Spaljé – trädgårdens stöttepelare

Trädgård

Spaljé – trädgårdens stöttepelare

Trädgårdsdesignern Susanna Andersson berättar hur hon använder spaljéer. I bildspelet kan du se 5 bra klättrare till spaljén.

• 4 december, 2012

Susanne Andersson

Jobb: Trädgårds­designer
Bor: Hus i Järfälla med 2 500 kvadratmeter tomt.
Favoritväxt: Mitt manchuriska valnötsträd.

Spaljé – trädgårdens stöttepelare
Luktärt. Lathyrus ’Queen Alexandria’. Engelsk juvel med mängder av stora, varmt karminröda, väldoftande blommor. Impecta.
Spaljé – trädgårdens stöttepelare
Klematis Clematis ’Kajsa’. Riklig blomning med dubbla, rödlila, klockformade blommor. Återblommar på årsskotten. Splendor Plant.
Spaljé – trädgårdens stöttepelare
Kejsar­vinda Ipomoea ’Rosita’. Påminner om de gamla Fuji-typerna, men har en ny unik mönstring. Jennys frön & sånt.
Spaljé – trädgårdens stöttepelare
Rosen­aktinidia Actinidia tetramera var. Maloides. Vacker klängväxt med underbara rosa blommor och ett grönt bladverk där vissa blad är ”doppade” i vitt. Splendor Plant
Spaljé – trädgårdens stöttepelare
Klematis Clematis ’The President’. Enkla, mättat purpurblå blommor som är 15–17 centimeter i diameter. Ljusrosa ståndare med rödbruna ståndarknappar. Plantagen

Hur använder du dig av spaljéer?

– Vill man skapa rum i trädgården är en spaljé perfekt som vägg. Likaså om man snabbt vill ha ett insynsskydd. Är det för trångt för en plantering kan man använda sig av en spaljé i stället – och eventuellt ställa dit en kruka med en klätterväxt. De klarar oftast en dålig jordmån bättre än andra växter. Som vindskydd funkar spaljén bättre än murar och plank eftersom vinden sipprar igenom lite lugnt, medan plank och murar alstrar virvelvindar. Till sist är spaljén oslagbar som stilbildare i trädgården. Träfärgat, gult, rutmönstrat, ribbat… det är bara att välja!

Hur sätter man fast dem?

– Tunga, höga spaljéer bör man förankra i platsgjutna rör fyllda med cement. Eller så kan man köpa färdiga betongplintar med stolpskor på, som man gräver ner. Det finns också spaljéer som man sticker ner i marken. De funkar för lätta växter som luktärt och klematis. När det gäller fasaden får man spika eller borra, gärna med en kloss emellan, så att spaljén kommer ut en bit.

Jag har hört att klätterväxter kan skada fasaden?

– Murgröna, rådhusvin, klättervildvin och klätterhortensia har fästplattor och rötter som kan lämna avtryck eller i värsta fall äta sig in i träfasader.

Av Liselotte Lundström
Scroll to Top