Ta hand om din teakmöbel

Inredning

Ta hand om din teakmöbel

Oljad teak är snyggt, men oj så känsligt! Minsta lilla kvarglömda vattendroppe lämnar ett fult vitt märke på ytan. Här är bästa knepen för att få möbeln i toppform!

• 12 februari, 2013

Viktigt att tänka på!

Torkdukar som använts till möbeloljor kan självantända! De kan till exempel dränkas in med vatten och slås in i aluminiumfolie, innan de kastas.

Ta hand om din teakmöbel
Hemma hos familjen Sjögren finns denna fina teaksoffa. Länk till reportaget hittar du nedan.
Ta hand om din teakmöbel
Sideboard i teak, Ulferts, Tibro, Sverige 1960-tal, Bukowskis Market.

Det finns många olika sätt att snygga till en teakmöbel, vilket man väljer beror mycket på hur slitaget ser ut. Ta hand om en teakmöbel innebär inte bara att olja in den utan även att placera den rätt så den slipper starkt solljus, undvika att möbeln står mot ett värmeelement och att alltid använda underlägg till heta kärl!

Enkel uppfräschning

Om teakmöbeln bara behöver fräschas upp går det bra att använda teakolja, men det ska vara den sorten som är tänkt att användas inomhus. Innan du börjar, se till att underlaget är ordentligt rengjort. Arbeta därefter in oljan i träets längdriktning, då kan vätskan tränga ner i träets porer och du får ett bättre ytskydd. Dessutom är det lättare att få upp glansen i träet.
En väloljad yta ska aldrig lämnas fuktig, arbeta med trasan tills all olja trängt in i underlaget. Om du har fått för mycket olja i trasan, så att träet är helt mättat, torkar du bort överflödet med en torr, mjuk och ren trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar. Underhåll ytan några gånger om året.

Ta bort fläckar

Om du råkat få ringar eller fläckar på ditt teakbord pröva först med det gamla husmorstricket: Häll lite aska på en lättfuktad duk och gnid ordentligt på vattenfläcken. Torka bort askan och olja sedan in möbeln med vanlig teakolja. Alternativet kan vara att prova till exempel fläckborttagaren ”Ring Remover”, som finns att köpa hos välsorterade färghandlare.

Större skador

Ett massivt träbord går alltid att slipa, är det däremot faner måste du vara försiktig. En del möbler har så tunt faner att det finns en risk att man slipar igenom ytan. Tyvärr går det inte att sandpappra bara där skadan är eftersom möbeln då kan bli flammig. Gå på lite försiktigt med ett extra fint sandpapper över hela ytan. Efter slipning, torka möbeln med fuktig trasa och olja in med teakolja. (Se instruktion ovan.)
Hör du till dem som är rädda att teakbordet kan få svåra fanerskador om du slipar finns det två vägar att gå. Antingen se skadorna som vacker patina, eller lämna in möbeln till ett proffs. Ett par tre tusen kronor kostar
det att låta en möbelrenoverare ta hand om den. 

Av Ann-Kristin Rönnerbäck Foto Pernilla Hed
Scroll to Top