Skandinavisk efterkrigsdesign populärt på Bukowskis Contemporary

Nyheter

Skandinavisk efterkrigsdesign populärt på Bukowskis Contemporary

När Bukowskis samtida auktion med designföremål gick av stapeln var det efterkrigets design från våra grannländer som var mest populärt.

• 16 november, 2012

Slutbud för

… Aalvar Aalto fåtölj, 1932, modell 41, ritad för Paimio-santatoriet, såld för 165 000 kr

… Hans J Wegner, matbord, 50 – 60-tal, sålt för 147 000 kr

… Paimio-interiören, tretton nummer, såld för 192 600 kr

Skandinavisk efterkrigsdesign populärt på Bukowskis Contemporary
Aalvar Aalto fåtölj, 1932, modell 41, ritad för Paimio-santatoriet, såld för 165 000 kr.

Norske Martin Olsen, danskarna Hans J Wegner, Poul Kjaerholm och Finlands Alvar Aalto orsakade både budgivningslopp och mångdubbla slutpriser under gårdagens samtida auktion på Bukowskis. Möblerna som Alvar Aalto skapade för sanatoriet i Paimio på trettiotalet såldes till en enskild kund, de tretton föremålen ropades in för 192 600 kronor.

– Det finns många som förstår det fantastiska med möblerna i samlingen, som innehåller pionjärverk från den heroiska Bauhaus-tiden. Här finns också ikoniska stolar och armatur som markerar milstolpar i designhistorien, säger Bukowskis intendent för 1900-talets design, Eva Seeman.

Resultatet för Contemporary blev 43 823 000 kronor. De flesta avdelningar sålde långt över utrop, konsten och fotografin följde den internationella trenden med extremt framgångsrika auktioner för samtida konst.

– Det finns två starka trender. Det ena är kvalitet och det andra är proveniens, folk är intresserade av vad föremålen har för historia och ursprung. Det märktes starkt på hur bra de tre samlingarna gick – alla långt över utrop, Karin och Lars Halls samling av svenskt fotografi, Ian Hellströms samling och Samling Formens hus, säger Michael Storåkers, vd för Bukowskis.

Av Eva-Lisa Saksi Foto Bukowskis
Scroll to Top