Köp konst på nätet

Inredning

Köp konst på nätet

Trött på dina gamla posters och affischer? Numera finns ett stort utbud konst på nätet – och det behöver inte alls bli en dyr affär. Här har vi samlat några bra sajter med litografier, fotokonst, posters och affischer. Så sätt i gång och surfa!

• 16 november, 2012

Får man kopiera?

Hur gör man med bilder och konst som finns på nätet? Får man skriva ut och sätta på väggen? Det här är vad upphovsrättslagen säger:

• Oavsett i vilken form ett verk finns så är det upphovsmannen som har rätten till det. Upphovsrätten träder automatiskt i kraft så snart verket har skapats och behöver inte registreras hos någon myndighet. Det gäller även material som finns på internet.
• För att något ska räknas som ett konstverk krävs att det ska vara tillräckligt originellt. Här görs en bedömning från fall till fall.
• Det finns undantag från upphovsrätten. Kopieringsrätten gör det tillåtet att kopiera och skriva ut en bild för eget bruk. Du får även kopiera bilder och lägga dem i din dator, men du får inte använda dem på din hemsida eller på annat sätt göra dem tillgängliga för andra utan tillåtelse från upphovsmannen.

Köp konst på nätet
Art Photo Collection Göteborgsbaserat företag som säljer både osignerad fotokonst för utsmyckning och signerad originalfotografi. Bilderna skrivs ut på önskat material, i önskad storlek, färdiga att hängas på vägg. artphotocollection.com
Köp konst på nätet
Ljudabsorberande canvastavla. Charlie City, 100×100 cm, 890 kr. Desenio.se
Köp konst på nätet
Konsttryck The Birch Wood, 50×40 cm, 295 kr, av Gustav Klimt/Easyart.se.
Köp konst på nätet
Lake Providence, kanvas 51×40 cm, 1 600 kr, Fredric Nord/.Fotokonstgalleriet.se.
Köp konst på nätet
Kollektionen Petrol, från 250 kr. Hoppahage.se.
Köp konst på nätet
Munchadobsjon:Skrik II, 86×60 cm, 8 000 kr, Unni Askeland/Konstbolaget.se.
Köp konst på nätet
Tavla i kollektionen Splash för den som gillar konst med kraft och energi, från 5 000 kr, Themurolab.se.
Köp konst på nätet
Hos Nordicdesigncollective.se samlas unga, lovande formgivare och konstnärer. Här är några exempel på vad du kan hitta i webbutiken.
Köp konst på nätet
Yes, yes, yes, 50×70 cm, 950 kr, och No bullshit, 50×40 cm, 850 kr, båda från Theresesennerholtshop.se .
Köp konst på nätet
Offset-tryck, String of Pearls, 40×50 cm, 690 kr, Stina Persson/Wonderwall.se.
Köp konst på nätet
Barcelona, 30×40 cm, 486 kr, Antonello Silverini/artelimited.se.

Nordiska webbshoppar

Internet är en guldgruva för konstintresserade!

Nordic Design Collective
nordicdesigncollective.se
Ambitionen med sajten är att visa helt nya produkter från lovande formgivare som är precis i början av sin karriär. Här handlar man direkt från formgivarna.

Therese Sennerholt
theresesennerholtshop.se
Enkla, grafiska budskap (till exempel ”Love Laugh Live”) som passar överallt, oavsett vilken stil man har.

Creti
creti.se
I galleriet finns åtta grafiska tryck som man själv kan välja färgställning på för att matcha sitt eget hem. Man kan också ladda upp egna foton.

Art Photo Collection
artphotocollection.com
Göteborgsbaserat företag som säljer både osignerad fotokonst för utsmyckning och signerad originalfotografi. Bilderna skrivs ut på önskat material, i önskad storlek, färdiga att hängas på vägg.

Allposters
allposters.se
Klassiska fotografier, film- och konstaffischer.

Hoppa Hage
hoppahage.se
Konsttryck, affischer och originalmålningar – ofta med ett charmigt, humoristiskt och aningen barnsligt uttryck – av huvudsakligen svenska upphovsmän.

Prints
prints.se
Duktiga fotografer, talangfulla illustratörer och konstnärer under samma tak. Konsttryck och posters – en del med botaniska motiv à la skolaffischer.

Konstbolaget
konstbolaget.se
Modern konst och figurativ konst från över 100 konstnärer. Säljs både till fasta priser och i nätauktioner. Bästsäljare är till exempel Ernst Billgren och Peter Dahl.

Fotokonstgalleriet
fotokonstgalleriet.se
Här finns fotokonst från svenska fotografer i upplagor som är begränsade till 30–100 exemplar. Alla bilder går att få framställda på olika material och i flera format.

Desenio
desenio.se
Trycker ljudabsorberande tavlor, med eller utan ram, i valfria storlekar upp till 3×15 meter.
Har också ett stort utbud kanvastavlor.

Moderna museet
modernamuseet.se
Modern konst – foton, grafiska mönster och målerier – tryckta på affischer. Konstnärer som finns representerade här är bland andra Olle Eksell, Ingela P Arrhenius, Salvador Dalí och Robert Mapplethorpe.

Wonderwall
wonderwall.se
Populära Stina Persson och Lovisa Burfitt hittar du här, likaså Stina Wirsén och Liselotte Watkins.
Med mycket mera!

Easyart
easyart.se
Allt från reproduktioner av klassiska mästerverk till modern konst och det senaste inom populärkultur. Man kan också kolla hur valda bilder ser ut i olika ramar och beställa det som passar bäst.

Arte Limited
by Nordic Art House
artelimited.se
Svenskt konstgalleri som säljer exklusiva art prints, moderna tavlor och fotokonst från svenska och internationella konstnärer.

The Muro Lab
themurolab.com
The Muro Lab vill göra högkvalitativ konst mer lättillgänglig för gemene man genom att anlita anonyma – men etablerade – konstnärer som skapar konstverk för dekoration mer än som konstinvesteringar.

Konst på tapeten

Tapetsera hela väggen med konstverk! Du kan antingen välja att trycka foton/bilder som du själv laddar upp eller välja bland sortimentet som finns i olika tapet-webbshoppar.

Här är tips på tre bra sajter:

mrperswall.se
Landskap, stadssiluetter, tavelramar – här finns det mesta.

yourwallpaper.se
Samarbetar med formgivare som Lisa Bengtsson och Ingela & Vi samt konstnärer som Daniel Jouseff och Helene Billgren.

photowall.se
Fototapeter, tapeter och canvas-tavlor. Samarbetar med NU Agency, Anna Backlund och Binny Talib som gör charmiga barnmönster.

Utanför norden

I vår guide har vi fokuserat på svenska och nordiska webbsajter. Här är tre favoriter utanför Nordens gränser:

Etsy
etsy.com
Kollage, illustrationer, målningar; här finns ett enormt utbud av både oupptäckt talang och mindre talangfullt. Dessutom keramik, smycken, möbler och en massa annat. Fyndläge för den uthållige!

Condé Nast Store
condenaststore.com
Ett stort amerikanskt förlag som bland annat har äldre modefotografier i sin webbshop.

L’affiche Moderne
laffichemoderne.com
Fantastiskt charmiga illustrationer, kollage och målningar som ofta för tankarna till sagans värld eller japanska tecknade filmer.

Av Liselotte Lundström
Scroll to Top