Vacker villervalla

Hemma hos

Vacker villervalla

Familjen Hampfs hem är en multikulturell mix där tomma ytor hör till det sällsynta. Ändå utstrålar bostaden total harmoni.

• 14 november, 2012

Här bor

Vacker villervalla

Här bor: Johanna och Christian Hampf med barnen Aina, 3 år, och Rebecca, 2 år, samt pudlarna Lille och Finita.
Jobbar med: Johanna driver webbbutiken potteryjo.com. Christian är redovisningskonsult.
Lägenheten: En bostadsrätt i Stockholm. Byggd på 1890-talet för LM Ericssons verksamhet, senare omgjord till bostad. Boyta 84 kvm.

Vacker villervalla
Industrilampa i glas, loppis. Väggpendel, Flos. Fönsterlampa, Day Home. Kelimkudde, Ikea. Övriga kuddar har Johanna sytt. Tavlorna är akvareller som Johanna har målat på mosaikliknande sätt.
Vacker villervalla
Fåtöljer, Day Home. Soffbordet har Johanna köpt i en antikaffär och målat schackrutor på. Soffa, Thehome.se.
Vacker villervalla
Byrån är köpt i Peking, direkt av snickaren. Krokar och hängare, Beslagsspecialisten. Väggdekorationen har Johanna gjort med inspiration av konstnären Mondrian, genom att skapa rektanglar med olika färgteman på foton, vykort och annat.
Vacker villervalla
Vardagsrummet har delats av med hjälp av dörrar från en gammal glasveranda. Bakom dörrarna finns ett kombinerat lekrum och bibliotek. Det fina skyddet nedtill på bokhyllan är gjort av en skärmvägg från Day Home.
Vacker villervalla
Elementskydd med grafiskt mönster gjort av hål.
Vacker villervalla
Stilleben med böcker och urna på patinerat gammalt skrivbord.
Vacker villervalla
Bakom fönstren, som kommer från en gammal punschveranda, finns ett platsbyggt bibliotek. Färska blommor står alltid framme.
Vacker villervalla
Lillasyster Rebecca i klänning som Johanna har sytt.
Vacker villervalla
Lampskärmen i form av en vit hatt.
Vacker villervalla
Barnens säng är platsbyggd med arkivhurtsar under. Golvlampa, loppisfynd. De små stolar stolarna är tillverkade av Johannas pappa på 70-talet.
Vacker villervalla
Matbord från italienska tillverkaren Calligaris. På bordet står keramik från potteryjo.com. Stolarna är loppisfynd som har lackerats om och/eller klätts med svartvitt tyg från Walles & Walles. Ljuskronan är handgjord och köpt i Marrakech. Sidobordet längst till vänster är ärvt. Kopparlampan, loppisfynd.
Vacker villervalla
Keramik från potteryjo.com.
Vacker villervalla
En favorithörna i hemmet är ”klotterplanket”, där även de senaste familjebilderna sätts upp.
Vacker villervalla
Garderob med spegelskjutdörrar, Ikea. Säng från Ikea. Överkast och bordslampa, båda från Day Home. Bänken vid sängändan gjorde Johanna på gymnasiet.
Vacker villervalla
Johanna inspireras av britternas sätt att skapa stilleben och charmiga miljöer med mycket färg
Vacker villervalla
Tapet i badrummet, Tricia Guild. Aina begrundar golvet av svart mosaik.
Vacker villervalla
Lägenheten var från början en affärslokal. Johanna och Christian har delat av vardagsrummet och öppnat upp i vardagsrummet in till sovrummet.

En mötesplats för inredning från världens alla hörn. Det är känslan man får när man kliver in i Johanna och Christian Hampfs lägenhet i centrala Stockholm. I bostaden samsas danska designerstolar med kuddar från Marocko och stålblanka lampor från Flos med nötta, antika bord. I hallen hänger en hemmagjord hattlampa över en handmålad byrå från Peking.

– Vi reser gärna och jag gillar att se och lära mig olika sätt att tänka när det gäller inredning. Jag köper rätt mycket grejer också och har kånkat keramik både från Kina och Marocko. Men ibland får man ju välja bort saker som helt enkelt är för stora, berättar Johanna.

Trots de olika ursprungen passar varje inredningsdetalj ihop, som pusselbitar som hamnat på precis rätt plats.

– Jag har alltid varit intresserad av inredning. När jag gick på dagis möblerade jag om i lekrummet nästan varje dag. Ofta hittar jag en möbel eller en färg som jag gillar och sedan bygger en helhet kring, säger Johanna.

Ett exempel är den gula mdf-skivan som står på ett sidobord i ena hörnet av vardagsrummet. Färgen återkommer i en vas som har gul botten och blå fåglar som dekoration. Den färgen återkommer i sin tur på en urna och en vas som också står på sidobordet, och så vidare.

– Lite omedvetet inspireras jag nog mycket av det brittiska sättet att skapa stilleben som inte är speciellt stilrena men ändå fina för ögat. De är inte rädda för blommönster utan skapar harmoni genom kombinationerna av färg, mönster och former.

Harmoni var ordet. Och hemtrevnad. Vilket är extra imponerande med tanke på att lägenheten från början var en affärslokal.

– Fastigheten byggdes från början för LM Ericssons verksamhet. Så det var lite kontorskänsla över lägenheten när vi tittade på den för cirka två år sedan. Men vi föll ändå för takhöjden, de vackra fönstren och det stora köket.

För att skapa ett mer funktionellt hem bestämde sig Johanna och Christian för att dela av det stora vardagsrummet.

– Det kändes både svårmöblerat och onödigt stort. Dessutom ville vi ha ett extra rum till barnen, som också kunde bli ett arbetsrum.

Vardagsrummet delades av med hjälp av dörrar och fönster från en gammal punschveranda, för att rummet där bakom inte skulle bli alltför mörkt och murrigt. På långväggen, längst in i rummet, byggde snickare upp ett skräddarsytt ”bibliotek” med dold förvaring undertill.

– Vi öppnade upp mellan vardagsrum och sovrum också. Jag ville att man skulle kunna se genom hela lägenheten, det ger ett djup som jag gillar, säger Johanna.
Slutligen fräschades alla ytskikt upp. Golven slipades och vitvaxades. Väggarna fick ny färg eller tapet. Dessutom fick köksluckorna ny färg.

– Min pappa är billackerare, så luckorna är täckta med vit billack. Nu ser de nästan spegelblanka ut.

Allt som allt tog renoveringen två månader.

– Ett tips är att bo på annan adress när man renoverar, om möjligheten finns. Det blir ju väldigt dammigt överallt när man skrapar och slipar. Vi bodde hos Christians föräldrar, berättar Johanna.

– Dagen innan jag skulle föda Rebecca besökte vi lägenheten, som inte alls var färdig. Jag bara satte mig, rakt ner i slipdammet, och grät!

Så här i efterhand är Johanna och Christian väldigt nöjda med hur allting blev. Det som gör hemmet speciellt är just hopplocket av stilar och saker som båda gillar, tror Johanna.

– Vi är ju inte minimalister direkt… Därför tror jag att vår stil kanske känns mer personlig. Inte så ängslig. Sen brukar folk bli förvånade över att jag, som är så ung, har så många växter hemma. Jag har både krukväxter och köper färska blommor varje vecka. Det är helt enkelt inget galleri vi bor i – det är en levande plats, säger Johanna.

Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling Text Liselotte Lundström
Scroll to Top