Jul med naturlig charm

Inredning

Jul med naturlig charm

Varje jul har ett eget tema. Förra året var det rena rama cirkusen hemma hos inredaren Lotta Hogrell. I år är julen grön och naturligt grann.

• 19 december, 2012

Jul med naturlig charm
Vackra slitna linnekökshanddukar fungerar som tabletter under varje kuvert. Placeringskortet, tryckt med stämplar från Granit, är inkilat i en kotte. Tofsarna av grovt hampagarn har Lotta knutit. Vinglas från Inreda Utreda. Porslin, Ikea.
Jul med naturlig charm
På betonggolvet ligger en kohud från Ikea och en äkta matta fyndad på Myrorna. Det svarta soffbordet är från Day och det stora fatet ovanpå kommer från Indiska. Handöl-kamin och Karin-fåtöljer köpta på Blocket. Furupallar Ikea PS, med stora vaxljus från Inreda Utreda.
Jul med naturlig charm
Paketen ligger i en ställning av träribbor som tillhört en gammal damejeanne, en stor flaska för tillverkning av vin och öl.
Jul med naturlig charm
Det dukade bordet väntar på gästerna. Rumsgranar står i rustika järnurnor som tagits in från trädgården. Bordet är ett loppisfynd, likaså Thonetstolarna och de kromade metallstolarna. Tolixpall från Fil de Fer i Köpenhamn. Renhornetkommer från en skrotbod.
Jul med naturlig charm
En julbukett av amaryllis, tallkvistar och lärkträdgrenar i en stor glasvas. I bakgrunden svart-vita påslakan från Jysk. Bokstavskudde och svart sidobord från Day. Vas, Trädgårdstjänst. Rosenkudde, Designers Guild.
Jul med naturlig charm
Grötens bokstäver av kanel är gjorda med hjälp av schabloner. Bokstäverna av tovad ull, från Hay. Kottarna och kvistarna är plockade i trädgården.
Jul med naturlig charm
Julstämning med levande ljus och gröna detaljer. På väggen hänger en girlang av buxbomskvistar och ståltråd som Lotta bundit ihop. Serveringsvagnen är köpt på loppis.
Jul med naturlig charm
I fönstret står ett stilleben med uppstoppade fåglar, en reprulle och kottar under glaskupor. Bricka och glaskupor, från Day. Damejeanner från loppis. ”Stjärnan” av papp, från Notre Dame i Danmark.
Jul med naturlig charm
Vedpannan i köket brinner välkomnade och ofta. På skorstensstocken hänger vitmålade hjorthorn, fyndade på loppis. Buxbomsgirlangen har Lotta gjort av ståltråd. Platsbyggd vedförvaring i ek, Starfelts Snickeri. Stumpastake, Olsson & Gerthel.
Jul med naturlig charm
Många flaskor på rad med levande ljus i olika höjder ger naturligt en fin julstämning i fönstret. Flaskor, Ikea.
Jul med naturlig charm
Ett arrangemang i naturens färger med hyacinter, plättar-i-luften, Muehlenbeckia, och kottar. Träfat från Indiska.
Jul med naturlig charm
Lotta framför kaminen. På trappan bakom står papperslyktor. En stubbe fungerar som bord framför brasan. Kamin, Handöl.

Den traditionella julen med röda kulor och glitter som kommer igen år efter år har sin charm. Men hos Lotta Hogrell är inte den ena julen den andra lik, vilket vi också fått se i Hus & Hem. Förra året hängde akrobater
i julgranen och julkulorna blinkade som på cirkus. Ett annat år såg hemmet ut som en basar i Marrakech lagom till julafton. Luften doftade av kryddor och tomten fick sitta på en kamelsits.
– Vi har också haft en ”vit” jul, alla julklappar var inslagna i vitt omslagspapper, vi dukade i vitt och allt julpynt var sobert snövitt, berättar Lotta.
I år är det naturlig jul som gäller. Det blir naturfärger som grönt, brunt och mycket trä. Med temat ”naturligt” blir det förstås också mycket naturgodis som nötter och äpplen.
Mycket av rekvisitan kommer från den egna tomten och skogen.
– Visst kan man gå och köpa nya juldekorationer. Men man kan göra fina egna arrangemang med kottar och mossa som man själv plockat. I år har jag till och med rotat i komposten, säger Lotta.
Även lådorna på vinden kan innehålla många fina fynd,
enligt Lotta.
– De gamla slitna handdukarna av linne och bomull som jag hittade där passade perfekt som tabletter. Dessutom är de återanvända och miljövänliga.
Och nästa års tema?
– Det blir grönt! Grön mat, mycket vegetariskt med grön-
saker som grönkål. Och bara grönt pynt i granen!  

Av Lotta Hogrell Text Nina Sederholm Foto Peter Carlsson
Scroll to Top