Test: Personvågar

Konsument

Test: Personvågar

Blev det för mycket av det goda i jul? Dags att ställa sig på vågen för att få svar. Men väger vågen rätt? Vårt test ger besked.

• 1 februari, 2013

Så testade vi:

Vi har testat åtta personvågar genom att upprepade gånger vid samma tidpunkt väga en persons kroppsvikt. Hur mätningarna varierar ligger till grund för vågens kapacitet. Vi har även bedömt design, kvalitet, funktioner och prisvärde. Priserna kan skilja mellan återförsäljare. Maxbetyg är 5.

Test: Personvågar
BÄST I TEST
Tillverkare/modell: Bosch Axxence Slim Line Analysis Plus
Pris: 640 kr.
Typ: BMI
Maxkapacitet: 180 kg
Mått: L30xB30xD2 cm
Batteri: 1xCR2032
Omdöme: Mätningarna varierar som mest med 0,1 kilo. Hög maxkapacitet. Ger ett hållbart och rejält intryck. Avdrag för dåligt fastlimmade gummikuddar på fötterna. Startas genom ett tryck med foten, vilket inte alltid fungerar. Mycket bra pris för en våg som ger detaljerad information på ett enkelt sätt.
Betyg:
HHHH
Test: Personvågar
Tillverkare/modell: Coline Bathroom Scale 34-2220
Pris: 300 kr.
Typ: Traditionell
Maxkapacitet: 150 kg
Mått: L24xB36xD3 cm
Batteri: 4xAAA
Omdöme: En okomplicerad och konsekvent våg till testets lägsta pris. Mätningen varierar som mest med 0,1 kilo. Låg maxkapacitet. Kilo, pound eller stone kan väljas som viktenhet. Hela underdelen i plast, vilket skyddar mot yttre påverkningar. Inga små delar som kan gå sönder. Sparsmakad design, upplyst display med stora och tydliga siffror.
Betyg:
HHHH
Test: Personvågar
Tillverkare/modell: Scandinavia Bathroom Elektronisk Personvåg
Pris: 330 kr.
Typ: Traditionell
Maxkapacitet: 180 kg
Mått: L30xB30xD2 cm
Batteri: 1xCR2032
Omdöme: Mätningarna varierar som mest med 1,9 kilo. Kilo, pound eller stone kan väljas. Dålig kvalitet. Luckan till batterifacket gick sönder med en gång, plastdelarna har dålig passform och sladdarna koller lätt fram. Liten display utan belysning. Ovansidan är helt slät och därför lätt att rengöra.
Betyg: HH
Test: Personvågar
Tillverkare/modell: Soehnle Pino Purple
Pris: 500 kr.
Typ: Traditionell
Maxkapacitet: 150 kg
Mått: L31xB31xD2 cm
Batteri: 1xCR2032
Omdöme: Mätningarna varierar som mest med 1,8 kilo. Har även svårt att mäta exakt och behöver då startas om genom att ta ur och sätta i batteriet. Kilo, pound eller stone kan väljas som viktenhet. Plastdelar på undersidan har dålig passform. Helhetsintrycket är att kvaliteten är låg. Bland de minsta displayerna i testet.
Betyg: HH
Test: Personvågar
Tillverkare/modell: OBH Nordica Balance Light BMI 6288
Pris: 600 kr.
Typ: BMI
Maxkapacitet: 150 kg
Mått: L31xB31xD2 cm
Batteri: 2xCR2032
Omdöme: Prisvärd modell som ger få men raka besked. Mätningarna varierar som mest med 0,2 kilo. Maxkapaciteten tillhör de lägre i testet. Kan lagra fyra användare men inte spara tidigare mätningar. Du får själv läsa av resultatet av BMI-mätningen i manualen. Få detaljer eller utstående delar som kan gå sönder. Stilren design.
Betyg: HHHH
Test: Personvågar
Tillverkare/modell: Wilfa Kilo Solar
Pris: 690 kr.
Typ: Traditionell
Maxkapacitet: 150 kg
Mått: L31xB31xD3 cm
Batteri: Solceller
Omdöme: Mätningarna varierar som mest med 0,4 kilo. Maxkapaciteten tillhör de lägre i testet. Kilo, pound eller stone kan väljas som viktenhet. Högt pris sett till antalet funktioner men drivs av solceller vilket kan vara värt att betala extra för. Av trä, inte så hal som glasmodeller. Liten display. Väldesignad.
Betyg: HHH
Test: Personvågar
Tillverkare/modell: Tefal Fit-Active
Pris: 800 kr.
Typ: BMI
Maxkapacitet: 160 kg
Mått: L34xB31xD3 cm
Batteri: 4xAAA
Omdöme: Mätningarna varierar som mest med 0,1 kilo. Du kan ställa in din önskevikt och följa vägen mot målet. Kan lagra fyra profiler. Vågen är krånglig att lära sig. Har en del skarvar där smuts och fukt kan ta sig in. Avskavda kanter i skarvarna indikerar låg kvalitet. Något högt pris i relation till vad du får.
Betyg: HHH
Test: Personvågar
Tillverkare/modell: Beurer PS45 BMI
Pris: 800 kr.
Typ: BMI
Maxkapacitet: 180 kg
Mått: L35xB34xD4 cm
Batteri: 3xAA
Omdöme: Konsekvent i mätningen, varierar som mest med 0,1 kilo. Displayen visar vikt, temperatur, tid och BMI. Kan memorera fem mätningar för tio personer och anger din genomsnittliga vikt. Mycket stor och tydlig display. Lättförståelig meny. Svensk manual saknas. Hållbar. Dåligt limmade gummikuddar på fötterna.
Betyg: HHHH

De traditionella vågarna som bara mäter vikt är enkla att använda men vårt test visar att de med ett undantag har sämre kapacitet än BMI-vågarna som också mäter kroppsfett. Vågen från Scandinavia Bathroom, en av de sämsta i testet, visar som mest 1,9 kilos differens mellan två mättillfällen.

Mer än bara vikt

BMI-vågarna skiljer sig åt vad gäller finesser. För den som vill ha detaljerad information om sin kroppssammansättning är testvinnaren från Bosch plus ett bra val. Det är den enda modellen i testet som mäter andel fett, vatten och muskelmassa samt hur mycket benmassan väger. Beurer ”PS45 BMI” har en jumbodisplay och är ensam om att visa temperatur, tid och datum. Tefal ”Fit-Active” är en våg där du kan ange din målvikt och följa hur din viktkurva utvecklas. Men många funktioner kan göra vågen svår att förstå sig på. Testets enklaste BMI-våg är OBH Nordica ”Balance Light BMI 6288”, både sett till funktioner och användarvänlighet.

Av Linn Björklund/Wiseguide
Scroll to Top