Färgat av personlighet

Hemma hos

Färgat av personlighet

Med klara färger och prylar som verkligen betyder något har familjen Förnes fått sitt nya hus att kännas personligt och inbott på nolltid.

• 15 januari, 2013

Färgat av personlighet
Daniel och Pernilla har varit strikta i sitt materialval. Samma typ av stengolv som i hallen finns även i badrummet och eklisterna går igen i hela huset. Entrédörren är glatt röd.
Färgat av personlighet
På övervåningen finns sovrum och ett tv-rum. Den färggranna mattan är fyndad på Ikea i Älmhult och är den enda med designern Åsa Grays namn invävt i ruggen. Även bordet ”Agust” från kollektionen Kryddstarkt, fåtöljen Ektorp och lamporna, Ikea. Soffan är fyndad på Blocket.
Färgat av personlighet
Husets exteriör var klar när familjen köpte. Däremot hade Pernilla och Daniel frihet att själva utforma interiörerna. Ett trädäck är på plats och förhoppningsvis snart en gräsmatta.
Färgat av personlighet
Bokhyllan består av skenor, konsoler och hyllplan från Byggmax. Den svarta fåtöljen är en äkta Wassily Chair, fyndad på Blocket. Soffa, Ikea. På matbordet ligger små virkade dukar som Pernilla sytt ihop.
Färgat av personlighet
Julius i soffan. De vita sofforna får karaktär av kuddar och överkast. Brickbord, Designtorget. Soffor, Ikea. Golvet består av ekparkett. Den röda taklampan har Pernilla gjort själv.
Färgat av personlighet
Kök, matplats och en stor lounge hänger samman. De stora fönsterpartierna förstärker känslan av rymd. Varmlufts- och ångugn, Husqvarna. Mikro, Ikea. Anslagstavlan med tyg har Pernilla gjort själv med softboard och tyg från Ikea.
Färgat av personlighet
De stora fönstren i köket och vid matplatsen suddar ut gränsen mellan ute och inne. Köksskåp, HTH. Häll, Cylinda. Klocka, Ellos. Randig matta, Pappelina.
Färgat av personlighet
I loungen intill matplatsen finns en ljus hörna med fönster åt två håll. Fåtöljen Wassily Chair, designad på 1920-talet av Marcel Breuer, är fyndad på Blocket. Soffa, Ikea. Svart hylla Pilaster från Svenssons i Lammhult.
Färgat av personlighet
Köksbordet är fyndat på Ikea i Älmhult. Stolar, Eiffel, av Ray och Charles Eames, Nordiska Galleriet. Kökssoffan är arvegods. Taklampa Le Klint av Poul Christiansen. Kamin, Contura.
Färgat av personlighet
Tvättstugan ligger vid huvudentrén och har även en egen entré till garaget. Två tvättmaskiner gör tvättandet effektivare. Till höger ligger klädkammaren. Tvättmaskiner och torktumlare, Cylinda. Matta, Ikea.
Färgat av personlighet
Både skrivbord och hyllor vilar på samma konsoller i Julius rum på övervåningen. Taklampa,Fl/y”, Kartell. Skenor, konsoler och hyllplan från Byggmax.
Färgat av personlighet
Bredvid sovrummet har Pernilla sitt arbetsrum. Vägghyllorna ger bra förvaring. De fina korgarna för småsaker har Pernilla själv virkat. Konsoler och hyllplan, Byggmax.
Färgat av personlighet
Sovrummet har en dörr ut till terrassen. Sängen har Pernilla målat i en vacker blå färg. Påslakanset, Ikea och Åhléns. Kuddarna är en blandning av egentillverkade och köpta. Säng, Ikea.
Färgat av personlighet
Materialen i badrummet går i svart och vitt medan detaljerna står för färgglädjen. Skåp, tvättfat och blandare, Ikea. Matta, Lagerhaus.
Färgat av personlighet
Daniel och Pernilla har själva gjort husets invändiga planritning. Groventré/tvättstuga liksom en stor klädkammare och skafferi under trappan fick plats i det nybyggda 158 kvm stora Myresjöhuset.
Färgat av personlighet
Daniel och Pernilla har själva gjort husets invändiga planritning. Groventré/tvättstuga liksom en stor klädkammare och skafferi under trappan fick plats i det nybyggda 158 kvm stora Myresjöhuset.

