Måla om trappan

Fixa

Måla om trappan

En invändig trappa behöver sällan bytas ut även om den nöts hårt. Med slipning och ny färg kan man springa i den många år till.

• 7 februari, 2013

Måla om trappan
Familjen Blomstrand i Skanör fräschade upp sin invändiga trappa med ny färg.

Trappor är både starka och komplicerade konstruktioner och får tåla mycket år efter år. En del får tjäna som rutschkana, andra slits hårt av grusiga jympadojor. Förr eller senare brukar de flesta familjer titta på sin trappa och fundera på om det inte är dags att göra något åt den, om inte annat för att den lackade furun gulnat.

Men att byta ut den är sällan värt besväret och kostnaden. Dels är trappan mycket sällan skadad. Dels är en ändring av trappan ett mycket stort ingrepp som innebär att man måste ändra hela planlösningen. Originaltrappan är en viktig del av husets arkitektur och själ, oavsett vilket hus man bor i. Den bästa ansiktslyftningen för en sliten trappa är att slipa och måla den. Om trappan från början täcks av en plast- eller textilmatta kan det räcka med att byta ut den.
En del mattor är fästa med spik och lister, men de flesta är limmade. Vill man skrapa bort allt lim för att måla trappan kan det behövas limlösande medel i flera omgångar.

Om trappan sedan ska målas gäller det att tvätta med målartvätt, spackla igen ojämnheter och sedan slipa ordentligt, först med grövre och sedan med finare sandpapper. Men tänk på att skavanker också kan vara en del av husets charm, kanske får lite av husets historia synas även här?

Halt med lack

Lackar man sedan träet med golvlack kan trappan bli mycket blank och hal. Välj hellre en vanlig golvfärg eller till och med samma typ av halkskyddsfärg som används på båtdäck. En annan variant som också gör trappan mindre hal är att låta de trärena slipade stegen vara omålade och bara måla sidostyckena.
Ska man måla själva trappstegen får man räkna med att först grunda och sedan stryka den minst 2–3 gånger för att få en slitstark yta. 

Det kan vara värt att tänka på att enfärgad trappa ibland kan lura ögat, trappstegen kan ”flyta ihop”, speciellt om det är mörkt. En yttre kant i en annan färg kan underlätta. Den som har lust kan naturligtvis också måla trappstegen i olika färger eller mönster. Om ytskiktet på trappstegen är mycket slitet kan man lägga på ett nytt, till exempel i ek, björk eller ask. Då kan det nya skiktet slipas nästa gång trappan ser ut att vara
i behov av hjälp.

Att en äldre trappa knarrar är vanligt. Det betyder inte att den är svagare än en tyst, utan bara att trappans plansteg trycker mot sättsteget. Om man inte gillar ljudet kan man försöka få tyst på den genom att pressa in fogmassa av sikaflextyp i springan mellan plansteg och sättsteg.

Text Nina Sederholm Foto Peter Carlsson
Scroll to Top