Påbyggt hus nära stranden

Hemma hos

Påbyggt hus nära stranden

Helena och Rikard köpte huset som låg där det skulle – vid havet. Men det dröjde några år innan det blev deras önskehus på alla sätt. Strandnära, med öppen spis och bastu.

• 23 januari, 2013

Här bor

Påbyggt hus nära stranden

Namn: Helena och Rikard Blomstrand med barnen Christofer,  20 år, och Maja, 16 år.
Jobbar med: Helena driver det egna företaget Flowerbeach och Rikard arbetar på Euroflorist.
Huset: Stenhus från 1965, då 175 kvm, utbyggt 2002 med 50 kvm.

Så tänkte arkitekten

Påbyggt hus nära stranden

Hej Carsten Andersson! Hur kom din arkitektfirma in i projektet?
– Rikard och Helena anlitade helt enkelt vårt arkitektkontor, Carsten Andersson Arkitekter. Rikard kände till oss väl genom en kommersiell byggnad vi ritat tidigare.
Var det en enkel uppgift?
– Ja, det var ett roligt projekt som inte bara bestod av en tillbyggnad. Den var egentligen bara en av pussel-bitarna i ett helhetsgrepp som utnyttjade dolda kvaliteter som redan fanns i huset. De behövde bara lite hjälp för att förlösas.
Vad är du mest nöjd med?
– Det blev nog ett rejält lyft för huset som helhet. Köket utvecklades till en central plats mellan uteplats, matplats, vardagsrum, relax, inner- gård och trädgård. Det ursprungliga huset var upptäckt och förklarat så snart man steg innanför entrédörren. I det omvandlade huset kunde man gå på upptäcktsfärd. Det är bra när 1+1 blir mer än 2. Det är inte alltid tillbyggnader resulterar i den matematiken.

Påbyggt hus nära stranden
Utbyggnaden gav huset en ny och bättre planlösning och stora fönster som släpper in ljuset från trädgården. Den gamla delen av huset har en övervåning med två sovrum och ett allrum. Lättskötta växter som bambu och prydnadsgräs trivs i trädgårdens sandiga jord. Eldkorg, Affari.
Påbyggt hus nära stranden
I hallen, under den vitmålade trappan upp till övervåningen, står en fåtölj av Mats Theselius. Fårskinn och kudde från Svenskt Tenn.
Påbyggt hus nära stranden
Helena lagar morotssoppa, men annars är köket maken Rikards domän. Köksinredning och spis, Ikea. Fläkt, Thermex. Kakel, Kerma Kakel. Citruspress, av Philippe Starck.
Påbyggt hus nära stranden
I det nya vardagsrummet som är öppet upp i nock murades spisen efter Helenas och Rikards ritningar. Soffor, Ikea. Matta, Kasthall. Framför ”Svanen”-fåtöljen ligger renskinn. Kudde med &-tecken, Ilva. De övriga är Helenas egen design.
Påbyggt hus nära stranden
Det kinesiska skåpet är en present. Resväskorna har inhandlats på loppis och sedan målats vita. Den blå tavlan är en uppspänd tapet från 70-talet. Bokstavstavlan är Helenas design. Skåp, Baazar. Pallen är omklädd med ett vintagetyg.
Påbyggt hus nära stranden
Plåtskåpet på hjul har Helenas arbetskamrat tillverkat. Vas med grenar av ormhassel, från Interstil. Måttbeställda lamell­gardiner, Ann Idstein.
Påbyggt hus nära stranden
Lampan, klassikern ”Bumling”, är köpt i en antikaffär i Åhus. Blå gjutjärnsgryta, Le Creuset. Porslinet är köpt på loppis.
Påbyggt hus nära stranden
Matrummet är vitt som snö, med undantag för de blå flaskorna och vaserna som är loppisfynd och presenter. Lampa, Le Klint. Runt bordet står stolar av Arne Jacobsen blandat med indiska biografstolar. Sideboard, David Design.
Påbyggt hus nära stranden
Sänggaveln, en vitkalkad tempeltavla från Tibet, från Indori. Kuddar från Svenskt Tenn och Helenas egen kollektion. Överkast, H&M Home.
Påbyggt hus nära stranden
Bredvid sovrummet finns en ”walk-in-closet” med en vägg av betongglas som byggdes in vid renoveringen. Pallen är ett loppisfynd som Helena målat svart och klätt om i tyget ”Teheran” från Svenskt Tenn. Fårskinnsfåtölj, Dux. Kudden har Helenas mamma broderat.
Påbyggt hus nära stranden
Även i badrummet är det högt i tak. Handfat, Duravit. Blandare av Philippe Starck. Toalett, Grohe. Badrumsskåp, Designtorget. Handfatsmöbel, från Kakel & Tegel.
Påbyggt hus nära stranden
Duschutrymmet går i turkos och har en välvd murad vägg. Mosaik, Kerma Kakel.
Påbyggt hus nära stranden
Keramikvas köpt på loppis i Lund. Franskt skaldjursfat, David Design.
Påbyggt hus nära stranden
Utbyggnaden, ritad av arkitekten Carsten Andersson, är ca 50 kvm stor. Köket placerades centralt i mötet mellan den gamla och den nya delen av huset. Den gamla delen av huset har också en övervåning med två sovrum och ett allrum.

