Timmerhuset i Bydalen

Hemma hos

Timmerhuset i Bydalen

På en brant i de jämtländska fjällen ligger ett modernt timmerhus som både sticker ut och smälter in. Den perfekta tillflykten för lantbrukarparet som vill rymma från gården ibland.

• 8 januari, 2013

Här bor:

Mary Östgren, Lars Trollsås, och hunden Bonso (som dock inte är den som syns på bilderna).
Jobbar med: Jordbrukare på gården Trollsås, några mil norr om Östersund.
Huset: Nybyggt timmerhus med boyta på 92 kvm i Bydalen i Jämtland, väster om Storsjön.

Så tänkte arkitekten

Hur gick dina tankar när du ritade huset?
– Jag utgick från den branta tomten och den majestätiska utsikten mot fjället Drommen, och hämtade inspiration från gamla STF-stugor som byggdes här i början på 1900-talet.
Vad var utmaningen?
– Tomten är mycket brant med svåra tillfartsförhållanden. Detta i kombination med önskemålet om att alla husets grundfunktioner skulle ligga i ett plan ledde till att vi valde att ställa huset på en terrass av stengabioner.
Har du några goda råd när det gäller planering av fritidshus?
– Låt fritidsboendet bli en kontrast till vardagsbo­endet! Planera huset på ett sätt som gör det enkelt att vistas i ditt fritidshus. Gör ett program, eller en lista, med saker som du tycker är viktiga och vill kunna göra i ditt hus. Låt en arkitekt omvandla dina tankar och idéer till ett skissförslag. Ställ ständigt frågan: behöver jag verkligen detta i mitt fritidshus?
Can Savran, arkitekt på Grön Form Arkitektur & Miljö i Åre.

Timmerhuset i Bydalen
Timmerhuset har form och proportioner som äldre tiders fjällstugor, men en betydligt större boyta. Läget är majestätiskt, med utsikt över fjället Drommen. På den branta tomten har man byggt en terrass för att få husets grundfunktioner i ett plan.
Timmerhuset i Bydalen
Intill den öppna spisen reser sig en rustik pelare av gran, målad på samma sätt som innerväggarna.
Timmerhuset i Bydalen
Öppen planslösning. Från matplats vid den öppna spisen får man en fantastisk utsikt.
Timmerhuset i Bydalen
Den generösa spisen i jämtländsk kalksten sprider värme i hela huset, uppmurad av Rickard Landén, i Järpen. Kökets fondvägg har samma tapet som hallen, Paradiset av Josef Frank, Svenskt Tenn. Köksskåp, Ikea. Bänkskiva i granit, Granit & Form. Det gamla köksbordet är inköpt på aktion. Taklampa Forest Lamp, Cathrine Kullberg Lighting. Stolar Lilla Åland, Carl Malmsten.
Timmerhuset i Bydalen
Genom de generösa fönstren har man en mäktig utsikt över landskapet. En trappa upp finns sovloft med plats för två och ett rymligt förråd. Den gamla långbänken kommer från Marys farfar. Golvljusstakar, 76 Kvadrat. Taklampor, Pumpa, Carl Malmsten.
Timmerhuset i Bydalen
Det fina blå skåpet har Marys farfar snickrat. Svart ljusstake ovanpå skåpet, Ikea, Fårskinn, Fjällbete. Kuddar i ull, Designers Eye. Mattan är köpt i Tunisien.
Timmerhuset i Bydalen
Runt det gamla slagbordet, köpt på auktion, finns gott om svängrum åt alla håll.I enriset hänger julstjärnor i ull från Pia Wallén. Tapet Paradiset, design Josef Frank, Svenskt Tenn.
Timmerhuset i Bydalen
De kimröksgrå timmerväggarna är målade med matt linoljefärg. Innertaket, klätt med en ytterpanel, är däremot målat med blank linoljefärg. Golv och spis är gjorda av diamantslipad kalksten från Jämtland. I allrummets bäddsoffa kan två gäster övernatta. Lykta, Stelton.
Timmerhuset i Bydalen
Hunden Rolle är på besök och hälsar välkommen vid entrén.
Timmerhuset i Bydalen
I sovrummet, som i hela huset, präglas inredningen av gedigna naturmaterial. Gardiner i yllemuslin, Medeltidsmode. Ylleplädar, Toarp Säteri. Fårskinn, Fjällbete.
Timmerhuset i Bydalen
En värmande brasa i den öppna spisen vid matbordet.
Timmerhuset i Bydalen
I boytan på 92 kvm ingår inte loftet med stort förråd och plats för två gäster att övernatta. Där pulpettaket är som högst är den invändiga takhöjden ca 4,5 m.
Timmerhuset i Bydalen
I boytan på 92 kvm ingår inte loftet med stort förråd och plats för två gäster att övernatta. Där pulpettaket är som högst är den invändiga takhöjden ca 4,5 m.

