i sitt rymdskepp inte – nej, det är förstås automatiska skjutdörrar som ljudlöst glider in i väggarna till kontrollrummet.

Hemma hos Micael och Magdalena Eriksson och deras två döttrar i Gamla Enskede ligger två ljusa vardagsrum i fil. I det ena finns soffan och tv:n, i det andra mest bokhyllor och en arsenal av leksaker och barnmöbler. Och även om rymdfärjan ”Enterprise” känns ljusår bort i detta sekelskifteshus avdelas rummen med just en bred skjutdörr.
– De förra ägarna satte in skjutdörren när de byggde ut huset för drygt tio år sedan, men det ser ut som om den suttit där betydligt längre. Dörrbladen var nog begagnade, för fönsterglasen har luftbubblor, berättar Micael Eriksson.

För det mesta står det öppet mellan rummen, men ibland drar Tyra och Maya igen dörrarna när de vill leka i fred.
– Själv använder jag mest vår andra skjutdörr, den som går mellan vardagsrummet och köket. När jag lagar mat vill jag gärna lyssna på radio, samtidigt som barnen kanske vill titta på tv. Då är det skönt att kunna stänga till.

Vitt och slätt dominerar

En rundringning bland landets dörrtillverkare visar att familjen Eriksson inte är ensam om att uppskatta inredningsvärldens mest undanskuffade doldis.
– Efterfrågan på skjutdörrar, framför allt de infällda, har ökat markant de senaste åren. Det är den utrymmesbesparande funktionen man vill åt, säger Carl-Henrik Nyström, marknadschef på Swedoor/Jeld-Wen. Tidigare hade man glasade skjutdörrar in till finrummet, berättar han, mest för att man ville kunna hålla en lägre temperatur där man inte vistades så ofta. I dag är det vanligare med skjutdörrar in till mindre rum – sovrum, kontor, tvättstugor och toaletter – där varje frigjord kvadratmeter golvyta värderas högt.

Skjutdörrar kan fås i lika många olika utföranden som traditionella slagdörrar, eftersom det är samma sorts dörrblad som används. Klassiska spegeldörrar, dörrar med glaspartier, dörrar med black- eller white-board, dörrar klädda i faner – stilen på huset och inredningen får styra. Under den minimalistiska eran har vita, släta skjutdörrar dominerat, men en fördel med glasade dörrar är förstås att ljuset sprider sig mellan rummen även när dörren är stängd.

Mindre ljud med massiv dörr

Det finns två typer av skjutdörrar: infällda och utanpåliggande. Båda har sina fördelar och valet beror kanske främst på vilket uttryck man söker. Vill man helt kunna trolla bort skjutdörren, ska den vara infälld. Det är en elegant lösning, som dock kan föra med sig en ganska omfattande ombyggnad. Betydligt enklare, åtminstone om dörren ska sättas in i en befintlig vägg, är den utanpåliggande skjutdörren, som löper synlig i en kornisch längs väggen. Kornischdörren har dock en uppenbar nackdel: den upptar en väggyta lika stor som dörren själv, en yta som inte kan möbleras eller prydas med tavlor och vägghängda hyllor.

Oavsett vilken konstruktion man väljer ska man vara medveten om att skjutdörrar inte sluter tätt mot golvet och därmed inte isolerar ljud lika bra som slagdörrar med tröskel. Att låta dörrbladet gå i en golvskena är en smutssamlande lösning och klumpig som få i branschen förordar eftersom den riskerar att ge upphov till grus i maskineriet.
– Under skjutdörren uppstår som regel ett par millimeters luftglipa, men detsamma gäller nästan alla moderna innerdörrar, som ju också saknar tröskel. Det finns olika sätt att arbeta med tätningslister av borst eller gummi för att förbättra ljudisoleringen, om man tycker att det är viktigt, säger Peter Karlsson, säljare på Diplomatdörrar/Inwido.
Branschkollegan Henrik Ekstrand, hos tillverkaren Ekstrands, är inne på samma linje:
– Den stora skillnaden är inte mellan traditionell dörr eller skjutdörr. Det avgörande, både för kvalitetskänslan och ljudisoleringen, är att man använder ett massivt dörrblad i stället för ett lätt och poröst.

Begagnat billigast – och bäst?

En skjutdörr kostar som regel mer än en slagdörr med samma dörrblad, eftersom man ska komplettera med ett regelparti eller en kornisch. Själva dörrbladet ska också anpassas för upphängning. För en dörr med standardmått kostar anpassningen av dörrbladet plus en färdig inbyggnadsmodul vanligtvis mellan 3 500 och 6 000 kronor, beroende på dimension och material. Man kan komma billigare undan genom att i stället för färdig karm köpa ett kit med nödvändiga skenor, hjul och tillbehör. Men för att få konstruktionen att fungera friktionsfritt bör man vara mer än normalhändig, alternativt anlita en bra snickare.

Mest prisvärda alternativet är att köpa ett begagnat dörrblad i massivt trä och kombinera det med beslag från en välsorterad järnhandlare. I byggnadsvårdsbutiker finns mängder av spegeldörrar i sekelskiftesstil för under tusenlappen. Ett komplett kit med skjutdörrsbeslag kostar cirka 700 kronor.
– Vi har väldigt sällan gamla skjutdörrar till försäljning, men det är inte alls ovanligt att folk köper vanliga dörrar och gör om dem till skjutdörrar. Vill man ha parskjutdörrar måste man hitta två likadana, det är inte så lätt, men det går, säger Åsa Bergius på Byggnadsvårdsbutiken i Nacka.

Av Eva Wrede Foto Pernilla Hed
Scroll to Top