Näver i nya former

Nyheter

Näver i nya former

Tänker du på små flätade korgar när du hör ordet näver? Tänk om. Glamournivån är betydligt högre när konstnärinnan Aia Jüdes ställer ut sina unika handgjorda objekt i näver och trä på Galleri Sebastian Schildt+.

• 11 januari, 2013

Näver i nya former
Louboutin-inspirerade näverstövlar. Handtäljd klack med förgylld sula i 23 karats guld. Skinndetaljer från Tärnsjö.
Näver i nya former
Chanel-inspirerad näverportfölj med handmålad dekor. Handtäljda trädetaljer, förgyllda i 23 karats guld. Skinn från Tärnsjö.
Näver i nya former
Aia Jüdes och näverslöjdaren John Lindholm plockar näver i Dalarna.

Aia Jüdes arbete handlar om kontraster där udda material korsbefruktas i oväntade möten. Inspiration från naturen och traditionella slöjd- och hantverkstekniker blandas med moderna uttryck hämtade från graffiti, populär- kultur och mode – och resultatet har hög glamourfaktor. I en utställning på Galleri Sebastian Schildt+ i Stockholm visas bland annat hennes Louboutininspirerade näverstövlar med förgylld klack och en Chanelliknande näverportfölj med handmålad dekor och trädetaljer förgyllda med 23 karats guld.
Aia Jüdes leker med olika lyx- och statussymboler, och hon ifrågasätter anledningarna till varför hantverk i regel inte värderas högre.

– Det faktum att man hittat gamla näverbrev som är 700 år gamla och fortfarande går att läsa har fascinerat mig djupt. Ett fotografi håller i runt 100 år och en cd eller hårddisk i kanske 30 år … Genom att flörta med fransk lyx och jobba med förgyllningar undersöker jag frågan om värde och applicerar ett nytt språk på nävern som kommunicerar långt utanför dess vanliga domäner, säger Aia Jüdes.

Utställningen pågår 12 januari–2 februari på Galleri Sebastian Schildt+ i Stockholm.

Av Eva-Lisa Saksi
Scroll to Top