Så börjar du odla mat inne

Trädgård

Så börjar du odla mat inne

Egenodlat smakar bäst, men hur kommer man i gång? Här får du tips på hur du kan börja odla på fönsterbrädan. Quickfix eller slowfix, valet är ditt.

• 14 januari, 2013

Quickfix för nybörjare

Om du vill odla ätbart snabbt och lätt, satsa på sallad och kryddor.

Satsa på några säkra kort om du är nybörjare på att odla din egen mat – sallad, rucola och basilika är till exempel svårt att misslyckas med. När fröna börjar gro ställer du dem i ditt ljusaste fönster. Står plantorna för mörkt blir de lätt rangliga.
Ett annat tips är att inte så alltför tätt, speciellt inte sådana fröer som lätt gror och behöver lite utrymme för att ta sig. Tomatfröer kan du till exempel sätta två på diagonalen, i hörnen på en liten kruka – båda kommer garanterat att ta sig. Sallad kan du så lite tätare. Sår du som en matta i en stor kruka kallas det för breddsådd.
Plocksallad och rucola kan sås i omgångar med två–tre veckor emellan. Först inomhus och sedan utomhus. Glöm inte att hålla rejält fuktigt när fröna väl grott så blir de inte så beska i smaken. Plocksallad finns att köpa i mix av olika sorter, ibland kallad babyleaf.
Basilika är också enkelt att driva upp från frö. Samtidigt som du sår kan du köpa ett par färdiga basilikakrukor i mataffären och plantera om i kruka med vanlig jord. Ännu enklare! Även om plantorna är tänkta för engångsbruk är de enkla att få att växa till sig. I bästa fall kan du skörda hela våren och sommaren, men låt alltid några blad vara kvar på stjälken. Då får växten ny kraft och förgrenar sig fint.
Alla kryddväxter i grönsaksdisken går att plantera om i vanlig jord, men alla är inte lika lätta. Citronmeliss är ett annat säkert kort!

Så börjar du odla mat inne
Grönsaker som utmanar. Tomaten Golden Queen är en vacker gulorange, saftig tomat, cirka 6 cm i diameter. Passar för både växthusodling och ute i skyddade lägen. Så inomhus i såjord. Weibulls.
Så börjar du odla mat inne
Grönsaker som utmanar. Chilin Fish peppar är en vacker planta vars bladverk är brokigt i vitt och grönt. Ger en mycket stor skörd av pepparfrukter i olika nyanser. Kommer ursprungligen från Västindien. Passar utmärkt för odling i kruka, kan även övervintras inomhus. Rara växter.
Så börjar du odla mat inne
Grönsaker som utmanar. Auberginen Moneymaker med avlånga, mörkt purpurfärgade vackra frukter som har delikat smak. Odlas i växthus eller utomhus i ett mycket skyddat läge. Skörda när frukterna är drygt fem centimeter. Trivs i näringsrik men väldränerad jord. Lord Nelson.
Så börjar du odla mat inne
Grönsaker som utmanar. Chilin El Padron är vanlig i Spanien, där den skördas omogen och grön och serveras grillad eller stekt som förrätt eller tapas. Kallas också rysk roulett-chili, eftersom smaken kan variera som röd, mogen. Kan behöva stöd. Ekofrö. Runåbergs fröer.
Så börjar du odla mat inne
Grönsaker som utmanar. Salladsgurkan Muncher är en saftig, bitterfri sort som alla gurkälskare borde testa. Färdig att njutas först av alla – bara 48 dagars utvecklingstid. Typen är vanlig framför allt i Mellanöstern. Runåbergs fröer.
Så börjar du odla mat inne
Sallader för nybörjare. Salladsmix Bright and Spicy är en snabbväxande salladsmix med en blandning av milda och kryddiga blad. Innehåller olika bladformer och färger, vilket gör mixen dekorativ i sallader. Kan sås i omgångar från tidig vår till sensommar. Rara växter.
Så börjar du odla mat inne
Sallader för nybörjare. Romansalladen Maureen är en lättodlad småväxt cossallad med det typiska högbyggda och spröda huvudet. En variant av den välkända Little Gem med samma fina smak. Snabb och tålig och kan sås från tidigaste vår till sensommaren. Ekofrö. Runåbergs fröer.

Slowfix som utmanar

En del grönsaker behöver du börja odla inomhus redan nu för att de ska hinna ge skörd. Slowfix är för dig som söker en utmaning.

När du kan börja förodla beror på i vilken del av landet du bor och hur mycket ljus du har naturligt eller kan tillsätta. Ett generellt råd är att du behöver extra belysning om du börjar odla redan i mars. Antingen behöver du en särskild växtlampa (vilket förstås funkar allra bäst) eller så låter du en vanlig skrivbordslampa eller golvlampa med timer ge plantorna ett par extra timmars ljus per dygn.
Lågenergilampor och halogenlampor fungerar bättre än gamla tiders glödlampor, eftersom de knappt ger någon värme – bara ljus.
Chili finns också som färdiga plantor i handelsträdgården i maj, men vill du ha någon spännande och ovanlig sådd – så inne i februari–mars. Samma sak med släktingen paprika. Ställ ljust så fort
de små plantorna börjar titta upp. Bör sedan odlas i växthus eller uterum. Fler och fler grönsaker, som kräver lång tid från sådd till skörd, säljs förodlade i
handelsträdgården – inte bara tomater.
Tomat kan du så nu om du har extra lampa, annars vänta till april. Behöver planteras om innan de kan flytta ut i början av juni. Det tar i regel tre månader från sådd tills du har färdiga tomater.
Persilja kan sås direkt på trädgårdslandet, men är lättare att ha koll på om du sår i kruka först. Stoppa ner de små fröna i slutet av mars eller början av april. Ha tålamod – de kan ta tre veckor på sig för att gro. Persilja är tvåårig och ger alltså skörd även följande år.

 

Så börjar du odla mat inne
Grönsaker som utmanar. Tomaten Golden Queen är en vacker gulorange, saftig tomat, cirka 6 cm i diameter. Passar för både växthusodling och ute i skyddade lägen. Så inomhus i såjord. Weibulls.
Så börjar du odla mat inne
Sallader för nybörjare. Sareptasenap Brassica juncea, en mix av olika slags bladväxter som kallas sareptasenap. Smaken är lik pepparrot och ger lite sting åt salladen. Skörda små, späda blad. Odla i kruka eller i grönsakslandet. Trivs bäst i varm jord. Lord Nelson.
Så börjar du odla mat inne
Sallader för nybörjare. Machesalladen Valerianalocusta Weibulls.
Så börjar du odla mat inne
Sallader för nybörjare. Eklövssallad ’Bughatti’ med mörkröda, glänsande blad. Växer snabbt, rik på vitamin A och C. Tätt sammansatta huvuden, går sent i blom. Skörda späda blad efterhand. Impecta.
Av Anna Hedenrud
Scroll to Top