Alltid aktuelle Arne Jacobsen

Inredning

Alltid aktuelle Arne Jacobsen

Arne Jacobsen – förgrundsfigur till det som vi i dag förknippar med modern dansk design – är ständigt aktuell. I år lanseras fyra av hans produkter för olika företag, och fler kan vara på väg.

• 28 januari, 2013

Alltid aktuelle Arne Jacobsen
Arne Jacobsen flydde med roddbåt till Sverige under andra världskriget. På grund av sjösjuka orkade han själv inte ro så långt. Sista biten fick kvinnorna i båten ta över.
Alltid aktuelle Arne Jacobsen
”Ägget”, Fritz Hansen.
Alltid aktuelle Arne Jacobsen
Bestick i matt stål, 1 699 kr/12-delat set, Georg Jensen.
Alltid aktuelle Arne Jacobsen
Bordsklocka ”Cityhall”, diam 12 cm, 895 kr, Timepieces Rosendahl.
Alltid aktuelle Arne Jacobsen
Muggar med designbokstäver av Arne Jacobsen, 149 kr/st, Design Letters/moltazdesign.se.
Alltid aktuelle Arne Jacobsen
Soffa ”Mayor”, 36 000 kr, And Tradition.
Alltid aktuelle Arne Jacobsen
Tapet ”Ypsilon”, 629 kr/rulle, Boråstapeter. På bilden syns även Arne Jacobsens lampa ”AJ Table” för Louis Poulsen.
Alltid aktuelle Arne Jacobsen
Tekanna i serien ”Cylinda-Line”, Stelton.
Alltid aktuelle Arne Jacobsen
Tobias Jacobsen går i farfars fotspår.

Jag vill tacka Sverige. Hade de inte tagit emot min farfar hade jag inte stått här i dag. Och vi hade inte fått ta del av dessa fina mönster heller.

Tobias Jacobsen, barnbarn till Arne Jacobsen, står inför en samlad journalistkår i samband med lanseringen av Boråstapeters nya kollektion ”Wallpapers by Scandinavian Designers”. Han har precis berättat om farfars dramatiska flykt från Danmark 1943, då han tillsammans med författaren och designern Poul Henningsen (pappa till ”PH”-lampan) rodde en liten båt över Öresund till Sverige för att undkomma nazisternas förföljelse. Arne Jacobsen på grund av sin judis­ka härkomst, Poul Henningsen på grund av sitt engagemang som antifascist. Det var under tiden i Sverige som Arne Jacobsen, i brist på andra uppdrag, började ägna sig mer åt textil och tapet.

Ville bli konstnär

Arne Jacobsen – känd för ”Myran”-stolen, ”Sjuan”, ”Ägget” och ”Svanen” –  föddes 1902 i Köpenhamn i en familj i övre medelklassen. Från början ville han bli konstnär, men efter övertalning från fadern valde han att i stället att fokusera på en karriär som arkitekt. År 1924 blev han antagen till arkitektskolan vid Det Kongelige Danske Kunst­akademi och redan som student vann han, under en internationell konstmässa i Paris 1925, silvermedalj för en stol som han designat. För sitt examensprojekt, ett konstgalleri, tilldelades han guldmedalj. Sinnet för proportioner var redan då vad som kännetecknade Arnes arbete.

Efter utbildningen startade Arne Jacobsen eget kontor och blev snabbt känd som en modernistisk arkitekt. Det var också arkitektrollen som han främst identifierade sig med. Möbeldesignen var ett resultat av Arne Jacobsens intresse för allkonstverk, som syftar till att fläta samman olika konstarter för att åstadkomma en harmonisk helhet. Ett bra exempel på det är SAS Royal Hotel i Köpenhamn där han ritade allt från själva byggnaden till möblerna i hotellrummen och askkopparna som såldes i souveniraffären.

 

Det kommer mera

Sin storhetstid som möbeldesigner hade Arne Jacobsen under 50-talet. 1952 kom ”Myran”, tre år senare ”Sjuan” och 1958 både ”Ägget” och ”Svanen”, de två sistnämnda som en del i inredningen till SAS Royal Hotel.
– Själv satsade jag på en karriär som juvelerare, kanske som ett omedvetet försök att särskilja mig från min berömda farfar. Men jag märkte snart att arkitektur var en viktig inspirationskälla till mina smycken och valde så småningom att studera möbel- och produktdesign – hur dumt det än låter med tanke på vad jag har att mäta mig med, säger Tobias Jacobsen och skrattar.
 

Visst är farfar Arne en verklig ”konkurrent” även i dag. Förutom mönster till den nya tapetkollektionen för Boråstapeter har även en soffa, en bordsklocka och designbokstäver med typografi av Arne Jacobsen lanserats i år. Köksserien ”Cylinda-Line” tillhör Steltons standardsortiment och hos Georg Jensen återfinns bestick och ljusstakar av Arne Jacobsen. För att inte nämna ”AJ”-lamporna som fortfarande produceras av Louis Poulsen. Och det kommer kanske mera?
– Jag hittar fortfarande utkast till möbler, mönster och annat i gamla kassar från vinden i farfars gamla hus, berättar Tobias Jacobsen.

Av Liselotte Lundström
Scroll to Top