Brasvärme – 8 braskaminer

Konsument

Brasvärme – 8 braskaminer

Braskaminen är din vän i vintermörkret. Värme, myskänsla och snygg design – den bidrar med alltihop!

• 4 januari, 2013

Brasvärme – 8 braskaminer
Ta vara på värmen. Har du redan en öppen spis? Då kan det vara en bra idé att investera i en spiskassett som ser till att värmen avges till luften inomhus i stället för upp genom skorstenen. Nya Svanen-märkta modellen Contura i5 från Contura, 11 400 kr.
Brasvärme – 8 braskaminer
Eld utan rök. En skorstensfri kamin som drivs av bioetanol kräver ingen skorsten eftersom den brinner lukt-, rök- och sotfritt. Den avger viss värme, men är mindre effektiv jämfört med traditionella vedkaminer. Vägghängda Cupola från Vauni, 18 400 kr.
Brasvärme – 8 braskaminer
Välj och vraka. Betong eller täljsten runt om? Sockel av svart eller grått gjutjärn? Även när det gäller braskaminer blir valfriheten allt större. Nya basmodellen K816 från Keddy, 19 900 kr.
Brasvärme – 8 braskaminer
Häng den högt. Lätt att städa blir det med en takmonterad kamin. Vid montering bör man anlägga ett eldsäkert fundament i betong, alternativt en stålkonstruktion, i taket – som dessutom tål kaminens vikt på 100 kilo. Pharos, Harrie Leenders hos NL Brasvärmeinteriör, 65 000 kr.
Brasvärme – 8 braskaminer
Helhetslösning. En pelletkamin sköter eldandet automatiskt och har en termostat som reglerar effekten efter rummets temperatur. Den här kan värma ett helt hus eftersom den kopplas till ett radiatorsystem och avger cirka 80 procent av värmen till vattnet och 20 procent till luften. Twist 80/20 från Baxi, 57 500 kr.
Brasvärme – 8 braskaminer
Insyn från alla håll. Vitsen med öppen eld är ju bland annat att man vill ha något vackert att vila ögonen på. Det har leverantörerna förstått och producerar allt fler kaminer med sidofönster eller vridbara socklar. Det här är en av lyxvarianterna. Gaia, Arkiane hos Oscis, 90 000 kr.
Brasvärme – 8 braskaminer
Till retrofantasten. Helt rätt för nostalgikern som har ont om plats. Gjutjärnskaminen har bra värmelagringsförmåga, men värmer inte hela huset på egen hand. Vintage 50 med emaljerad sockel, Dovre hos Scandinavisk Spismiljö, 34 100 kr.
Brasvärme – 8 braskaminer
Industrichic täljsten. Passar in i hem med fabrikskänsla. Täljstenskaminer är oftast tunga pjäser som ger jämn och långvarig värme. Det här är en lättare variant som passar i de flesta hus och dessutom går att elda med både pellets och ved. Hiisi 2 från Tulikivi, 35 750 kr.

En braskamin kan förverkliga drömmen om en härligt sprakande brasa när kylan och mörkret lägrar sig utanför fönstret. Vi har valt ut 8 braskaminer för olika stilar och hem – även för det utan skorsten.

Av Liselotte Lundström
Scroll to Top