När Helena och Rikard Blomstrand hittade sitt hus i Skanör var de trötta på flera mils pendlande varje dag. De bodde då i Höör och jobbade i Vellinge och Malmö. Drömmen var att kunna bo nära havet. Att det blev just Skanör var en slump.
– Vi kände ingen här, och vi hade aldrig varit här tidigare.

Det var inte huset i sig Helena och Rikard föll för, det var omgivningarna och närheten till stranden med sina färgglada badhytter och hamnen.
– Det var fantastiskt. Men när vi skrev på huskontraktet visste vi faktiskt inte om vi köpt grisen i säcken, berättar Helena.

De kom att trivas i det strandnära huset men småbarnsåren i mitten på 90-talet var tuffa med höga räntor. För tio år sedan kände Helena och Rikard att de äntligen kunde satsa på att anpassa huset efter egna behov och önskemål.
– Rikard har alltid velat ha en bastu och jag en öppen spis! Dessutom ville vi ha större sällskapsytor och en närmare kontakt mellan huset och trädgården.
Familjen kontaktade arkitekt Carsten Andersson.
– Carsten var här en gång och tittade och lyssnade noga. Sedan återkom han med ett förslag som vi köpte rakt av, han förstod precis vad vi ville ha, berättar Helena.

Köket blev husets nav

Arkitekten ritade en huskropp med stora fönsterpartier mot trädgården som bildade en L-form tillsammans med det befintliga huset. I utbyggnaden fanns också plats för ett badrum med bastu och dusch. I mötet mellan den nybyggda delen och det gamla huset placerades köket som nu blev husets nav.
– Tidigare var huset väldigt avlångt, men när ytorna planerades om öppnades köket mot det nya vardagsrummet.
– Nu samlas alla i köket där vi både lagar mat, jobbar, gör läxor och pysslar med olika saker. Ingen behöver stå där ensam och laga mat, säger Helena.

Det var givetvis också i köket som Helena byggde upp sitt företag under tiden som hon arbetade som grönsaksförsäljare i Malmö.
– Jag har alltid grejat mycket hemma, sytt kuddar av resttyger och loppistextilier och gjort tavlor med tryckta texter. En kväll hade vi ett par vänner på middag, en av gästerna driver en inredningsaffär i Skanör. Hon gjorde en beställning på mina produkter och på den vägen är det, berättar Helena.
I dag har hon över 60 återförsäljare runtom i Norden.
– Fast jag sitter inte och jobbar i köket längre…

Är inne i en turkos period

Nu på vintern ligger ett vitt täcke över trädgården som lyser upp vardagsrummet. På sommaren står dörrarna mot trädgården och innergården på vid gavel. Utbyggnaden har skapat två olika rum i trädgården. På ena sidan finns en liten innergård som familjen använder som matplats på sommaren. På andra sidan utbyggnaden finns en lägre sittgrupp inbäddad i bambu och gräs.
– Det är inte så mycket annat som växer och trivs i den sandiga jorden. Dessutom är det snyggt och lättskött.
Inomhus är väggarna vitmålade, textilier och porslin står för det färgsprakande, det mesta i blått och grönt.
– Just nu är jag inne i en turkos period, och om jag inte hittar det jag söker så tillverkar jag det själv, berättar
Helena.

Hon pekar mot en hög trave med kuddar i härliga mönster. Ett annat exempel är hennes skärbrädor.
– Jag var så trött på alla fula plastskärbrädor som gulnar efter kort tid. Jag kom på att jag ville göra skärbrädor med recept på, det är både snyggt och praktiskt.
Det viktigaste i ett hem är att man trivs och blir glad av det man ser!      

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top