Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan

Hemma hos

Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan

Gamla prylar från loppis kan räkna med att få nytt liv och nya funktioner hos familjen Sjögren i Nacka. Om det blir lite skevt är det bara bra!

• 29 januari, 2013

Här bor

Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan

Namn: Maria Sjögren och Stefan Falk med barnen Hedda, 17 år, och Ture, 14 år.
Jobbar med: Maria är waldorfpedagog och Stefan arbetar med logistik på Ikea Barkarby.
Huset: En ombyggd sommarstuga från 1928 i Kummelnäs i Nacka kommun. Boytan är 145 kvm.

Kapade taket för björken

Någon månad efter att tillbygget var klart drog första höststormen in. Den stora björken vid husknuten tryckte på taket så att det knakade i hela huset. Maria och Stefan satt i soffan och undrade om hela ytterväggen skulle ge vika. När vinden mojnat bad de snickaren såga av hörnet på taket så att björken kunde bölja fritt i nästa blåsväder.
– Han bara tittade på oss, skakade på huvudet och log: ”Okej, det är ni som bestämmer, men i Polen skulle vi ha sågat ner björken i stället!”

Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
Tegel, rostfritt och trä – många material möts i kök och matsal. I köksdelen ville Maria ha klinkergolv inspirerat av gamla tiders mjölkaffärer. I taket sitter två lampor som hon själv knåpat ihop, den ena av ett smörgåsunderlägg i teak och porslinssockel. Köksskåp och mörkpigmenterad bänkskiva i ek, Ikea. Matta, Anna O. Klinker, Hornbach. Pallen är ett loppisfynd.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
Med tillbyggnaden har den faluröda lilla sommarstugan vuxit rejält. Dubbeldörren leder direkt in till vardagsrummet. Genom fönstren till höger ser man in i köket.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
Dubbeldörrarna i vardagsrummet fyndades begagnade på nätet och målades om. Taklampor, Ikea. Papperskorg, Beyond Retro. Skåp från loppis. På golvet ligger lutade och vitsåpade furuplankor.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
I hallen har Maria byggt ett klädskåp av mdf-skivor som klätts med golvmaterial från Ikea. Riktiga golvet är ett vaxat betonggolv. Skrivbordslampa på skåpet och spegel, Ikea. Bordslampa ”Bumling”, köpt begagnad på nätet. Pall, Excel.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
Matsalen har en datorhörna klädd med golvmaterial. De rymliga väggskåpen intill har fått gamla säkringskoppar som beslag. De öppna hyllplanen är fästa på insidan av skåpen. Skåp och golvmaterial (på vägg), Ikea. Förvaringslådor, Granit. Bordsskiva, Blocket. Benbockar, Ikea. Stolarna är omklädda Blocketfynd. Taklampor, Myrorna. Matta, Anna O.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
Vardagsrummets ljusa soffhörna. Soffa, EM. Tevagn, loppis. Flätad korg, Ceannis. Tavlan är en 40-årspresent, målad av Lisa Rinnevuo. Matta och dörr från Blocket. Byrån är ett lån av en vän på obestämd framtid.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
I köket ståtar denna solitär, en träsoffa köpt på Blocket. Vägghyllan med godisskålssamling har Maria gjort på en snickarkurs och tapetserat med omslagspapper.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
Äntligen har Marias dröm om en rå tegelvägg gått i uppfyllelse! Tegelstenarna köptes begagnade på Blocket. Bornholmsspis, Nacka Byggnadsvård. Betongplattan, som ligger löst på golvet, har Maria och Stefan själva gjutit och armerat med järn. Fåtöljer, köpta begagnade. Matta, Siggesta loppis. Lampfot, Myrorna. Vedkorg, julklapp från barnen. Monsteran flyttade med Maria hemifrån 1988!
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
På sängstativet hänger en lampa från Indiska, försedd med tygklädd sladd och dekorerad med fjädrar. Anslagstavlan med ”glada kort” är tillverkad av en bricka och gummiband. Tapet, retrovilla.dk.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
Rörmokaren trodde inte att Maria menade allvar med denna egendesignade dusch, hopknåpad av kopplingar och rör. Väggarna är klädda med vitt standardkakel, 15×15 cm med svart fog. Mörkbrun golvmosaik, CC Höganäs. Badkar, köpt begagnat på nätet.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
Madonnan har hängt i Marias mormor och morfars hem. Ljuslyktorna har stått på Berns. Gigantisk solfjäder, Indori.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
Marias och Stefans sovrum är en riktig färgkick. Madrasskydd och överkast är sydda av gamla oanvända skurtrasor köpta på loppis på Mörkö. Blankt överkast, Indori. Kuddar, Mio. Säng, Ikea. Tapet, retrovilla.dk.
Loppisprylarna får nytt liv hemma hos Maria och Stefan
Den nya delen av huset rymmer vardagsrum, matplats och Tures rum. I samband med tillbyggnaden byggdes den gamla verandan in och om till kök. Boytan är numera ca 145 kvm.

