Tid för vila och sådd

Trädgård

Tid för vila och sådd

"Planering av sådden närmar sig. I slutet av februari, så börjar det så småningom dra ihop sig igen till aktivitet. Man behöver se över fröförrådet." Läs hela krönikan av Peter Svenson. 

• 15 februari, 2013

Tid för vila och sådd
Vi har stilspanat bland årets frönyheter och hittat hetta, nordiskt ljus och glassig akvarell. Här en het ny sommar-rudbeckia ’Cherry Brandy’. Rara växter.
Tid för vila och sådd
Sommarastern ’Hi-No-maru’ är en söt nyhet i akvarellton. Impecta.
Tid för vila och sådd
Svansfjädergräset ’Pony Tails’ lyser i den nordiska sommarnatten. Hammenhögs.
Tid för vila och sådd
Peter Svenson är trädgårdsmästare på Jonsereds trädgårdar vid herrgården utanför Göteborg och en av Hus & Hem Trädgårds experter.

Det är en himmelsk tur ändå att vintern kommer lika pålitligt varje år. Den blir nämligen en tid till eftertanke, kontemplation och fysisk vila.

Februari månad är alltjämt lugnet före stormen i trädgårdslandet. Efter november, december och januari lever man fortfarande i dvala i sina långkalsonger. Ibland kan man känna en avundsjuka mot den där grodan som har glykol i sina blodådror. Vad underbart det hade varit att få känna värmen inifrån med hjälp av glykolen i blodet.

I slutet av februari, så börjar det så småningom dra ihop sig igen till aktivitet. Man behöver se över fröförrådet. Planering av sådden närmar sig. Innan man går till fröhandeln så kan det vara på sin plats att kontrollera vilka fröer som finns kvar från i fjol. Eller om man har samlat in egna fröer – att försöka göra en bedömning av kvaliteten.

När väl sådden ska dra igång så är det en viss noggrannhet som krävs. Olika fröer kräver olika behandlingar och förutsättningar. Vissa ska läggas i vatten före sådd och återigen vissa ska först sås och sedan ställas i kylskåp. Vissa kräver mycket värme och andra lite mindre. Det gäller alltså att läsa ordentligt på fröpåsen.

Självklart kommer med sådden behovet av att köpa ny såjord, växtnäring och kanske också olika typer av odlingskärl.

Kan man återanvända sina gamla krukor så är det ju ur miljösynpunkt helt överlägset. Viktigt är dock att rengöra dem ordentligt.

Själv försår jag lejongap och pelargon. De tillhör mina favoriter.

Av Peter Svenson
Scroll to Top