Fasaden är sobert gråsvart. Men invändigt sprakar familjen Förnes nybyggda hus i Vallentuna av färg, trots att alla väggar är vita och golven är av enhetlig ekparkett.
– Under första året fick vi kommentarer om att det såg ut som om vi bott i huset mycket längre än vi hade, berättar Pernilla Förnes.
Familjen bodde tidigare i radhus i Täby och trivdes med området. Samtidigt fanns det en längtan efter ett eget nybyggt hus. Men det var svårt att hitta en tomt de gillade i området.
– De som fanns i vår prisklass just då var skafttomter eller konstiga lägen med hårt trafikerade vägar runt knuten, berättar Pernilla.
De bestämde sig till slut för en tomt i Uthamra nära Vallentunasjön via hustillverkaren Myresjöhus. Men när det visade sig att en familj hoppat av köpet av en annan tomt som låg perfekt uppe på en höjd i samma område, ändrade de sig på stående fot.
– Vi föll pladask. Läget på höjden kändes rätt i magen första gången vi var på plats.
I december 2009 skrev familjen på kontraktet på sin drömtomt och flytten gick tretton månader senare.
Pernilla och Daniel var på det klara med att de ville ha ett hus som var färdigt att flytta in i.
– Vi har gjort helrenoveringsprojektet en gång och var inte sugna på det igen.

Ritade om huset flera gånger

I upplägget från hustillverkaren ingick att bygglov och mark-
arbeten var färdiga. Husets utvändiga utseende var också klart. Men invändigt fick Pernilla och Daniel stora möjligheter att påverka planritningen. De skissade själva med hjälp av en arkitekt som såg till att det hela var genomförbart.
– Vi ritade om det hur många gånger som helst utan att bli riktigt nöjda. Men vårt sista förslag fick till och med beröm av arkitekten som gjorde ritningarna!
Ett rejält arbetsrum, ett kombinerat biorum och gästrum och en syhörna stod på önskelistan. De har dessutom fått plats med en groventré med torkskåp, tumlare och två tvättmaskiner.
– Jag har alltid föredragit gemensamma tvättstugor med rejäla maskiner där man tvättar undan all tvätt på en kväll i stället för att hålla på och tvätta varje dag. Så har vi det nu och jag gillar det, säger Pernilla.
Daniel och Pernilla ritade även in en stor klädkammare och ett skafferi under trappan.
– Den sortens utrymmen saknas ofta i moderna hus. I stället prioriteras ofta de stora öppna ytorna, säger Pernilla.
De tycker ändå att de har gott om plats för umgänget med en stor familj.
– Julen 2011 var vi 30 personer som åt vid sittande bord.
Sex personer sov över, och det funkade hur bra som helst.
Daniel och Pernilla var noga med att hålla en enhetlig linje i sitt val av material i huset. Det är likadant kakel i badrummen, alla väggar är vita och golven har ekparkett och eklister. Men trots de sobra valen upplevs huset som personligt tack vare basen av möbelklassiker och loppisfynd.
– Och Ikea. Vårt köksbord är till exempel en prototyp från Älmhult. Vi gillar också våra köksstolar, ”Eiffel Chair” av ­Eames, som vi faktiskt hade långt innan de fanns i alla inredningsreportage. Man sitter jätteskönt i dem, säger Pernilla.

Klara färger är ett medvetet val

En av hemligheterna med att få sitt hem färgstarkt utan att det blir spretigt är att undvika gråskalor, enligt Pernilla.
– Jag har bara valt bjärta klara färger, inga blandade som till exempel gammalrosa. Jag väljer hellre vitt, rött eller svart.
Hon låter sällan något stå framme som inte betyder något på ett eller annat sätt. Madonnastatyn som står bredvid barnteckningarna är ett exempel som skvallrar om familjens engagemang i mormonkyrkan. 
– Jag skulle inte låta den stå framme om jag inte kände något speciellt för den. Hon måste ha varit en enastående kvinna!
Pernillas inredningsfilosofi är: Använd en bas av klassiker du gillar. Det är bättre att spara och lägga en rejäl slant en gång i stället för att kompromissa och ångra sig. Återanvänd och gör om det du redan har. Och inred ditt hus efter vilken typ av hus du bor i.
– Det går inte att få till en lantlig stil i ett tegelhus från 70-talet. Det blir inte trovärdigt, säger Pernilla. 

Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
Scroll to Top