Stilleben är ingen konst

Inredning

Stilleben är ingen konst

Hur gör man egentligen för att skapa snygga stilleben? Här är några enkla knep som underlättar.

• 4 februari, 2013

Stilleben

Uttalas med betoning på andra stavelsen och är en motivkategori inom måleri och fotografi, som bara innehåller föremål. Inom inredning används ordet för att beskriva dekorativt arrangerade grupper av föremål.

Stilleben är ingen konst
Några mässingsljusstakar, en tavla och en lampa – svårare än så behöver det inte vara att skapa ett enkelt stilleben.
 1. Samla samma

  Om det finns ett tydligt samband går det att bygga snygga stilleben med de enklaste ting. Använd en gemensam nämnare i färg eller material; som vita porslinsföremål eller flaskor av färgat glas. Man kan också förena en grupp helt olika loppisfynd genom att måla dem i samma kulör. Mattsvart eller vit sprejfärg förvandlar nästan vad som helst till konst!

 2. Egen kollektion

  Samlar du på mormors dalahästar, keramik från Upsala-Ekeby eller glasföremål designade av Åsa Jungnelius? Då är det naturligt att vilja visa upp dem tillsammans. Vill man skydda sakerna från damm kan det vara både praktiskt och snyggt att gruppera dem i någon form av vitrinskåp eller glaslåda.

 3. Spåna runt en idé

  Släpp loss fantasin, välj ett tema och leta saker efter det. Som ett resetema med någon souvenir, en jordglob och en vacker sten från stranden. Eller ett botaniskt tema med en botanisk bok och andra växtmotiv. Andra teman kan vara någon tidsepok, ett land, en person eller helt enkelt den egna familjen. Kanske kan man utgå från lillebrors sönderkramade nalle?

 4. Udda är bäst

  En grupp på tre, fem eller sju är mer dynamisk och snyggare att titta på än en på fyra eller sex. Så räkna dina föremål, och välj helst att ställa fram ett udda antal. Tänk också på att precis som när man arrangerar blommor vinner ett stilleben ofta på variation i höjd. De högsta sakerna placeras med fördel längst bak.

 5. Kontraster livar upp

  Våga experimentera med material. När blankt ställs mot matt och mjukt mot hårt uppstår kontraster som gör samlingen mer levande. Gammalt och patinerat kan mycket väl kombineras med något supermodernt.

Av Maria Blom Foto Lina Östling
Scroll to Top