Skräddarsydd succé

Hemma hos

Skräddarsydd succé

Från gammalt och trångt till nytt och luftigt – det egenhändigt ritade huset i skånska Limhamn blev precis så bra som familjen Hall tänkt sig.

• 27 december, 2012

Här bor:

Skräddarsydd succé

Pontus och Ida Hall, Alvar, 3 år, Astrid 1 år, och hunden Tage.
Jobbar med: Pontus är byggnadsingenjör och Ida är specialpedagog på en gymnasieskola.
Huset: Nybyggt i lättbetong med putsad fasad.

Skräddarsydd succé
Matbordet och lampan är Pontus hemmabygge. Affischerna är inköpta på Ordrupgaard konsthall i danska Hellerup. Stolar i olika kulörer, Eames DSR, och gungstol Stingray, Fredericia Furniture. Mattor, Ikea. Vedförvaringen har Pontus och Ida beställt från Röshult.
Skräddarsydd succé
Pontus och Astrid i köket som är från Ikea med luckor Solid. Även vask, blandare, spis, fläkt och barstolar är från Ikea. I Stringhyllan förvaras kokböcker.
Skräddarsydd succé
I hallen, som är lite mer överbelamrad när inte Hus & Hem är på besök, ordnades förvaringen med Ikeas hatthyllor, skoskåp och vita fläktskåp. Matta, Lagerhaus.
Skräddarsydd succé
En svans till varje familjemedlem! Hängarna är köpta på Ikea.
Skräddarsydd succé
Bakom den svarta väggen ligger alla kablar och sladdar inbyggda. Soffa, Mio. Taklampa Fly, Kartell. Soffbord, Bolagret. Textilier från Afroart och Anna O.
Skräddarsydd succé
Bordet tillverkade Pontus av ben från Ilva och bordsskivor från Bauhaus som han vitoljat. Lampan består av en hel hög av arbetslampor från Ikea och kemankare, en fästmassa som härdar och blir stenhård.
Skräddarsydd succé
Alla väggar och tak är inklädda med panel som vitoljats. I Ikeasoffan Nikkala ligger blandade kuddar som Ida sytt själv. Trasmattan är från 50-talet och inropad på Lauritz.com och soffbordet är från Ilva. Ljusstaken med bruten dekor är Karin Meijers verk.
Skräddarsydd succé
I det stora allrummet på ovanvåningen finns en pysselhörna utanför barnens rum men också en tv-hörna. Bordet och stolarna köpte Ida på Sopstationen i Malmö för 10 kronor stycket, stolarna målade hon vita.
Skräddarsydd succé
I sovrummet hänger en tygtavla från Marimekko. På bänken som är arvegods ligger kuddar från Åhléns och Indiska. Sängbordet är Ikeas men tapetserat och målat av Ida.
Skräddarsydd succé
I pysselhörnan finns plats för böcker. Hyllsystem, Ikea.
Skräddarsydd succé
Även i badrummet har Pontus och Ida använt sig av Ikeas köksstommar. Handfat, Golvpoolen. Matta, Lagerhaus.
Skräddarsydd succé
Astrid lånar gunghästen i Alvars rum. Hyllorna kommer från Ilva och lampan från Ikea.
Skräddarsydd succé
Skåne är det grönt långt in på hösten och utemöblerna flyttas oftast inte in förrän i december. Vilstolen och matbordet har Pontus byggt. Stolar från Ikea och Ilva. Zinkkrukor från Bo Ohlsson i Tomelilla.
Skräddarsydd succé
Huset är i två plan utan källare, totalt 250 kvm.
Skräddarsydd succé
Huset är i två plan utan källare, totalt 250 kvm.

