Småland – Sveriges möbelhjärta

Inredning

Småland – Sveriges möbelhjärta

I inredningsvärlden sneglar vi ofta mot Milano eller pratar om det danska designundret. Men vi har all anledning att uppmärksamma vårt eget möbelhjärta, Småland. Här är en guide till de stolta möblerna och tillverkarna bakom dem.

• 18 februari, 2013

Då och nu

Det var formgivare som Bruno Mathsson och Yngve Ekström som först satte Småland på den internationella möbelkartan. Dagens möbelformgivare för traditionen vidare och många av deras produkter har vunnit internationella designpris. Men bakom de stora stjärnorna och de kända varumärkena finns en uppsjö av familjeföretag som försörjt sig på att tillverka fåtöljerna, dagbäddarna och soffborden. Själva hantverks-skickligheten, och med den kvaliteten, har vi dem att tacka för.

Den småländska möbelindustrin föddes redan på 1800-talet, i form av småskaliga verksamheter i stugorna. Tillgången på trä i de småländska skogarna var naturligtvis avgörande. På 1900-talet kom fabriksproduktionen och ett tjugotal år efter det nådde den småländska möbelindustrin sin höjdpunkt med cirka 180 fabriker.

I dag är branschen tuffare än någonsin. Många hemmöbeltillverkare har försvunnit på grund av konkurrens med lågprisimport, medan tillverkarna inom offentlig miljö har klarat sig betydligt bättre.

– Väldigt mycket tillverkning har flyttat utomlands de senaste åren, men nu flyttas även produktion hem igen. Många företag har höjt designribban, vilket har gett nya möjligheter, säger Möbelrikets ordförande Johan Sjöberg.
Han poängterar att det inte räcker med det goda hantverket, utan att företagen måste investera i ny teknik för att klara konkurrensen.

Det finns omkring hundra möbel-tillverkare kvar i regionen i dag, och fortfarande står sig de många varumärkena väl vid en internationell jämförelse. Till skillnad från de nedläggningshotade företagen i Glasriket är optimismen stor bland företagen.

– Det finns flera skäl till det. Ett är att många entreprenörer i Möbelriket är snabba på att växla om när det behövs. Ett annat är att många tillverkare har satsat på retrotrenden och tillverkar gamla klassiker. Ett tredje skäl är att möbelföretagen har satsat på bruksmöbler som behövs varje dag, säger Johan Sjöberg.

Missa inte

Designhotellet
Scandic Värnamo, ritat av arkitekten Jörgen Jörgensen och invigt 1955, har bevarade 50-talsdetaljer och rum inredda av Bruno Mathsson International, Källemo, Svenssons i Lammhult och Trio Snickeri. Storgatsbacken 20 E, Värnamo.

Möbelrikets Vintage
Kvalitetsinriktad vintageförsäljning med designklassiker och no name-produkter. Köpmannagatan 1, Lammhult.

Vandalorum
Centrum för Konst och Design med utställningar och designbutik. Skulpturvägen 2, Värnamo.

Småland – Sveriges möbelhjärta
Karta över det småländska möbelriket.

1. A2 designers, Huskvarna. Färgstark kollektion av bl a skåp och stolar i trä. Grundades 2009.

2. Ackurat, Lammhult. Formsprutade plastdetaljer till de flesta kända möbelvarumärkena i norra Europa. Grundades 1946.

3. Ahls Svetsmekaniska, Lammhult. Valsar rör. Grundades 1961. Tog tillsammans med Bruno Mathsson fram stolen ”Jetson”.

4. Big Möbel, Rörvik. Egen kökstillverkning och legotillverkning efter andra företags design, bl a för Asplund och Sandwall Design. Grundades 1947.

5. Bruno Mathsson International, Värnamo. Bruno Mathsson anses av många vara den största begåvningen inom svensk möbeltillverkning. Grundades 1989.