Det är aldrig för sent, det är Lars Trollsås och Mary Östgren är bra exempel på. På äldre dar har de låtit bygga ett modernt och funktionellt fritidshus, som de kan njuta av under lediga stunder – stunder som ska bli fler och längre nu när de nu trappar ner sitt arbete hemma på släktgården Trolls­ås i Jämtland.
– Som många andra jämtlänningar har vi tillbringat en hel del tid i fjällen, oftast på tur med längdskidor. Tanken på att vi skulle bygga ett fritidshus har funnits länge, men som köttdjursbönder har det inte funnits tid över, berättar Lars.
När de för några år sedan fick tips om en tomt drygt sex mil från den egna gården bestämde de sig för att det var dags: de ville ha ett eget ställe att koppla av på och bjuda in vänner och släkt till.
– Bydalen är ett trevligt område och betydligt lugnare än många andra ställen i fjällen. Hit kan vi åka när vi vill, bara för att byta miljö eller för att samlas till jul och andra högtider.
Första steget blev att diskutera planerna på det nya huset med Marys systerdotter Maria Engström och hennes man, arkitekten Can Savran.
– Vi visste att vi ville ha ett gediget hus byggt i timmer, men vi var inte helt på det klara med hur det skulle se ut.

Fin koja i ovanlig stil

Can presenterade snart ett förslag inspirerat av Svenska Turistföreningens fjällstugor från början av 1900-talet. Lars och Mary gillade genast den enkla formen – en rektangulär huskropp med pulpettak – och idén att genomgående använda
lokala material som passar väl in i den jämtländska fjällvärlden. Tillsammans med Can resonerade de sig fram till några enstaka små justeringar.
– Jag tyckte hallen verkade lite trång, så den utökade vi med en meter, och det var nog bra, minns Lars.
Huvudentrén hittar man nu på ena gaveln, och hela huset öppnar sig med stora fönster och utgång mot terrassen i sydväst. Största ytan upptas av ett allrum med kök, därutöver finns en hall, ett badrum och ett sovrum på samma plan. Från allrummet leder en trappa upp till ett sovloft och ett förråd.
– På håll ser huset nästan ut som en koja eller ett gammaldags timmerhus, men när man kommer in… då är det något helt annat! säger Lars.
– Det är ett fint hus med lite ovanlig stil, inflikar Mary.
Till det ovanliga räknar hon bland annat stengolvet och
muren ut mot branten, som är  byggd av stengabioner (stenbumlingar i metallnät, reds anm). De modernare inslagen i inredningen, som systerdottern Maria kommit med förslag på, gillade både Mary och Lars från första stund.
– Ja vi har fått hjälp med både färgsättning, materialval och även en del av den inredning som vi har köpt nytt.
Inköpsturerna gick till Ikea i Sundsvall och till tjusiga adresser i Stockholm. I en ganska sparsmakad mix ryms nu både välkända kvalitetsmöbler, möbler köpta på auktion och gamla möbler hemifrån.
Husets behagligt varma golv värms upp av bergvärme, och centralt i allrummet står en öppen spis med inbyggd vedspis.
– Visst lagar vi mat på vedspisen också. Den blir fort varm och så är det trevligt att höra hur elden knastrar, säger Lars.

Timmerhus tar sin tid

Att bygga ett traditionellt timmerhus är en konst. Lars och Marys hus timrades upp hos Forséns Timmerhus i Järpen, för att sedan plockas ner och fraktas till byggplatsen, där det sattes ihop igen. Första vintern fick stommen stå orörd för att sjunka. Ett nytt timmerhus kan sjunka uppåt ett par decimeter beroende på hur torrt timret är och hur stor snöbelastningen blir. Efter en vinter­säsong har stommen stabiliserats tillräckligt för att man ska kunna fortsätta bygget och sätta in fönster och dörrar.
– Vi gjorde lite pö om pö och hjälpte till som hantlangare åt hantverkarna ibland. På så vis har vi inte behövt låna pengar, allt är betalt och klart, berättar Lars.
Nu återstår bara att snickra färdigt terrassen. Längre fram finns planer på att komplettera med en carport och förråd med plats för ved och skidor. Att Lars och Mary redan nu njuter i fulla drag av sin tillflyktsplats råder ingen tvekan om:
– Vi är mycket nöjda vårt nya hus. De stora, öppna ytorna gör det praktiskt och lättanvänt. Dessutom är det härligt att det är så ljust! Vi ville ju absolut inte ha ett fritidshus med små trånga rum och våningssängar, säger Lars.

Styling Agneta Enzell Text Eva Wrede/Agneta Enzell Foto Tina Stafrén
Scroll to Top