Pontus och Ida hade precis kommit till rätta efter renoveringen av sitt 50-talshus när de hälsade på några vänner som byggt nytt. Pontus blev superinspirerad och började planera och skissa samtidigt som han försökte övertala Ida som var gravid med andra barnet.
– Jag tyckte också att det skulle vara kul att bygga ett eget hus, skräddarsytt efter våra behov. Vårt 50-talshus var jättefint på alla sätt men ganska opraktiskt. Ett exempel är den trånga hallen som inte ens en barnvagn fick plats i. Så jag sa okej, men på ett villkor, att vi inte skulle bo i ett bygge med ett nyfött barn, säger Ida.
De fastnade för en övervuxen tomt som var till salu i ett gammalt koloniområde i Limhamn. Läget var perfekt och tomten hade vackra uppvuxna träd.
– Det var som i en djungel, och på vissa ställen fick vi gräva ur 2,5 meter och fylla på med matjord. Stubbarna efter några av träden som fick sågas ner var så stora och tunga att grävmaskinerna inte kunde ta dem med, så de fick grävas ner där gräsmattan nu är, berättar Pontus som varit projektets arbetsledare.
– Ett av målen har varit att hålla kostnaderna nere i största möjliga mån vilket inneburit att jag har gjort väldigt mycket själv. Jag ritade huset och fick hjälp av en kompis som gjorde konstruktionsritningen. Allt material har jag köpt in utan mellanhänder. Jag har byggt mycket själv och gjort allt ”fuljobb”, som att köra till tippen till exempel.

Välisolerat lönar sig

Taket fylldes med lösullsisolering motsvarande tio normala villor. Lagret är upp till 80 centimeter tjockt.
– Under året som vi har bott här har vi förbrukat 10 700 kilowattimmar vilket är lite på 250 kvadratmeter, men då har vi också eldat mycket i kaminen.
Huset består av sju rum fördelade på två plan. På nedervåningen är köket, matplatsen och vardagsrummet placerat kring den öppna spisen som fungerar som ett nav i den öppna planlösningen. Mellan hall och vardagsrum byggde Pontus en avdelande vägg i liggande träpanel. I vardagsrummet hänger tv:n mot väggen.
– Vi ville trolla bort tv:n och alla sladdar så panelen målades svart och sladdarna drogs in i väggen, förklarar Pontus.
På andra sidan, i hallen, var förvaringen det viktigaste.
– Bänkarna är Ikeas överskåp till kyl och frys, 600 millimeter djupa och perfekta till både förvaring och sittplats. Ovanför bänkarna skruvades Ikeas skoskåp fast.
– Häromdagen hade jag en mammaträff hemma och då gick det in sju barnvagnar i hallen! Lite skillnad från vårt gamla hus, berättar Ida.
En trappa upp ligger sovrummen, två badrum och ett stort allrum med takfönster som ger ett vackert ljusinsläpp.
– Det här rummet blir perfekt när barnen blir större, det sväljer en hel del kompisar.

Betonggolvet blev favoriten

Det familjen gillar allra mest med sitt nya hus är betonggolvet.
– Vi kände ingen som hade erfarenhet av just betonggolv, och det fanns väldigt lite information om hur det skulle armeras och efterbehandlas men vi ville prova ändå.
Plattan skulle ändå gjutas och om resultatet inte blivit bra hade det gått att lägga ett annat golv ovanpå.
– Jag fick panik på fläckarna som kom efterhand och inte gick att ta bort! Det tål att man kör in med en lastbil men inte att man spiller ett glas rödvin. Med tiden har vi dock insett att fläckarna ger liv åt golvet så nu tar vi det med ro, säger Pontus.
Från köket tar man sig ut på ett trädäck på baksidan av huset, här kommer morgonsolen och här äter familjen frukost. Intill finns en köksträdgård med odlingsbäddar som är tillverkade av träramar.
– Vi odlar massor med kryddörter, rabarber, smultron, potatis och sallad. En hel del plantor har vi kunnat rädda från den gamla koloniträdgården. Att kunna hänga tvätten utomhus och att ha sin egen köksträdgård är själva definitionen av att bo i hus tycker vi, dessutom kan man skörda året runt i Skåne. 

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top