Med H55 föddes det moderna Sverige

Inredning

Med H55 föddes det moderna Sverige

Helsingborgsutställningen 1955 visade vägen för ett helt nytt sätt att leva och bo.

• 11 januari, 2013

Med H55 föddes det moderna Sverige
Sven Markelius tyg Pythagoras var ett av de många 50-talstyger i djärva mönster och färgkombinationer som visades på H55. ”Pythagoras” gjordes ursprungligen till FN i New York 1952. Finns i nyproduktion, Ljungbergs Textil. Värde: Ett vintagetyg från 50-talet kan kosta upp till 1 000 kr/gardinlängd.
Med H55 föddes det moderna Sverige
Folke Arströms och Genses världssuccé Focus de Luxe premiärvisades på H55. Betecknades som ”Årets design-händelse” i USA. Finns i nyproduktion. Värde: Gamla kan kosta från 100 kr/st och uppåt, allt beroende på färg (svart, grå, röd) och besticktyp.
Med H55 föddes det moderna Sverige
Signe Persson-Melins kryddburkar var ett specialuppdrag för H55. Texten stämplades in för hand med blytyper från ett nedlagt tryckeri! H55 var Sveriges första cookshop, menade Signe själv: ”Det blev legitimt för män att intressera sig för matlagning och vi lärde oss använda nya exotiska kryddor.” Värde: Från 250 kr/st till 700 kr/st.
Med H55 föddes det moderna Sverige
Bengt Rudas Triva-fåtölj utstrålar allt man kan önska sig av genuin 50-talsretro. Den kom 1954, och fanns att se lite överallt på H55. Dels i rumsinredning, men också i en speciell avdelning med fartygs-inredning liksom i H55:s egen bar! Värde: 1 000–2 000 kr.
Med H55 föddes det moderna Sverige
Souvenirföremålen från H55 har blivit ett roligt litet samlarområde i sig själv? Allt från cigarettbägare och askkoppar av Stig Lindberg och Ingrid Atterberg till nyckelringar, grammofonskivor, nålar, medaljer, vimplar och affischer.
Med H55 föddes det moderna Sverige
Ericssons Ericofon, eller Kobran som den fick heta i folkmun, blev en dundersuccé. Numera är den en symbol för retrostil över hela världen. Värde: Från 300 till 1000 kr beroende på färg. Grå är billigast och röd dyrast.

Det som vi i dag kallar för retro i inrednings- och designsammanhang kan märkbart ofta spåras tillbaka till  H55. Även undertecknad, som fyra månader gammal rullades omkring på utställningsområdet. Därmed insöp jag med modersmjölken den sedermera så berömda svenska och skandinaviska 50-talsdesignen i dess linda. Med visst berättigande kan jag alltså hävda att jag är ett med det moderna Sverige!
För det var där och då, den varma sommaren 1955 i Helsingborg, som Sverige blev modernt. Det framåtblickande, ljusa och öppna Sverige inledde sitt segertåg och begravde slutgiltigt 30- och 40-talens muggighet. Effekten blev något av en kollektiv aha-upplevelse: Jaha! Det var så här den fria nutidsmänniskan skulle leva och bo. Med perspektivfönster och allrum. Med lätta, flyttbara möbler på spindeltunna ben, en man i köket och en kobra i handen.
I dag är ”etiketten” H55 en sorts modern hallstämpel på föremål och möbler, ett intyg på kvalitet och nyskapande design. Så för den som vill veta vad som verkligen är retro rekommenderas en närmare titt på det som visades på H55.

Av Magnus Palm
Scroll to Top