När Maria Sjögren syr – och det gör hon ofta – hamnar sömmarna på utsidan med flit. När hon var liten och möblerade om i dockskåpet hamnade köket i badrummet och badrummet någon annanstans. Alltså är det nästan logiskt att det nu sitter ett smörgåsunderlägg av teak i familjen Sjögren-Falks kökstak och att luckorna fått säkringskoppar som knoppar.
– Jag gillar det som är lite skevt, ändå är jag på sätt och vis perfektionist: jag vet precis hur jag vill ha saker och ting. Jag älskar egengjorda saker. Serietillverkade prylar som stöps i samma form känns så döda, förklarar Maria. 

Med en levande skevhet som röd tråd har hon och hennes man Stefan Falk efter många trångbodda år äntligen byggt ut och inrett sitt hus i Kummelnäs. Dagens pigga uppenbarelse har ganska få likheter med den ”sönderrenoverade” sommarstuga som de köpte redan 1994, innan barnen kom. Stugan, byggd 1928, var då på 50–60 kvadrat. Tack vare ett loft fick barnen så småningom egna rum, men familjen längtade länge och intensivt efter större ytor.

– Framför allt ville vi bygga om medan barnen fortfarande bodde hemma, så att de och deras kompisar också skulle få ta del av det nya.

Tegeldröm gick i uppfyllelse

Utgångspunkten för om- och tillbyggnaden var att riva loftet, öppna upp och skapa utrymmen för både umgänge och avskildhet. Maria och Stefan gav sig i kast med att skissa på egen hand.
– Det var ju inte så komplicerat, det vi ville göra. Tillbyggnaden är i princip bara en fyrkantig låda med tak som lutar åt ett håll. Vi presenterade våra idéer för vår duktige snickare, som kunde bedöma vad som gick att genomföra och hur det skulle gå till, säger Maria.
– Det är roligt när man bygger om ett gammalt hus. Man får helt enkelt kompromissa och bygga efter de förutsättningar som finns. Det blir tusen vinklar och vrår som aldrig skulle ritas in i ett nytt hus från början.

Ljust och härligt stort är nu det nya vardagsrummet, som ligger en halvtrappa ner från köket och har två egna utgångar till trädgården. Bakom kaminen reser sig en maffig tegelvägg. De vackert brokiga tegelstenarna har Maria och Stefan köpt på Blocket – och kört många vändor för att hämta på olika adresser.

– När jag var tonåring på 80-talet var det coolaste som fanns ett New York-loft  med rå tegelvägg. Så ville jag också bo! Och den där drömmen stannade kvar… Nu har den äntligen gått i uppfyllelse.
Slätt är tråkigare är struktur, hävdar Maria bestämt och berättar om väggen som hon spacklade ”hej vilt” för att få en osnygg yta.
– Snickaren rev sig i håret, himlade med ögonen och gick därifrån… 

Kärleken till det lite ruffa märks också i hallen, som har fått ett golv av vaxad betong. Hemmets färgskala går i vitt, svart och brunt – här och var kompletterad med turkos.

– Jag är inte så förtjust i grundfärgerna, tycker mer om smutsiga kulörer. Det får gärna vara ett stänk av svart i varje färg.

Hopplock från bio, hotell och skola

Alla rum i huset präglas av Marias och Stefans framgångar som sakletare. Här finns inte bara prylar köpta på Blocket och loppis utan också attiraljer hämtade från en biograffoajé och lobbyn i ett fashionabelt hotell. Fönstren i vardagsrummet, ja, de har ­suttit i barnens gamla skola.
– Jag har alltid sakletarglasögon på mig, kanske för att jag älskar olika material. Och om jag ser en kul form börjar jag genast tänka på vad man kan hitta på med den. Att samla på gamla prylar bottnar också i ett miljötänk: det är bättre att återvinna än att köpa nytt, säger Maria.

Lusten att kombinera saker på udda sätt, och hitta nya användningsområden för gamla prylar, tror hon att hon ärvt av sin mamma. I sovrummet har påhittigheten bland annat tagit sig uttryck i ett överkast och madrassöverdrag sydda av oanvända skurtrasor. Skruvat på riktigt – bokstavligen – är det i badrummet, där Maria knåpat ihop en egendesignad duscharmatur av rör och kopplingar.

– Rörmokaren trodde inte att jag kunde mena allvar… Men jag är galen i kopplingar, skruvar och muttrar och plockar dem som lösgodis bara för att de är så fina, framför allt kopparrör!
Det bästa med ombyggnaden, summerar hon så här i efterhand, var att få utlopp för alla idéer familjen haft – och att alla nu får plats.
– Utan vår fantastiska snickare hade det förstås inte gått. Han har blivit som en vän, som ofta tittar in på en fika även nu när projektet är slut.

Av Annika Kampmann Text Eva Wrede Foto Pernilla Hed
Scroll to Top