Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan

Hemma hos

Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan

Kravlistan var lång och familjen Westling hade bestämt sig för att vara kräsna vid nästa husköp. Till slut fann de sitt guldkorn – en arkitektritad 60-talsvilla med flyttbart kök.

• 7 februari, 2013

Här bor

Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan

Namn: Marie och Göran Westling med barnen Saga, 20 år, och Irma, 13 år, samt hunden Tintin och katterna Pussel och Jackson.
Jobbar med: Marie är personal-specialist, Göran är biträdande rektor.
Huset: Ett arkitektritat 60-talshus i Tullinge söder om Stockholm. Huset är byggt i två plan, varav det ena är en suterrängvåning. Boyta 105 kvm.

Maries fyra hemmafavoriter

1. Köket! Vi älskar att flytta undan den rullbara köksön, dra fram korgstolarna och sitta bredvid brasan och mysa.

2. Vardagsrummet. Älskar tapeten med kopparlyster som matchar vår inredning i brunt och vitt så bra. Men framför allt gillar jag när hela familjen samlas i soffan till fredagsmys.

3. Sovrummet. Softar gärna i sängen med många kuddar, en god bok och en kopp te.

4. Ett buskage i trädgården som också är vår trädgårdkompost. Ljuset silas genom ljusgrönt lövverk och jag njuter av att gräva fram den svarta, mullrika kompostjorden – som sedan kan användas till plantering i trädgården. Alldeles gratis!

Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Vitt sidobord, Asko. Ovanpå ett enkelt stilleben av ljusstakar, en lampa och en tavla. Bokhylla, Ikea. Svart läderfåtölj och soffbord, köpta begagnade på nätet. Tapet, Hornbach. Soffor, vit fåtölj och taklampor, allt från Ikea.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Hemmets hjärta hos familjen Westling, Marie står vid den mobila köksön – som är köpt begagnad via nätet. Braskamin, Kaminhuset. Spishäll, ugn och fläkt, allt från Ikea. Koppardekor på väggen, loppisfynd.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
En hushållsmaskin av märket Kenwood från 60-talet, som Göran har fått av sina föräldrar.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Kylskåp, Vitvaruhuset. Väggen är målad med skoltavelfärg.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Stommarna i köket är från Ikea men luckor och lådfronter är specialbeställda från ett snickeri. Från samma firma beställdes även köksbänkarna som har det klassiska mönstret ”Virrvarr”, av Sigvard Bernadotte. Taklampan köpte Marie begagnad på nätet och sprejmålade svart.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Marie älskar loppisar och att nätshoppa, och det mesta i hemmet är second hand. ”Jag gör om ofta och då är det bra om möblerna inte är så dyra.”
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Matplatsen är stor och ljus, och det finns plats för många! Köksbordet är ett utebord som med sin grå patina passar bra in i köket. Köksstolar från Grythyttan, second hand-fynd.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Fönstret bredvid entrédörren gör att hallen känns extra ljus och luftig. Taklampa, köpt på loppis.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Måttbeställd tapet med grått grenverk, Mr Perswall. Den lilla hurtsen med arkivfack är köpt på loppis.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Även vitrinskåpet är köpt begagnat på nätet. Från början var det rött och stod i en dansk butik.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Säng, Ikea. Tapet, wohnzimmer.se. Takkrona, nätfynd.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Koffertar och hattaskar, köpta på loppisar och via nätet, fungerar både som blickfång och förvaring.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Badrummet var nyrenoverat när Marie och Göran flyttade in och har inte gjorts om sedan dess.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Vitrinskåp ”Stockholm”, Ikea.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
Golvlampa, second hand. Hjortkrok, In & Finn.
Flexibelt familjehäng i 60-talsvillan
På entréplan har familjen tagit bort flera väggar för att skapa ett öppet kök med matplats. I suterrängvåningen finns Sagas rum, garage, matkällare, badrum, tvättstuga och ett arbetsrum.

