Så blir granen grannare

Inredning

Så blir granen grannare

Brukar granen stå naken med barrhögar kring foten redan vid nyår? Följ några enkla råd så håller sig granen grön och grann lite längre.

• 28 november, 2012

Så blir granen grannare
Julgranskulor i många färger, 18-pack för 125 kr från Designtorget.

1. Välj färskt

Välj en nyhuggen gran om det går. Kolla att kvistarna är böjliga och att barren gör motstånd när man drar i dem.
Passar granen i julgransfoten? Ta gärna med den när du köper gran så att du inte kommer hem med ett träd som har för tjock stam.

2. Vänj långsamt

Ställ granen utomhus. Vänj den sedan långsamt vid stugvärmen genom att låta den stå i ett garage eller inglasad balkong. Ge den vatten redan här.

3. Snitta

Se till att granen har en ny snittyta. Såga annars av minst 2 cm längst ner så suger granen upp vatten bättre. Vill man, kan man dessutom skära skåror, eller till och med borra små hål, i den platta snittytan. Det ökar granens förmåga att suga upp vatten.

4. Vattna!

En gran behöver stora mängder vatten och en rymlig julgransfot med plats för mycket vatten hjälper granen till ett längre liv. Vattna både morgon och kväll den första tiden inomhus. Strunta däremot i att spetsa vattnet med socker, whisky, magnecyl eller växtnäring.

5. Ordna självbevattning

Ordna någon form av självbevattning om du reser bort. Det kan räcka med en hink med vatten och en veke, snöre, slang eller remsa tyg, som leder vattnet till julgransfoten.

Av Nina Sederholm
Scroll to Top