Designa din egen tapet

Inredning

Designa din egen tapet

En vacker spetsduk, ett skivomslag eller en bild på barnen. Designa din egen fototapet och få en stil som du är helt ensam om!

• 13 februari, 2013
Designa din egen tapet
Familjen Abrahamson har en fototapet med skogsmotiv på väggen. I slutet av artikeln hittar du en länk till reportaget.
Designa din egen tapet
Leta fram dina favoritjeans, allt kan bli tapet.

Vill du göra något kul med dina väggar? Designa din egen fototapet! Att formge en tapet är inte särskilt svårt, när du väl fixat motivet finns det en uppsjö av leverantörer att välja mellan. Ett tips är att välja ett företag med egen kundtjänst och ateljé, där du kan få hjälp med mått, beskärning eller retuschering om du vill förändra en bild. Självklart måste tapeten inte bara vara ett fotografi, det enda du behöver är ett digitalt original. Leta fram gamla brev, en vacker spets, ett skivomslag som du älskar, en karta, resefoton, bokmärken, barnens teckningar eller ett fantastiskt recept på surdeg, allt kan bli tapet.

Fotografera med skärpa

Man behöver inte ha en avancerad kamera, men man måste kunna ta högupplösta bilder. Numera har kameror sällan under 4 megapixel, detta är ett minimum. Ju fler pixlar, desto större kan fotografiet skrivas ut utan att man kan se varje enskild pixel.

Skannade bilder

Fotografier bör ha en upplösning på 300 dpi eller högre, färg eller gråskala. För streck­bilder som bara är i svart och vitt, till exempel tuschteckningar, skanna i 600 dpi med inställningen ”Line Art”. Spara bilderna i TIF-, EPS- eller PSD-format. Grafiska mönster bör vara gjorda i Illustrator, Freehand, Coredraw eller annat program som jobbar med vektorer.

Så mycket kostar det

Att skapa en egen fototapet kostar mellan 300 och 400 kronor per kvadratmeter vägg. Hos de flesta tillverkare tar den en till två veckor att tillverka.

Mät väggen noggrant

Är du osäker, diskutera mått och montering med återförsäljaren. Tänk på att en skräddarsydd tapet inte kan returneras. Beställ fototapeten något större än väggens mått, cirka 3–6 centimeter extra i både bredd och höjd för marginal vid montering.

Att sätta upp fototapet

Fototapet finns i två olika kvaliteter. En tjockare typ som limmas som en vanlig tapet. Sedan finns det en non woven där man kan limma direkt på väggen och sedan montera fototapeten. Våderna är numrerade, det är bara att sätta dem i nummerordning.

Av Ann-Kristin Rönnerbäck Foto Magnus Östh Foto Mr Perswall
Scroll to Top