Stör ej och Knacka först: När tonåringarna växer upp vill de oftast ha sitt eget krypin.
– Det var främsta anledningen till att vi började leta efter ett nytt hus, berättar Marie Westling.

Från början bodde hon, maken Göran samt döttrarna Saga och Irma i ett litet hus i Slagsta, söder om Stockholm. De ville gärna bo kvar i samma område, men att hitta rätt i bostadsdjungeln visade sig svårare än Marie och Göran trodde.
– Var huset fint så var inte läget bra, och tvärtom. Vi var lite kräsna och hade till exempel bestämt oss för att inte köpa någonting som krävde alltför mycket renovering. Köket fick gärna vara fräscht och så ville vi ha en eldstad i huset.

Familjen var nästan på väg att ge upp när de fick upp ögonen för ett potentiellt guldkorn bland bostadsannonserna.
– Vi lyckades komma försent till visningen, mäklaren var redan på väg därifrån, men lyckligtvis kom ägaren och visade oss runt i stället. Perfekt, tyckte vi! Han hade ju både växt upp där och gjort de senaste renoveringarna på huset, säger Marie.

Arkitektens grundliga jobb

Extra lyckliga blev Marie och Göran när de fick veta att huset är arkitektritat på 60-talet. Det finns, vad de vet, inga likadana hus någon annanstans. En annan sak som gör bostaden speciell är att det genomgående är öppet upp till nock. Vissa väggar är 3,2 meter höga, vilket förstås ger rymd, luft och ljus.
– Arkitekten var en vän till familjen som till och med bodde på plats för att kunna känna in omgivningarna ordentligt. Det finns en mycket solblekt originalritning kvar, som visar varje liten buske som planerades in, säger Marie.

Från att inte ens ha sett huset hade familjen inom en vecka både ordnat med lånelöfte hos banken och vunnit budgivningen. Men väl på plats har saker och ting fått ta mer tid, enligt Marie.
– Man måste bo ett tag för att låta de bästa idéerna växa fram, tycker jag.
De flesta ”tyngre” renoveringarna – som dränering, nytt tak och byte från oljepanna till luft/vatten-värmepump – var redan genomförda. Men eldstad saknades och köket behövde rustas upp. Och det har familjen gjort med besked. Väggar till närliggande rum revs ner för att skapa en stor, öppen köksmiljö. Murstocken knackades fram och intill den fick den ­efterlängtade eldstaden plats. Ett fräscht laminatgolv lades in och väggarna målades vita. Dessutom byttes alla kökssnickerierna ut. 

Flexibel möblering

– Vi har satsat på köksbänkar med underskåp och har inga överskåp alls. Några öppna hyllor och ett stort vitrinskåp rymmer allt porslin och lite till. Extra nöjda är vi med att kökets inredning och möblering är så flexibla. I somras, när vår äldsta dotter tog studenten, så flyttade vi ut köksbord och stolar till altanen, rullade köksön till väggen, placerade all buffémat där, och så fick man ta mat och gå ut och sätta sig på altanen eller i trädgården, berättar Marie.

Familjen har gjort så mycket som möjligt själva, men att dra rör och nya elledningar har de överlåtit till fackmän.
– Om vi hade anlitat hantverkare till allt så hade det nog inte blivit lika bra. Vi hann fundera många varv under arbetets gång och på sätt växte det fram hur vi ville ha köket.
Köket har blivit familjens favoritrum.
– Maken är en fanatisk surdegsbagare. Han bakar hela tiden och har till och med skaffat bakstenar till ugnen, som han gräddar på. Vi andra håller oss förstås i närheten när det vankas hemmagjord pizza…

Stilen i köket är lite 70-tal möter industri. Koppardetaljer och mustiga färger möter industrilampor och vitvaror i rostfritt stål. Resten av huset är ”en salig blandning”, som Marie själv beskriver det.
– Ett hem ska inte bara vara snyggt. Man måste få plats med sina fritidsintressen och alla i familjen ska kunna ”bre ut sig” och ha det bekvämt.

Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
Scroll to Top