Badrum med ruter i

Inredning

Badrum med ruter i

I Nicks och Jennys badrum dröjer man sig gärna kvar för att stirra in i väggen. Här är kaklet ett färgsprakande konstverk.

• 12 februari, 2013

Badrum med ruter i
Mellan duschen och fönstret står en stol i design av Josef Frank, gjord av Larsson Korgmakare. Handfat, Villeroy & Boch. Fotpall i betong, Tove Adman.
Badrum med ruter i
Golvkaklet och det mönstrade kaklet i duschen kommer från Carocim.
Badrum med ruter i
Bastun ryms utan problem i ena hörnet av badrummet. Kakel i dusch och på golvet, Carocim. Vitt väggkakel ”Wembly”, Lhådös Kakel. Porslin ”Memento”, Villeroy & Boch. Duschblandare, Mora Classics. Bidé, Hansgrohe. Handdukstorkare, Tony. Glasdörrar till bastu och dusch, Enköpings Glastjänst.
Badrum med ruter i
Nick ville att allt sanitetsporslin skulle vara vägghängt. Handdukar, Marimekko. Badrumsmatta, Växbo Lin.
Badrum med ruter i
Det stora fönstret vetter mot innergården.
Badrum med ruter i
Vägghängda skåp från Ballingslöv fixar förvaringen. Väskor, Afroart.
Badrum med ruter i
Kaklet hittade Jenny och Nick i Frankrike.
Badrum med ruter i
Blandare ”Axor Montreux”, Hansgrohe. En elslinga bakom de väggfasta speglarna gör att det aldrig blir någon immig yta på dem efter duschen. Askarna på hyllkanten kommer från Skagerak.

Det skulle vara stort och rymligt, toaletten skulle vara vägghängd och helst skulle en bastu få plats. När Jenny och Nick Rigo skulle planera sitt nya badrum, i den ombyggda vindsvåningen i Enköping, fanns en hel del på önskelistan.

För att lyckas med att infria alla förväntningar tog paret hjälp av arkitekten Eleonor Räim. Hon ritade ett förslag som innebar att Jenny och Nick skulle ta över ett rum från lägenheten under, lätt åtkomligt via en trappa från parets egen lägenhet. Jenny och Nick äger nämligen en fastighet där de själva huserar högst upp och Jennys mamma bor i lägenheten under. Mamma hade ingenting emot att avstå en del av sin boyta, och på så sätt kunde Jenny och Nick få den storlek på badrummet som de ville ha. När de väl hade bestämt sig för den lösningen skissade Jenny upp hur och var allt skulle placeras i badrummet, med Eleonor som bollplank.
– Allt sanitetsporslin och alla skåp skulle vara vägghängda, så mycket visste vi. Dessutom ville vi ha dubbla handfat – men utan förvaring undertill.

Förvaring fixade Nick och Jenny genom att sätta in köksskåp i badrummet. Paret hade sedan tidigare förälskat sig i köksserien ”K2” från Ballingslöv. Men eftersom de i slutändan valde ett platsbyggt kök så fick ”K2”-stilen flytta in i badrummet i stället. Basen i badrummet var till en början väldigt modern och stilren. Men det skulle förändras när paret hittade sitt drömkakel under en semesterresa i Frankrike. 
– Vi frågade dem vi bodde hos om det inte fanns någon bra kakelbutik i närheten. Det gjorde det, så vi fick en adress och gick runt länge och väl innan vi äntligen hittade butiken. Att det var en kakelbutik förstod vi på en ganska liten, oansenlig skylt. Men när vi kom in – vilket fantastiskt kakel de hade!

Väl hemma igen sökte och fann Jenny den svenska agenten för kaklet. Agenten mejlade en del förslag på kakel och olika plattkombinationer, men ingenting blev som Jenny hade tänkt sig.
– Jag tror inte att hon förstod hur färgstarkt och mönsterrikt vi ville ha det först. Men när vi väl lyckades förmedla det blev resultatet superbra!
Kaklet är det som Jenny och Nick är mest nöjda med i dag – och att badrummet är så rymligt. Nick är glad över att hans efterlängtade bastu fick plats också.
Det enda de är lite missnöjda med är fönstret som de satte in mot innergården.
 – Hur vi tänkte där, med att ha ett fast fönster, vet jag inte. Det hade ju varit bra med ett fönster som man kunde öppna efter bastubad och så. Men till sommaren byter vi det mot en balkongdörr och fransk balkong i stället.

Av Anna Mård Foto Karin Foberg
Scroll to Top