6. Bsweden, Lenhovda. Belysningsbolag med trendsättande lampor. Grundades 1993.

7. Byarums Bruk, Vaggeryd. Gjuter parkbänkar m m i återvunnet aluminium – du har garanterat sett dem! Grundades 1947.

8. Carlssons smide & järnaffär, Bor. Familjeföretag som tillverkar metallkonstruktioner till möbler designade av bl a Gunnar Asplund, Bruno Mathsson, Josef Frank, Jonas Bohlin, Anna Kraitz och Matti Klenell. Grundades på 1840-talet.

9. Gemla Fabrikers AB, Diö. Leksaker, cykelskärmar och biografstolar har tillverkats av Gemla. Sedan mitten av 1960-talet görs enbart möbler för offentlig miljö. Grundades 1866.

10. Givarps Snickeri & Formgivning, Taberg. Handgjorda möbler i trä som säljs bl a på Svenssons i Lammhult. Grundades 2005.

11. Ikea, Älmhult. Grundades 1943 av Ingvar Kamprad som började med att sälja tändsticksaskar.

12. Jonas Ihreborn, Värnamo. Drivs av tredje generationens sofftillverkare. Nästan allt görs för hand. Grundades 1991.

13. Karl Andersson & Söner, Huskvarna. Familjeföretag som i fyra generationer utvecklat och tillverkat möbler i massivt trä.  Grundades 1898.

14. Kateha, Värnamo. Handgjorda mattor i ull och lin. Grundades 1998 av tjeckiskan Barbara Hosak, sjunde generationen textilare.

15. Källemo, Värnamo. Ett av Nordens ledande möbeldesignföretag med stolar, fåtöljer, bord m m. Grundades 1970.

16. Lammhults Möbel, Lammhult. Grundades 1945 med namnet Lammhults Mekaniska Verkstad. Blev under 60-talet ett känt designföretag och tillverkar nu möbler för offentlig miljö.

17. Lammhults Snickerier, Lammhult. Möbler och möbelkomponenter i lövträ till bl a Norrgavel.

18. Ljungsåsa, Lammhult. Möbler och möbelkomponenter till flera kända svenska möbelföretag. Grundades 1992.

19. Norrgavel, Lammhult. Bara Svanenmärkta möbler, formgivna av grundaren Nirvan Richter. Grundades 1991.

20. Njudex, Vrigstad. Stoppmöbelföretag som syr och tillverkar alla sina möbler i egen fabrik. Grundades 1969.

21. Nässjö stolfabrik, Nässjö. Grunden till den småländska möbelindustrin. Stolarna ”Flamingo”, ”Solfjädern” och ”Bågen” är i dag attraktiva modeller på auktioner. Grundades 1870 och lades ner 1992.

22. SMD Design, Reftele. Inredning i modern skandinavisk stil. Grundades på 1980-talet.

23. SnickarPer, Värnamo. Ytterdörrar, innedörrar, garageportar, förrådsdörrar och bastudörrar i trä. Grundades 1984.

24. Snickarlaget, Sävsjö. Trapptillverkare. Grundades 1983.

25. Stolab, Smålandsstenar. Alla typer av trämöbler, bl a ”Arka Loungestol”, design Yngve Ekström. Grundades 1907.

26. Svenska möbel, Bodafors. Legotillverkning av möbler och möbeldetaljer. Grundades 1872, lades ner 1969 och återstartades 1994.

27. Svenssons i Lammhult, Lammhult. Började som ett snickeri för över hundra år sedan. I dag är det en möbelkedja med designmöbler.

28. Swedese, Vaggeryd. Grundades av bröderna Yngve och Jerker Ekström samt Sven Bertil Sjöqvist 1945.

29. Voice, Jönköping. Huvudsakligen förvaringsmöbler med modern form, men även bord och stolar.  Grundades 1997.

För att se kartan i ett större format så kan du klicka på fliken ”Stora bilder” i menyn ovan.

Av Sara Hellström
Scroll to Top