Kristallkronor på nytt sätt

Nyheter

Kristallkronor på nytt sätt

För andra året i rad delar Design house Stockholm ut sitt årliga glasstipendium till en elev på Beckmans Designhögskolas formprogram. Uppgiften var att skapa en kristallkrona på ett nytt sätt där glaset har huvudrollen.

• 10 december, 2012

Kristallkronor på nytt sätt
Vinnarbidraget Aniara av Amanda Karsberg. Ett ljusobjekt där glaskroppen inte lyser i sig utan är upplyst utifrån – som kristallen i en kristallkrona eller en planet i ett solsystem.
Kristallkronor på nytt sätt
Kapsel av dagsljuset av Lisa Berkert Wallard. En glasskulptur som drivs av solceller. Kan hängas ute som inne och börjar lysa när mörkret faller.
Kristallkronor på nytt sätt
En pendelarmatur i gjutet klarglas med ett djupblästrat mönster på ytan av Andreas Frienholt.
Kristallkronor på nytt sätt
Snöbär av Hanna Dalrot. En svartlackad stålställning, längst ut sitter formblåsta glaskupor.
Kristallkronor på nytt sätt
Void of light av Erik Berglund. En stiliserad kristallkrona i inverterat utförande.

I samband med sin glasformgivningskurs fick tredjeårseleverna på Beckmans formprogram uppgiften att formge en ”kristallkrona”. Det kunde vara allt från lampa till ljuslykta, men glaset skulle vara den viktigaste ingrediensen. Tanken med uppgiften var att skapa ett nytänkande och nyskapande inom traditionen att använda glaset för att bryta ljus, oavsett om ljuskällan är LED eller stearin.

Varje år delar Design House Stockholm ut ett stipendium i samband med glasformgivningskursen och årets bidrag visas i prototypform i flaggskeppsbutiken. Årets vinnare, Aniara av Amanda Karsberg, kommer att tillverkas i begränsad upplaga. Se ett urval av lamporna i bildspelet ovan.

Av Eva-Lisa Saksi
Scroll to Top