Juvelerna som gnistrar och glimmar

Trädgård

Juvelerna som gnistrar och glimmar

Trädgården är ett smyckeskrin, fyllt av pärlor och juveler. Gå nära blommorna och se! Här guidar Mariana Mattsson till sina favoriter hemma i Lappland.

• 14 november, 2012

Juvelerna som gnistrar och glimmar
Stjärnflocka Astrantia major liknar en gammaldags brosch och passar ihop med nästan alla rabattkompisar. Prova den med prydnadsgräs eller ormbunkar, gärna dekadent mörkröda sorter som ’Hadspen Blood’, ’Moulin Rouge’ eller ’Venice’. Trivs bäst i näringsrik, fuktighetshållande, men ändå väldränerad jord i sol till halvskugga.
Juvelerna som gnistrar och glimmar
Brun krollilja Lilium martagon ssp cattaniae är en riktig partypingla! Trivs bäst i lundmiljö, där de svartröda turbanerna behöver en ljus, gärna silvrig eller vitbrokig bakgrund för att komma till sin rätt. Hos mig är det plymspirea och hässleklocka som ackompanjerar. Blir en dryg meter hög.
Juvelerna som gnistrar och glimmar
Fjällbrud Saxifraga cotyledon är en djärv alpinist som kastar sig utför rasbranter utan att blinka. Men sno inte en planta på fjället, köp en lagligt i plant­skolan i stället. Plantera rosetterna så att blomklasarna kan hänga ut över en sten i ditt pocketfjäll eller på en mur. Joddeliola!
Juvelerna som gnistrar och glimmar
Fjällkåpa Alchemilla alpina är en daggkåpeminiatyr med exklusivt utseende. De mörk­gröna, läder­­­artade bladen ser ut som stjärnor med dekorativa tenntråds­broderade kanter. I mitten av varje skålformat blad ligger en vattenpärla – eller kanske är det en änglatår? Tuvan håller sig prydlig och samlad, men breder sakta ut sig till en matta. Ursnygg, när den draperar sig mot mitt pocketfjälls trästockskant.
Juvelerna som gnistrar och glimmar
Kungs­ängs­lilja Fritillaria meleagris bjuder på stora hängande klockor i schackrutigt på sirliga stjälkar. Ett schack­rutigt konstverk, som man inte kan fatta att naturen är upphov till. Dess mån­skens­gula kusin, den blekgula klockliljan Fritillaria pallidiflora, har gröna strimmor. Båda frösår sig där de trivs och ännu bättre – de gillas inte av rådjur och sork.
Juvelerna som gnistrar och glimmar
Grönlilja Zigadenus elegans är en blek skönhet med en utstrålning som vore hon gjord av sprött benporslin. De vaxartade stjärn­formade blommorna har en grönvit nyans, stjälkarna skiftar som en kvällshimmel i purpur och grådagg. De liljesmala bladen är en fin kontrast till bergenians spatellika blad eller hostor. Trivs bäst i en fuktighetshållande jord i halvskugga.
Juvelerna som gnistrar och glimmar
Lewisia Lewisia cotyledon trivs i väl­dränerad jord, som i balkong­lådan! Själv har jag den på mitt pocketfjäll, en upphöjd rabatt för fjällväxter, men en odlarkompis har den på sin balkong­. Ur bladrosetterna väller sirliga blomstänglar i rosa och orange ut över balkongräcket. Så kasta ut petuniorna och satsa på något läckert och udda! Blanda grus i jorden, och låt henne gärna luta sig mot en skrovlig sten.
Juvelerna som gnistrar och glimmar
Pion Buckeye Belle förtjänar knappast epitetet diskret, men till smyckeskinet hör den likafullt. Det här är en raffinerad primadonna som syns i rabatten, både med sina stora bollblommor och sin djupt blodröda färg. Den intensiva lystern liknar granatsmycken. Ge den en grågrön eller silvrig kompanjon som lyfter fram rubinkänslan.

Det finns växter som inger samma dyrbara känsla som pärlor och juveler. Exklusiva men diskreta, sofistikerade och med stil. Vissa avslöjar sig redan i namnet – pärlmalört, pärle­morfjärva, smaragdfetblad.
Ofta måste man gå nära för att deras skönhet ska framträda. Blommornas spröda skirhet för tankarna till jugend­stilens stiliserade ornament.
Ändå är de tuffa. Alla dessa växtsmycken odlar jag själv i Lappland, odlingszon 7.
Några juveler blir upplyfta till perfekt njuthöjd i det pocketfjäll som vi i brist på fjällutsikt har byggt i trädgården.
Här trivs fjällens och Alpernas pärlor. De är vana vid tuffa och utsatta miljöer, flera är också torktåliga. Med de egenskaperna och sitt lilla format passar de också i tråg, balkonglådor och krukor. Dags för stenpartiets återkomst i ny form – modern ”compact gardening”.
Andra pärlor passar bättre i lunden, i halvskuggans silade ljus under luftiga buskar och träd, och med en matta av gamla löv som gör jorden mullhaltig.
I norra delen av landet blir dessa växter alltid vänligt inpackade i skyddande snövadd. I vinterblöta områden gäller en mera väldränerad växtplats och vinterskydd.
Följ med på en rundtur bland trädgårdens juveler.

Av Mariana Mattson Foto Reginald Scholz
Scroll to Top