Naturen har format huset

Hemma hos

Naturen har format huset

Det var berget som fick styra utformningen när den lilla sommarstugan skulle byggas om till permanent bostad. Resultatet är ett mycket personligt hem med vinklar, vrår och massor med charm!

• 19 februari, 2013

Här bor

Naturen har format huset

Namn: Jonna Solberg och Peter Erlandson med barnen Leon, 14 år, Elliot, 12 år, och Tindra, 7 år, samt katten Paris.
Jobbar med: Jonna är art director och Peter projektledare. Tillsammans driver de reklam- och designbyrån Format i Göteborg.
Huset: En om- och tillbyggd sommarstuga från 1965. I dag finns inte mycket av ursprungsbyggnaden kvar. Boyta 135 kvm.

Naturen har format huset
Husets fasad består av stående lockläkt träpanel i olika bredder som behandlats med järnvitriol. Fönster- och dörrfoder har målats med engelskt röd linoljefärg. Ytterdörr ”Slät 100 GS”, Ekstrands.
Naturen har format huset
Trappan kommer från Aftonbladets gamla tryckeri i Göteborg. Trappstegen är klädda med almträ som Peter köpte när träd längs Nya Allén i Göteborg sågades ner. Sittpuffen har Jonna och Peter gjort själva. Fåtöljen är en omklädd fåtölj från Jonnas mormor.
Naturen har format huset
Från köket och vardagsrummet ser man ut mot hallen. Tegelväggen vid vedspisen är kvar sedan huset byggdes. Golv av massiv furu som är lutat, kalkat och såpat. På övre plan skymtar duschdörren som är klädd med en fondbild från Format Design.
Naturen har format huset
Vardagsrummet med köket i fil och den härliga spiraltrappan. Räcket på övervåningen är gjort av en armeringsmatta som lämnats in på galvanisering och stolpar som en granne svetsat.
Naturen har format huset
Bredvid hemmakontoret finns lek- och spelrummet. Golvlampa ”PS Svarva”, Ikea. Bäddsoffa och sittpuff, Boconcept. Yllekuddar, Bolia. Under konsolhyllan står en leksaksbuss i trä från Habitat.
Naturen har format huset
På väggen har Leon en utskuren bild i svart vinyl, gjord efter ett fotografi av honom själv. Isbjörnskudde, Åhléns. Säng, filt och övriga kuddar, allt från Ikea.
Naturen har format huset
Leon har valt röda accenter till sitt rum. Hurts ”-”, Kartell.
Naturen har format huset
Elliot har en svartvit tapet från Åhléns. Över sängen sitter en tavellist med teckningar som han själv gjort. Kuddar, Åhléns. Ovanför sänggaveln sitter galvade plåtfack från Granit.
Naturen har format huset
Badrum i klassiskt vitt standardkakel. Specialbeställd inredning i teak, Tingstads snickeri. Badkar ”Victoria 167”, Westerbergs. Glasmosaik i duschen och golvkakel, båda från CC Höganäs.
Naturen har format huset
På loftet ovanför vardagsrummet finns hemmakontoret. Tindra har fått ett eget skrivbord med egen dator.
Naturen har format huset
Tindra i sitt rosa rum. Överkast, Greengate. Sittpuff från Pilutta.
Naturen har format huset
Väggmålningen över sängen är designad och målad av Jonna. Säng och filt, båda från Ikea. Sänglampor, överkast och sänghylla, allt från Room.
Naturen har format huset
Murstocken och vedspisen i köket är i stort sett det enda som är kvar av den ursprungliga sommarstugan. Resten har Peter och Jonna ritat och planerat själva.
Naturen har format huset

Av den lilla oansenliga sommarstugan syns numera ingenting, förutom den gamla vedspisen och murstocken som paret föll för när de köpte huset. Med både yrkesskicklighet och finurlighet har Jonna Solberg och Peter Erlandson sakta men säkert förvandlat stugan till ett bostadshus utan dess like.
– Vi ville att naturen och berget skulle få sätta sin prägel på husets utformning. Och eftersom Peter har en bakgrund inom byggsektorn så har vi både ritat och varit delaktiga i hela byggnationen, berättar Jonna.

Båda ville få upp huset på höjden så att de kunde bygga en loftvåning med fler rum och funktioner. Rum för rum har de gått igenom och byggt om eller ut för att skapa det hem de har i dag.
– Att bygga efter naturen och berget som vi har gjort kan ju ställa till problem när man står inför hur man ska lösa det rent byggtekniskt, men alla dessa små vinklar och vrår som kommer utav det är så personliga. I efterhand blir jag ofta glad för det, när jag kommer på vad man kan ha där eller göra med det, säger Jonna.

Testar förändringarna i förväg

Det tog drygt tio år att få det mesta i huset färdigt. Men att bygga och renovera har blivit en livsstil snarare än något Jonna och Peter bara gör.
– Nya idéer och planer uppstår hela tiden. Vi pratar och skissar mycket innan vi kör i gång, vilket gör att alla förändringar är rejält testade innan vi börjar bygga. Det är ju mycket enklare att ändra på en skiss än i verkligheten.

Favoritplatsen i huset är köket. Här umgås familjen med vänner och släkt både till vardags och fest. Även här är naturen närvarande. Över matbordet hänger till exempel en gren som dekoreras olika beroende på vilken årstid det är, och under vedspisen intill står vedträn staplade. Det naturliga kombineras med rött tegel och betongkänsla på väggarna runtom samt vitvaror i rostfritt stål. Från köket leder en stor öppning in till vardagsrummet. Takhöjden där gör att hela hemmet känns stort och luftigt trots att boytan egentligen är relativt liten, närmare bestämt 135 kvm. Trappan, som är placerad mellan köket och vardagsrummet och leder upp till loftvåningen, kommer från Aftonbladets gamla tryckeri i Göteborg.
– Vi fick ta vara på den i samband med en ombyggnad i det numera rivna tryckeriet. Den var helt svart av trycksvärta och det tog många timmar att tvätta den ren.

Stegen var av gallertyp, så för att kunna gå på den utan skor klädde vi stegen med almträ som jag köpt in på 80-talet när man sågade ner almar längs allén i Göteborg, berättar Peter.
Ett annat spännande projekt i vardagsrummet var när väggen skulle tapetseras.
– Att tapetsera den var verkligen en utmaning eftersom väggen är 5,5 meter hög i nock. Mycket klättrande upp och ner blev det, skrattar Jonna.

Altanerna ruttnade bort

Både i vardagsrummet och i många övriga rum pryds väggarna av tapeter som Peter och Jonna själva formgivit, någonting som självklart bidrar till den personligt varma stämning som råder i familjens hem. Men även experter misslyckas ibland.
– Vi byggde altanerna i obehandlat virke från Norrland. De var jättefina och funkade fint i tio år men sedan var de helt ruttna och blev snabbt direkt farliga. Så det var bara att bygga nya, nu i tryckimpregnerat virke. 

Av Anna Mård Foto Karin Foberg
Scroll to Top